Teksas'taki ders kitaplarında "kölelik" yerine "zorunlu yeniden yerleştirme" denmesi önerildi

Eğitim kurulundaki Demokrat, "Bu kabul edilemez" dedi

(Unsplash)

ABD'nin Teksas eyaletinde eğitim kuruluna sunulan öneriler kapsamında yakında ders kitaplarında kölelikten "zorunlu yeniden yerleştirme" olarak bahsedilebilir.

9 eğitimciden oluşan bir panel, eyaletteki yaklaşık 8 bin 900 devlet okulundaki öğrencilerin tamamının müfredatını güncelleyecek olan, 10 yılda bir yapılan ve bu yaz gerçekleşmesi planlanan süreç öncesinde Teksas Eyaleti Eğitim Kurulu'na ayrılık yaratan bir fikir sundu.

Geçen yıl Teksas, köle ticareti ve siyahlara yapılan diğer yanlışlar hakkındaki tartışmaları saf dışı bırakmak amacı taşıdığı bariz olan, öğrencileri "rahatsız hissettiren" konuları müfredattan kaldıracak bir yasa çıkarmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eğitim Kurulu Başkanı Keven Ellis perşembe günü The Texas Tribune tarafından yayımlanan açıklamasında kurulun önerileri değerlendirdiğini ve önerilerin gözden geçirilmek üzere eğitimcilere geri gönderildiğini söyledi.

Ellis, "Kurul oybirliğiyle çalışma grubunu bu belirli dili yeniden gözden geçirmeye yönlendirme kararı verdi" dedi.

The Texas Tribune'a göre, önerilerin bir kısmında ikinci sınıftaki sosyal bilgiler öğrencilerinin "gönüllü İrlandalı göçüyle sömürge zamanlarında Afrika halkının zorunlu yeniden yerleştirilmesi de dahil Amerika'ya yapılan yolculukları karşılaştırması" var.

Eğitim kurulunun Dallas ve Fort Worth'u temsil eden Demokrat üyesi Aicha Davis'in geçen ay yapılan bir toplantıda, köleliğin bu şekilde nitelendirilmesinin kabul edilemez olduğu yönündeki endişelerini dile getirdiği bildirildi.

Eyalet eğitim kurulu daha sonra taslağı revize edilmek üzere geri gönderdi ve önerileri sunan 9 eğitimciden oluşan grubu "olayları tanımlamak için kullanılan dili dikkatlice incelemeye" çağırdı.

Davis, "Niyetlerinin ne olduğunu bilmiyorum ama bu kabul edilemez" dedi.

Sosyal medyada düzinelerce kullanıcı bu önerilere karşı çıkarken bir insan hakları uzmanı şöyle bir tweet attı:

Bu berbat bir öneri, son derece yanlış.

Colm O'Gorman, "Göründüğü gibi zaten reddedildi ancak önerilebilmesi bile eleştirel ırk teorisine karşı çıkışın arkasındaki gündem hakkında çok şey söylüyor" dedi.
 


ABD'nin en eski insan hakları örgütünün başkanı olan başka bir Twitter kullanıcısı ise şöyle ekledi:

Kölelik yerine "zorunlu yeniden yerleştirme" mi? İnsan esareti yerine?

Liderlik Konferansı Başkanı Maya Wiley "Afrika'dan insan alıp satmak mı yoksa Afrikalılardan gelmek mi? İnsanlar bunun milyonlarcamız için aile tarihi olduğunu anlıyor mu?" diye yazdı.

Bunun bu ülke için bir iç savaşı temsil ettiğini anlıyor mu?
 


Öte yandan hem Austin hem de Houston'ın eski polis şefi Art Acevendo şunları ekledi:

Tarihe beyaz yıkama!!! Kölelik inkarcıları da Holokost inkarcıları kadar tehlikelidir.

Cumhuriyetçi yasama organlarının okulların ırk ve köleliği nasıl öğreteceğine ilişkin yasalar getirdiği ve politikleşmenin arttığı Teksas'ta eyalet kurumlarının verdiği eğitim daha önce de tartışmalı hale gelmişti.

Bu tür konuların öğretilmesine karşı çıkan muhafazakar gruplar da okul yönetim kurullarına sağladıkları fonları artırmakta.

2015'te bir ders kitabı yayıncısı, kitapta köle ticaretine karışanların "işçiler" olarak adlandırıldığının ortaya çıkmasının ardından özür dilemek zorunda kalmıştı. Kitap daha sonra revize edilmişti.

Associated Press'ten de yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU