Türkiye’de ücretli çalışanların yüzde 46'sı asgari ücret ve altında yıllık gelirle geçiniyor

Enflasyon karşısında eriyen asgari ücrete son yapılan yüzde 30'luk zam, Türkiye'de genel ücretleri 300 dolar civarına yerleştirdi

 Türkiye çalışanlarının yüzde 60'ından fazlasının ücreti aylık 300 dolar seviyelerinde / Fotoğraf: AA

Artan enflasyon, asgari ücrete yılbaşında yapılan yüzde 50 civarındaki artışı eritince, asgari ücret uzun yıllar sonra yeniden bir yıl içinde ikinci kez belirlendi. Özel sektördeki önemli firmalar ara artışlar yaptı ya da yapmaya hazırlandığını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Asgari ücret, ortalama ücretin yüzde 60'ı

Ancak son yıllarda istihdamın çok büyük bir kısmının, asgari ücret ya da asgari ücrete yakın seviyelerde yapılıyor olması gerçekte son derece "basit bir sosyal koruma aracı" olan asgari ücreti neredeyse "genel ücret" haline getirdi. Örneğin, SGK'nın son nisan ayı bülteninde bildirilen ücretlerin günlük kazanç tutarı, Türkiye genelinde 275,4 TL. Günlük asgari ücret ise 166,8 TL düzeyinde. Böylece asgari ücret ortalama ücretin yüzde 60'ı düzeyine ulaşmış oluyor.

Ortalama ücret 300 dolar seviyesinde

Asgari ücretle geçinen kişi sayısına yönelik farklı çalışmalar yapılsa da DİSK tarafından 2021'de 16 milyon dolayında seyreden zorunlu sigortalının 10 milyon dolayındaki kişisinin asgari ücretle geçindiği hesaplanmıştı. Çalışma Bakanlığı açıklamalarında da Türkiye'de çalışanlar içinde asgari ücret alanların sayısının yüksekliğine vurgu yapılıyor. Son açıklanan ücretle asgari ücret alanların sayısının daha da artacağı kabul görüyor. Böylece Türkiye çalışanlarının yüzde 60'ından fazlası 300 dolar seviyelerinde ücret alan bir ekonomik yapıya dönüşecek.

Ücretli çalışanların yüzde 46'sı asgari ücret ve altında gelir elde ediyor

DÜNYA'nın farklı bir yaklaşımla hesapladığı 2021 yılı verilerinde de benzer bir sonuca ulaşıldı.

TÜİK verilerine göre 2021 de Türkiye'de hane fert gelirinin yüzde 5'lik dilimlerine bakıldığında 5. dilime kadar olan ortalama gelirler, asgari ücretin yıllık tutarına karşılık geliyor. Bu kapsama giren nüfus sayısı 82 milyon 803 bin kişinin yüzde 25 ine, yani 20 milyon 700 bin kişiye denk geliyor. TÜİK 2021 işgücü istatistiklerine göre 15+ yaş grubunda istihdam oranı yüzde 45,2 olarak ölçüldü. Bu yaklaşımla, asgari ücret ve altında gelir elde eden muhtemel kişilerin sayısı 9 milyon 356 bin kişi, istihdamın yüzde 70'i ücretlilerden oluştuğu için yine bu yaklaşımla, ücretli çalışanların yüzde 46'sı asgari ücret ve altında yıllık gelirle geçindiği sonucuna ulaşılıyor.

Haberin tamamı için

 

Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU