RTÜK’ten televizyon kanallarına "son uyarı"

RTÜK, haber programları için akıllı uyarıcı işaretler kullanılacağını açıkladı

Fotoğraf: AA

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) başta haber bültenleri olmak üzere televizyon yayınlarındaki şiddet görüntüleri için “son uyarı” başlıklı bir açıklama yaptı.

RTÜK’ün açıklamasında bazı haber bültenlerinin sosyal medya üzerinden derlenen şiddet görüntüleri üzerinden hazırlandığını belirtti.   “Dizi filmlerde de maalesef şiddet içerikli görüntülere yer verilmektedir. Fiziksel şiddetten psikolojik şiddete, ekonomik şiddetten cinsel şiddete kadar her türlü şiddet, zaman zaman değişik kanallarda ve farklı içeriklerle yayınlanmaktadır” denilen RTÜK açıklamasına şiddetin medya eli ile meşrulaştırıldığı görüşü dile getirildi.

Açıklamanın devamında haber bültenleri için uyarıcı akıllı işaret düzenlemesi yapılacağı ifade edildi. RTÜK'ün açıklaması özetle şöyle:

Çeşitli iletişim kanalları üzerinden ya da sosyal medyadan elde edilen amatör kayıtları veya MOBESE görüntülerini hiçbir süzgeçten geçirmeden yayınlamak hiç bir etik değere sığmaz.

Reyting kaygısı asla insanlık onurunun önüne geçmemelidir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Kötümser olayları haberleştirmek ülkemize ve milletimize haksızlık”

Cinayet, kavga ve kötümser olayları haberleştirmek ve bu görüntüleri hiçbir elemeden geçirmeden olduğu gibi yayınlamak hem ülkemize hem de milletimize büyük bir haksızlıktır.

“İnsanların güvenlik algısı değişiyor”

Televizyonlarda bu kadar yoğun olarak karşımıza çıkan şiddet, maalesef toplumun tamamını kuşatmış gibi gösterilmekte ve insanların yaşamındaki güvenlik algılarını değiştirmektedir.

“Sağlık çalışanlarına şiddet görüntüleri fütursuzca haber bültenlerine yer alamaz”

Özellikle son dönemlerde canımızı emanet ettiğimiz, fedâkar sağlık çalışanlarımıza yönelik asla olmaması gereken şiddetin ve bu görüntülerinin fütursuzca haber bültenlerinde yer alması kesinlikle kabul edilemez. Sağlık çalışanlarının güvenli bir ortamda hizmet vermelerini sağlamak, şiddeti caydırmak ve suçluların hak ettikleri biçimde cezalandırılmasını temin etmek için devletimiz elinden geleni yapmaktadır. Hizmet ortamının güvenliği ve hasta-hekim iletişimi aleyhinde algı oluşturan yayınların gündelik hayatın bir parçasıymış gibi sunulmasını anlayışla karşılamamız mümkün değildir.

“Yeni bir uygulama başlatıyoruz”

Uluslararası medyanın çok önceden bir standarda bağladığı ölüm, kaza ve şiddet olaylarının ekranlara getirilme biçimine ilişkin yayıncılarımızın gerekli önlemleri almamasından dolayı haber programları ve bültenleri için yeni bir uygulamayı başlatıyoruz.

Bugüne kadar genel izleyici kategorisinde görülen ve özel bir uyarıcı akıllı işaret kullanılmayan haberlerde, son zamanlarda şiddet görüntülerinin sıklıkla yer alması, ne yazık ki, ailece izlenen bültenlerde, şiddet görüntülerini içeren haberlerin ağırlık kazanması yeni bir düzenlemeyi zorunlu kılmıştır.

Haberlerin de akıllı işaretler uygulaması kapsamına alınması kaçınılmaz hale gelmiştir. Çalışma tamamlandığında artık yayıncılar, haber bültenlerinde akıllı işaretler kullanmak ve izleyicileri bilgilendirmek zorunda olacaklar. 

Şiddetle alakalı özellikle haber bültenlerindeki bu özensiz yayınlar, 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un yayın ilkelerinin sıralandığı 8.maddesinde yer alan "Yayınlar, şiddeti özendirici veya kanıksatıcı olamaz." ilkesi çerçevesinde titizlikle takip edilecektir.

Bu bilgilendirme, Üst Kurul olarak daha önce defalarca yaptığımız hatırlatmalarımızın ardından yayıncılarımıza son kez ikazımızdır.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU