Suruç katliamının 4’üncü yıl dönümü

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde gerçekleştirilen canlı bomba saldırısında 33 kişi hayatını kaybetmişti

Suruç katliamının 4'üncü yıl dönümü / Fotoğraf: Twitter

20 Temmuz 2015 günü Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun (SGDF) çağrısıyla Kobane’ye oyuncak ve insani yardım malzemeleri götürmek için Suruç ’a gidenler gerekli izinler alınıncaya kadar Amara Kültür Merkezi’nde beklemişti.

Kültür merkezi önünde yapılan basın açıklaması sırasında, karakolun önünden geçip gelen IŞİD’li Şeyh Abdurrahman Alagöz'ün üzerindeki bombayı patlatması sonucu 33 insan yaşamını yitirmiş, çok sayıda insan da yaralanmıştı.

Üç gün sonra açılan soruşturmaya “Dosyada bulunan belgelerin incelenmesinin soruşturmanın amacını tehlikeye düşüreceği” gerekçesiyle gizlilik kararı getirilmişti.

18 ay sonra Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 213 sayfalık iddianamede, biri başka suçtan tutuklu IŞİD üyesi olduğu belirtilen üç kişi hakkında toplam 104’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilmişti.

"Katillerin peşini bırakmayacağız"

33 kişinin hayatını kaybettiği Suruç katliamının yıldönümünde mesaj yayımlayan Suruç İçin Adalet Platformu, “Suruç'ta ve tüm katliamlarda adalet sağlanana kadar, en küçük sorumluluğu dahi olan kim varsa yargılanana kadar katillerin peşini bırakmayacağız” dedi.

“Eksik bir şey var: Adalet” başlığı taşıyan mesajda, katliama dair süren yargılamaya dikkat çekilip, “20 Temmuz'da Amara Kültür Merkezi bahçesinde bıraktığımız 33 düş yolcumuz için adalet, hâlâ uzak” ifadeleri kullanıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suruç'ta ve diğer tüm katliamlarda adalet sağlanana kadar, sorumluluğu olanların yargılanması için katilleri rahat bırakmayacakları belirtilen açıklamada, “Suruç için adalet, herkes için adalet” şiarını rehber edinecek, bu topraklarda gerçek adaletin boy vermesi için daha fazla çalışacak, daha fazla mücadele edeceğiz” denildi.

Katliamın üzerini örtmeye çalışanların, aynı zamanda mağdurlarını da susturarak Suruç’u unutturmak istediklerini vurgulayan platformun mesajında, şunlar kaydedildi:

Beraber savunduk, beraber inşa edeceğiz’ diyerek Kobanê'ye giderken katledilen 33 düş yolcusunun aramızdan ayrılışının üzerinden dört yıl geçti. Her anı, her saniyesi, gidenlerimizin hesabını sormak için adalet mücadelesini yükseltme iradesiyle geçen dört yıl...”Bugün Kobane'de, Kuzey Suriye'de karanlık IŞİD çeteleri tarih sahnesinden silindi. Düş yolcularının inşa için çıktıkları topraklarda halklar bugün daha umutlu, geleceğinden daha emin. Tesellimiz de büyük.

"Ama bir yanımız eksik: Adalet"

20 Temmuz'da Amara Kültür Merkezi bahçesinde bıraktığımız 33 düş yolcumuz için adalet, hâlâ uzak. Geçen zamana rağmen asıl suçlular, suçluları yönlendirenler ve onları koruyanlar; devlet görevlileri ve yetkilileri katliam soruşturmasından ve davalarından özenle uzak tutuluyor. Göstermelik olarak birkaç polis hakkında açılan soruşturma ve davalar, devletin işlediği suçu aklamaktan başka bir amaca hizmet etmiyor.

Suruç katliamı için sosyal medya eylemi

Suruç katliamının 4.yılına dikkat çekmek için dün gece (19 Temmuz) saat 21.00’da "Suruç için adalet herkes için adalet" talebine dikkat çekmek için "#Suruç4yıl" hashtagiyle sosyal medya eylemi gerçekleşti.

“Suruç devletin bilgisi dahilinde oldu”

Gazeteci yazar Fehim Taştekin, “Suruç devletin bilgisi dahilinde gelen bir katliamdır. Örtbaslarla 4 yıl geçti, unutmayacağız” paylaşımıyla sosyal medya eylemine destek verdi.

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel de, istihbarat ve güvenlik zafiyetine dikkat çekerek Suruç için adalet arayışlarının devam edeceği paylaşımında bulundu.

AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) üyesi ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, 33 kişinin hayatını kaybettiği Suruç katliamına ilişkin, “4 yıl önce bugün Suruç katliamında hayatını kaybeden gençleri derin üzüntü ile anıyorum. Cinayet şebekelerine ideolojik bakışın aşıldığı, İŞİD ve PKK terör örgütlerinin her kesim tarafından hep birlikte kayıtsız şartsız lanetlendiği günleri özlemle bekliyorum” değerlendirmesinde bulundu.

"33 canımızı barış ve adalet yolunda yitirdik"

HDP Genel Merkez Twitter hesabından ise, “Bütün renkleri ve umutları ile Kobanê’ye doğru yola çıkan gençlerin yolu 4 yıl önce Suruç’ta kesildi. 33 canımızı barış, adalet ve halkların eşitliği yolunda yitirdik. Ancak bizler bu yolda yürümeye devam ediyoruz. Selam olsun yolumuzu aydınlatan düş yolcularına” mesajı paylaşıldı.

Özgür Hukukçular Derneği Twitter mesajında “Yeniden inşa düşü ile Kobeneli çocuklarla buluşmaya giderken katledilen 33 düş yolcusunu özlemle anıyor. Katliamın 4. yılında, adalet mücadelesi sözümüzü yineliyoruz” dedi.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU