AB'nin gizli görüşmeler için "casus geçirmez" sığınak inşa etmeye hazırlandığı öne sürüldü

Sığınağın değeri 8 milyon euro

İddiaya göre sığınağın büyükelçiler ve alt düzey toplantılar için de kullanılması planlanıyor (AB)

Avrupa Birliği'nin (AB), üye ülkelerin liderlerinin dinlenme korkusu olmadan gizli görüşmeler yapabileceği "casus geçirmez" sığınak inşa etmeye hazırlandığı öne sürüldü.

Belçika merkezli EUobserver'ın iki gün önce geçtiği özel habere göre, 8 milyon euro değerindeki sığınağın AB'nin yönetim merkezi Brüksel'de kurulması planlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haber portalının ele geçirdiği bildiride, tesisin kapasitesinin 34 dünya lideri ve personelle birlikte yaklaşık 100 kişi olduğu kaydedildi.

Sığınakta internet bağlantısı bulunmayacağı, ancak video konferans imkanı ve tercümanlar için kablolu mikrofon ve kabinler olacağı belirtildi.

Hem toplantı odasının hem de kabinlerin, dışarıdan elektromanyetik ve radyo dalgalarının gelmesini önlemek için "NATO sertifikalı yalıtımla" kaplanacağı öğrenildi.

Sığınağa giren herkesin "SECRET EU" (GİZLİ AB) denen güvenlik iznine sahip olması gerekecek. Birliğin en yüksek ikinci güvenlik izni olan "SECRET EU", sızması halinde AB'ye "ciddi zararlar verebilecek" bilgileri taşıyan kişilere veriliyor.

AB liderleri ve personelinin telefon, bilgisayar ve akıllı saat gibi elektronik aletleri sığınağın dışındaki ses geçirmez dolaplarda bırakması istenecek.

Sığınağın her toplantından önce ve sonra incelenmesi bekleniyor.

Brüksel'deki AB Konseyi binasında 2024'e kadar inşa edilmesi planlanan sığınağın kesin yeri henüz belirlenmedi.

EUobserver, sığınağın "Rusya ve diğer kulak misafirlerine karşı" inşa edileceğini bildirdi. Örneğin Belçika 21, Hollanda 17 Rus diplomatı casusluk iddiasıyla martta sınırdışı etme kararı almıştı.

Haberde, Çin ve İsrail gibi ülkelerin de AB'yi rahatsız eden casusluk faaliyetlerine karıştığı yazıldı.

Öte yandan haber portalına konuşan Belçikalı bir kaynak, modern casus yazılımların karmaşıklığının bunların gizlenmesini kolaylaştırdığını vurguladı.

 

Independent Türkçe, EUobserver, BBC Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU