ABD'li uzmanlar yönergelerini güncelledi: "Sağlıklı yetişkinler için vitamin takviyeleri para israfı"

"Bilim insanları, hamile olmayan, sağlığı yerinde Amerikalılar için vitaminlerin para israfı olduğunu söylüyor"

Uzmanlar vitamin takviyeleri yerine sağlıklı beslenme ve egzersiz öneriyor (Reuters)

Northwestern Üniversitesi’nden uzmanların kaleme aldığı bir makalenin ardından ABD’deki sağlık yetkilileri vitamin takviyeleriyle ilgili yönergelerini güncelledi.

ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü (USPSTF) yetkilileri, tavsiyelerini güncelleyerek, yurttaşlara pahalı takviyeler yerine egzersiz yapmaları, sigarayı bırakmaları ve iyi beslenmelerini önerdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

USPSTF’e göre bunlar yapmak, kalp hastalıklarını, çeşitli kanser türlerini önlemede ve ömrü uzatmada vitaminlere kıyasla daha işlevli.

USPSTF’in yeni yönergesinde, Northwestern Üniversitesi ekibinin bilimsel dergi JAMA'da yayımlanan bir makalesi başyazı olarak yayımlandı.

Üniversitenin internet sitesinde yayımlanan basın açıklamasında da, "Bilim insanları, hamile olmayan, sağlığı yerinde Amerikalılar için vitaminlerin para israfı olduğunu söylüyor" ifadeleri yer aldı:

Çünkü kardiyovasküler hastalıkları veya kanseri önlemeye yardımcı olduklarına dair yeterli kanıt yok.

Üniversitenin Feinberg Tıp Fakültesi'nde genel dahiliye şefi Jeffrey Linder, "Hastalar her zaman, 'Hangi takviyeleri almalıyım?' diye soruyorlar" dedi:

Para harcıyorlar ve onları sağlıklı tutacak sihirli bir dizi hap olması gerektiğini düşünmeye odaklanıyorlar.

Linder ayrıca, bireylerin sağlıklı beslenme ve egzersiz için kanıta dayalı uygulamaları izlemesi gerektiğini belirtti.

USPSTF, söz konusu yönergeyi hazırlama sürecinde takviyelerin etkinliğinin incelendiği 84 çalışmanın verilerini gözden geçirdi. 

Yönergenin yazarları yaşam süresini uzatmak veya kanser ve kalp hastalıklarını önlemek için multivitaminlerin ve E vitamini takviyelerinin kullanılabileceğini söylemek için kanıtları yetersiz buldu.

Kurum akciğer kanseri riskini artırma potansiyeline sahip olduğu için beta-karoten takviyeleri alınmasına karşı özellikle uyardı.

Tüketici Sağlık Ürünleri Derneği'nde takviyelerden sorumlu başkan yardımcısı Duffay MacKay, "USPSTF, 2014 ve 2021 arasında yaptığı tespiti yineledi" diye konuştu:

Vitamin ve mineral takviyelerinin kardiyovasküler hastalıkları ve kanseri önleyip önlemediğini belirlemek için henüz yeterli kanıt olmadığını saptadı.

Diğer yandan yönerge, ABD’lilerin büyük kısmına hitaben hazırlanmış olsa da USPSTF vitamin eksikliğinden mustarip kişilerin takviye kullanması gerekebileceğini vurguladı.

 Örneğin, D vitamini eksikliği teşhisi konan yaşlı yetişkinlerin, düşme ve kemiklerini kırma riskini azaltmak için D vitamini takviyesi alması gerekiyor.

Linder, "Görev gücü 'Kesinlikle multivitamin almayın' demiyor" ifadelerini kullandı:

Ancak bunlar sizin için gerçekten iyi olsaydı, şimdiye kadar öğrenmiş olurdunuz. Kılavuzdaki fikir bu.

Uzmanlar ayrıca, söz konusu yönergenin hamileler için geçerli olmadığını özellikle vurguladı.

Dr. Natalie Cameron, "Hamileler, bu yönergelerin kendileri için geçerli olmadığını akıllarında tutmalı" diye konuştu:

Folik asit gibi belirli vitaminler, hamile kadınların fetüsün sağlıklı gelişmesini desteklemesi için gerekli.

USPSTF nedir?

USPSTF, hastalıkların önlenmesi ve birinci basamak sağlık hizmetleri için kanıta dayalı önerilerde bulunmak üzere en son bilimsel verileri düzenli olarak gözden geçiren, ulusal çapta gönüllülerden oluşan bir uzman grubu.

Geçmişte kurum, genç erişkinlerde artan vakalar nedeniyle kolorektal kanser taramalarının 50 yaşında değil 45 yaşında başlamasını öneren etkili kılavuzlar yayımlamıştı.

 

Independent Türkçe, Popular Science, Northwestern Üniversitesi

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU