Birleşik Krallık, yapay zekanın buluşları için patent alamayacağına karar verdi

Hükümet, Birleşik Krallık'ı "küresel yapay zeka süper gücü" haline getirmek için yasaları değiştirmeyi planlıyor

Birleşik Krallık hükümeti 28 Haziran 2022‘de kararın "yapay zeka teknolojisinin kullanımını teşvik edeceğini" duyurdu (Pixabay)

Birleşik Krallık (BK) hükümeti, yeni teknolojiler üreten yapay zeka algoritmalarının bu icatlarının patentini alamayacağını duyurdu.

Fikri Mülkiyet Dairesi salı günü yaptığı açıklamada kişilerin ve kurumların, telif hakkı sahiplerinin kapsamlı izinlerine ihtiyaç duymadan yapay zeka, makine öğrenmesi ve veri madenciliği yazılımlarını kullanmalarını kolaylaştırıp araştırma ve inovasyonu hızla ilerletmek için mevcut yasaları değiştirmeyi planladığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karar, BK'nin geçen yıl duyurduğu Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'yle ülkeyi "küresel yapay zeka süper gücüne" dönüştürmeye yönelik 10 yıllık planının bir parçası.

Güncelleme, BK'nin Avrupa Birliği'nden ayrıldıktan sonra ortaya çıkan kendi telif hakkı yasalarını belirleme olanağını "fırsata çevirmeyi" amaçlıyor.

Bilim ve Yenilik Bakanı George Freeman, "BK'nin onlarca yıldır ilk kez kendi telif hakkı yasalarını belirleme imkanı olduğundan, BK'nin dünyadaki en iyi fikri mülkiyet sistemlerinden birine sahip olmayı sürdürmesini garantiye almak istiyoruz" dedi.

BK'deki telif hakkı ve veri madenciliğine ilişkin yeni kanunlarımız, mucitlerimizin ilerlemesi için katalizör görevi görecek ve BK'deki fikri mülkiyet sisteminin çığır açan araştırma ve geliştirme çalışmaları için güçlü bir kolaylaştırıcı olmaya devam etmesini sağlamaya imkan tanıyacak.

BK Araştırma Kütüphaneleri Genel Müdürü David Prosser haberi memnuniyetle karşıladı. Prosser, bu açıklamanın araştırmacıların güçlü yeni yapay zeka ve veri madenciliği tekniklerinden faydalanmasını sağlayacağını söyledi.

Bugün duyurulan telif haklarında değişiklik önerileri yeni, yenilikçi bilgi işlem araçlarının potansiyelini kullanmamıza ve BK'deki araştırma ve inovasyonu önemli ölçüde ilerletmemize olanak sağlayacak.

Yapay zekanın buluşların patentini almasına izin verilmemesi kararı, geçen yıl İstinaf Mahkemesi'nde bir yapay zeka sisteminin mucit olarak tanınmaması gerektiği yönündeki karardan sonra geldi.

Yargıç Laing kararında, "Sadece kişilerin hakları olabilir, bir makinenin olamaz" diye yazmıştı.

Patent bir yasal haktır ve sadece kişiye verilebilir.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Aylin Şener

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU