Galatasaray'da Okan Buruk dönemi resmen başladı: Futbolculuğuna 16, teknik direktörlük kariyerine 2 kupa sığdırdı

Galatasaray'da uzun süredir tartışılan teknik direktörlük görevine Okan Buruk getirildi. Altyapısından yetiştiği Galatasaray'da önemli başarılara imza atan Buruk, sarı-kırmızılı ekiple yeni başarılara yelken açmaya hazırlanıyor

Okan Buruk / Fotoğraf: AA

Süper Lig ekiplerinden Galatasaray'da uzun süredir tartışılan ve birçok ismin gündeme getirildiği teknik direktörlük koltuğunu yeni sahibi Okan Buruk oldu.

Sezon Fatih Terim yönetiminde başlayan, ocak ayında Domenec Torrent ile sezonu tamamlayan ve istenilen başarılardan uzak kalan Galatasaray, İspanyol antrenörle yollarını ayırdı.

Yeni başkan Dursun Özbek, Torrent'in sözleşmesini feshetmesinin ardından Okan Buruk'u takımın başına getirdi.

 

 

Galatasaray Kulübü'nün Twitter hesabından yapılan videolu paylaşıma "Yuvana hoş geldin Okan Buruk" notunu düştü.

Öte yandan kulüpten Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan bildirimde Okan Buruk'la bir yılı opsiyonlu olmak üzere iki yıllık sözleşme imzalandığı duyuruldu

Buruk'un 2022-23 sezonu için 17, opsiyonun kullanılması halinde 2023-24 sezonu için de net 20 milyon lira kazanacağı belirtildi.

 

Okan Buruk - AA.jpg
Okan Buruk, 14 yıl sonra Galatasaray'a geri döndü / Fotoğraf: AA

 

Altyapısından yetiştiği Galatasaray'da 15 kupa kazandı

19 Ekim 1973 İstanbul doğumlu olan futbolla iç içe büyüyen Okan Buruk, henüz 11 yaşında Galatasaray ile tanıştı.

17 yaşına geldiğinde Galatasaray'da U21 takımına, 1992'de ise Galatasaray A Takımına yükselme başarısı gösterdi.

Süper Lig'de 1991-92 sezonu 30. haftasında Bakırköyspor karşısında ilk kez sarı-kırmızılı formayı giyen Buruk, 90 dakika oynadığı karşılaşmada iki gol atarak dikkat çekti.

Galatasaray kariyeri boyunca 306 maçta forma giyen Buruk, 43 gol ve 55 asistlik performans sergiledi.

 

 

Buruk, kariyerinin en parlak dönemini geçirdiği Galatasaray'da bir UEFA Kupası, bir kez de Süper Kupa kazandı. Öte yandan yedi Süper Lig, beş Türkiye Kupası ve bir kez de TFF Süper Kupası zaferi yaşadı. Buruk, Galatasaray dışındaki tek şampiyonluğunu 2005-06 sezonunda Beşiktaş'la Türkiye Kupası'nda elde etti.

Elmas, o dönemi unutmadı: Başkan olduğum sürece çalışmam

Tarihler 2001 yılını gösterdiğinde Galatasaray'da efsaneler arasında yer alan Buruk, Emre Belözoğlu ile birlikte İtalya'nın Inter takımına transfer oldu.

Söz konusu dönemde Galatasaray camiası, kulübe para kazandırmadan ayrıldıkları gerekçesiyle Okan Buruk ve Emre Belözoğlu'na yoğun tepki göstermişti.

 

Burak Elmas-AA.jpg
Burak Elmas / Fotoğraf: AA

 

Dönemin Galatasaray yöneticisi olan ve geride kalan sezonda Galatasaray'ın başkanlığını üstlenen Burak Elmas, teknik direktör Fatih Terim'le yolların ayrılmasının ardından ismi gündeme gelen Buruk için söylediği sözler ise tartışma yarattı.

Hürriyet'ten Ali Naci Küçük'ün haberine göre Elmas'ın Buruk'u istememe nedeni, geçmiş dönemde yaşanılanlar.

Galatasaray'ın dört yıl üst üste şampiyon olduğu kadroda forma giyen Okan Buruk'a karşı çıkan Elmas'ın şu ifadeleri kullandığı öne sürüldü:
 

2001'de Okan'ın Inter'e gidişini asla unutamam. Sezon bitmeden Inter'le anlaşınca takımın motivasyonu ve konsantrasyonu bozuldu. Bu yüzden üst üste 5. şampiyonluğu kaçırdık. O dönemde neler yaşandığını çok iyi biliyorum. Ben başkan olduğum sürece Okan Buruk'la çalışmam.


İtalya serüveni kısa sürdü, Beşiktaş'ın ardından yuvaya döndü

Buruk, tüm tartışmaları geride bırakarak Inter'de 3 sezon geçirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İtalyan ekibinde beklentilerin uzağında kalan ve sadece 42 maça çıkabilen Buruk, takımına 2 gol, 2 asistlik katkı sundu.

Inter'le yollarının ayrılmasının ardından rotasını Türkiye'ye çeviren Buruk, 1 Temmuz 2004'te Beşiktaş'la anlaştı. 

2 sezon siyah-beyazlı forma altında 55 müsabakada boy gösteren Buruk, 4 gol ve 9 asist üretti.

2005-06 sezonu tamamlanırken Beşiktaş'la yollarını ayıran Buruk için yeniden Galatasaray serüveni başlayacaktı. 

2006-07'de yuvaya dönen Buruk, iki sezon geçirdiği takımıyla Süper Lig şampiyonluğu kazandı.

7 Temmuz 2008'de İstanbul Büyükşehir Belediyespor'a (Başakşehir) transfer olan Buruk, 2010'da aktif futbol kariyerini noktaladı.

 

Okan Buruk - AA.jpg

Buruk, Akhisarspor ve Başakşehir'i mutlu sona ulaştırdı / Fotoğraf: AA

 

Teknik direktörlük kariyerine 2 şampiyonluk sığdırdı

İstanbul Büyükşehir Belediyespor'da kariyerini noktalamasının ardından Okan Buruk, futbol hayatını kulübede sürdürme kararı aldı ve teknik direktörlük için çalışmalara başladı.

2011-2013 yılları arasında A Milli Takım Teknik Direktörü Abdullah Avcı'nın yanında görev alan Buruk, bu görev sonrası yoluna birinci adam olarak devam etme kararı aldı.

2013-14'te Elazığspor, 2014-15'te Gaziantepspor, 2015-16'da Sivasspor ve 2016-17 yılları arasında da Göztepe'de teknik direktörlük yaptı.

28 Mart 2017'de Akhisar Belediyespor'da göreve başlayan Okan Buruk, takımıyla 2017-18 sezonunda Türkiye Kupası şampiyonluğu kazanarak adından söz ettirdi.

 

Akhisarspor-AA.jpg
Türkiye Kupası şampiyonu Akhisarspor / Fotoğraf: AA

 

Takip eden süreçte Çaykur Rizespor'u çalıştıran Buruk, Karadeniz ekibiyle çıktığı 32 maçta 1,41 puan ortalaması yakaladı ve yükselişini sürdürdü.

Buruk'un adı artık İstanbul takımlarıyla anılıyordu ve genç teknik adam Medipol Başakşehir'le anlaştı.

Abdullah Avcı'nın Beşiktaş'a gitmesinin ardından 11 Haziran 2019'da Başakşehir'in başına geçen Okan Buruk, tarihe geçeceği sezona başlayacaktı.

2019-20 sezonunda Okan Buruk yönetiminde Süper Lig'de şampiyon olan Başakşehir Türkiye'nin şampiyonluk yaşayan altıncı ekibi olarak, Okan Buruk ise Süper Lig'de şampiyon olan teknik direktörler arasına katılan isimler oldu.

 

Okan Buruk-AA1.jpg
Süper Lig şampiyonu Başakşehir Futbol Kulübü / Fotoğraf: AA

 

2020-21 sezonunda beklentilerin uzağında kalan Başakşehir'de alınan kötü sonuçların ardından Okan Buruk'la yollar ayrıldı.

29 Ocak 2021'den bu yana görev almayan Okan Buruk, 14 yıl aradan sonra yeniden Galatasaray'a döndü ve kendisini bir yılı opsiyonlu olmak üzere iki yıllığına kulübüne bağlayacak sözleşmeye imza attı.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU