Çin'de "beyin ölçeğinde" yapay zeka çalıştırıldı

Sunway süper bilgisayarı, "beyindeki sinaps sayısıyla rekabet edecek şekilde" 174 trilyon parametre çalıştırdı

Çin'in Sunway TaihuLight'ı 22 Haziran 2022 itibarıyla dünyanın en güçlü süper bilgisayarları arasında yer alıyor (Science China Press)

Çin'deki bilgisayar bilimcileri, insan beyni kadar karmaşık bir yapıyı kullanan bir yapay zeka programı çalıştırdığını iddia ediyor.

"Bagualu" ya da "simyacının çanağı" adı verilen bu yapay zeka modeli, doğudaki Jiangsu eyaletindeki Ulusal Süper Bilgisayar Merkezi'nde bulunan Sunway süper bilgisayarının son nesli üzerinde çalıştırıldı.

Araştırmacılar bunu, otonom sürüşlü araçlardan bilgisayarla görmeye, kimyadan diğer bilimsel keşiflere kadar birçok alanda uygulanabilecek "beyin ölçekli" bir yapay zeka modeli olarak tanımladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sunway TaihuLight resmi olarak dünyanın en güçlü 4'üncü süper bilgisayarı fakat araştırmacılar son eylemin, bu bilgisayarı şu anda listenin başında yer alan ABD'li Frontier'la denk kıldığını iddia ediyor.

Önde gelen süper bilgisayardan oluşan En İyi 500 listesine göre Sunway, 2016 ile 2018 arasında dünyanın en güçlü bilgisayarı konumundaydı fakat Çin kurumları artık listeye performans verileri sunmuyor. Çin'in hala En İyi 500 sıralamasında listelenen 173 süper bilgisayarı var ve bu sayı, diğer tüm ülkelerden daha fazla.

The South China Morning Post, bagualu programının bazı tahminlere göre insan beynindeki sinaps sayısıyla rekabet edecek şekilde 174 trilyon parametreyle çalıştığını bildirdi.

Gazetenin aktardığına göre Sunway süper bilgisayarının 37 milyondan fazla işlemci çekirdeği var ve bu sayı ABD'deki Frontier süper bilgisayarının sahip olduğunun 4 katı.

Sunway'in 2 milyondan fazla HD filme eşdeğer 9 petabayt belleği de bulunuyor.

Bir araştırmacı, bu bellek gücünün Sunway'in son haline insan düşüncesini taklit edecek şekilde paralel hesaplama yapma yeteneği verdiğini söyledi ve bunun "televizyon izlerken yemek yemeye benzediğini" iddia etti.

Sonuçlar, nisanda ABD Bilgisayar Makineleri Derneği'nin ev sahipliğinde düzenlenen 2022 Paralel Programlama İlkeleri ve Uygulamaları konferansında sunuldu ancak o tarihte haberleştirilmedi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU