Bilim insanları vitamin eksikliğini giderebilecek süper midyeler geliştirdi

Araştırmacılardan David Willer, “Mikro-besinleri sürdürülebilir ve lezzetli bir protein kaynağına dönüştürmenin ucuz ve etkili bir yolunu bulduk” diye konuştu

Kabuklu deniz ürünleri, dünyanın en önemli hayvansal protein kaynaklarından biri (Pixabay)

Bilim insanları, insanlığın büyük sorunlarından yetersiz beslenmeyi ortadan kaldırmak için kabuklu deniz canlılarına gıda takviyesi verdi. Bunun sonucunda hayvanların, normalden çok daha fazla A vitamini ve D vitamini sağladığı tespit edildi.

Halk sağlığını ciddi biçimde tehdit eden bu sorunu çözmek için kabuklu deniz hayvanlarını güçlendirmeyi planlayan ekip, mikro kapsülleme teknolojisini test ediyor ve bu sırada dünya çapından deniz ürünleri üreticileriyle birlikte çalışıyor.

Webtekno’nun haberine göre dünya genelinde iki milyardan fazla kişi, yetersiz beslenme nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşıyor ve takviyeler de yetersiz kalabiliyor. Ancak Cambridge Zooloji Bölümü'nden bilim insanlarının geliştirdiği yeni yöntem, kabuklu deniz canlıları gibi hayvansal protein kaynakları sayesinde bu soruna çare olabilir.

David Aldridge ve Ph.D. öğrencisi David Willer, insan sağlığına faydalı kabuklulara besin sağlamak için özel olarak tasarlanmış dünyanın ilk mikrokapsülünü üretti. Aldridge’in şirketi BioBullets’in patentini aldığı “Vitamin Bullets” isimli ürün, kabuklu deniz canlılarına uygun boyut ve şekilde tasarlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Frontiers in Nutrition aslı hakemli bilimsel yayında yer alan makalede ayrıntıları verilen buluşun özellikle önemli olduğu belirtiliyor. Çünkü insanlar, midye gibi çift kabuklu yumuşakçaları yediğinde bağırsakları da dahil olmak üzere tüm organizmayı tüketiyor. Bu da hayvanın tükettiği besinlerin de sindirilmesi anlamına geliyor ve kabuklu deniz canlılarını besin takviyesi için ideal hale getiriyor.

Cambridge’deki laboratuvarda çalışan bilim insanları, uygun dozu belirlemek için 100'den fazla istiridye üzerinde A ve D vitaminli mikrokapsülleri denedi. Bunun ardından takviye alan istridyelerin almayanlardan yaklaşık 100 kat fazla A vitamini ve 150 kat fazla D vitamini sağladığı ortaya çıktı.

En önemlisi de takviyeli canlıların, bu vitaminlerin doğal kaynağı olan somondan bile daha iyi performans gösterdiği tespit edildi. MedicalXpress’in aktardığına göre bu süper istridyeler, somondan 26 kat fazla A vitamini ve 4 kat fazla D vitamini sunuyor.

Araştırmacılardan David Willer, “Mikro-besinleri sürdürülebilir ve lezzetli bir protein kaynağına dönüştürmenin ucuz ve etkin bir yolunu bulduk” diye konuştu.

Bu teknolojinin besin yetersizliğinden en çok etkilenen bölgelerde kullanılması, milyonlarca kişinin sağlık durumunu iyileştirmeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda et üretiminin çevresel zararını da azaltır.

 

Independent Türkçe, Webtekno, MedicalXpress

DAHA FAZLA HABER OKU