Taliban, kurucusunun toprağa gömülen aracını çıkardı

Molla Muhammed Ömer'in ABD işgalinin ardından kaçmak için kullandığı otomobil müzede sergilenecek

Aracın iyi durumda olduğu açıklandı (Twitter/@MJalal313)

Taliban, kurucusu Molla Muhammed Ömer'in 2001'deki ABD işgalinin ardından kaçmak için kullandığı aracı saklandığı yerden çıkardı.

Taliban'la bağlantılı @MJalal313 adlı Twitter hesabından dün yapılan paylaşımda, toprağa gömülen Toyota marka beyaz otomobilin temizleneceği duyuruldu. Aracın, ABD işgalinin ardından Molla Ömer'in Kandahar'dan Zabul'a giderken kullanıldığı belirtildi.
 


Adı verilmeyen bir Taliban yetkilisi, Guardian'a yaptığı açıklamada aracın, Ömer'in oğlu olan Savunma Bakanı Molla Muhammed Yakup'un emriyle çıkarıldığını ifade etti.

Afganistan'daki üst düzey yetkililer, otomobilin Kabil Müzesi'nde sergilenmesini istiyor. Müzede halihazırda eski kralların ve başbakanların araçları yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taliban'ın kurucusuyla ilgili Looking for the Enemy'nin (Düşmanı Aramak) adlı kitabın yazarı Bette Dam, Taliban'ın 2001'de devrilmesinden sonra Molla Ömer'in beyaz bir Toyota'yla Kandahar'ı terk ettiğinin bilindiğini söyledi.

Dam, başına konan 10 milyon dolarlık ödüle rağmen Ömer'in hayatını ABD üslerine yakın mesafede geçirdiğini söyledi. O dönemde Taliban'ın teslim olmasına rağmen üyelerinin arandığını vurgulayan Dam, otomobilin bu yüzden gömüldüğünü savundu.

Hollandalı gazeteci, "Araç önemli görülebilir" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, Guardian, WION

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU