Birleşik Krallık'ta yabancı uyruklu 42 kişiden köle çiftliği kuran çifte 25 yıl hapis

Çiftin, Slovakya ve Macaristan uyruklu kişileri 8 yıl boyunca şiddet uygulayarak bedavaya çalıştırdığı bildirildi

Kurbanlardan biri yaşadıkları yeri "Cehenneme açılan kapı" diye niteledi (NCA)

Birleşik Krallık'ta (BK) bir çift, 42 kişiyi ülkeye kaçak şekilde sokup "köle" olarak çalıştırdığı gerekçesiyle 25 yıl hapis cezası aldı.

Bristol Kraliyet Mahkemesi'nde çarşamba günü düzenlenen duruşmada, Marcos Tancos ve Joanna Gomulska'nın yetimhanelerde ya da koruyucu aile yanında büyüyen Slovakya ve Macaristan uyruklu kişileri, iyi koşullarda çalışma vaadiyle kandırarak yasadışı yollardan BK'ye soktuğu belirtildi.

Bu kişilerin gündüzleri 45 yaşındaki Tancos'un oto yıkama dükkanında, geceleri de süt şişeleme, tavuk yakalama ve kargo paketleme gibi işlerde çalıştırıldığı ifade edildi.

Tancos ve 46 yaşındaki Gomulska'nın kazandıkları parayı kumarda harcadığı, bu kişilerinde haftanın her günü 12 saate kadar zorla çalıştırıldığı bildirildi.

Söz konusu kişilerden birinin kolu kırık şekilde oto yıkamada çalışmaya devam ettiği, bir kadınınsa hamile kalıp doğum yaptıktan sonra kaçtığı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BK Ulusal Suç Ajansı'ndan Mark Morrison, yabancı uyruklu kişilerin kaldığı yerdeki koşulların korkunç olduğunu söyledi.

Morrison, soruşturma süresince ülkeye yasadışı yollardan sokulan 42 kişiden 29'unun yaşadıkları istismarı mahkemede anlattığını belirtti.

Yetkili, "Bu kişilere şiddet uygulandığına dair elimizde birden fazla ifade var. Yaşadıkları psikolojik ıstırap gerçekten tiksindirici" dedi.

Morrison, 2010 ile 2017 arasında BK'ye sokulan bu kişilerin bir kısmının 20 yaş üzeri, bir kısmınınsa 30'lu yaşlarında olduğunu, çoğunlukla Slovakya ve Macaristan'dan geldiklerini ve İngilizce bilmediklerini söyledi.

Yetkili, Tancos'un oto yıkama dükkanında 8 yıl boyunca çalıştırdığı işçilere ücret ödemediğini, bu miktarın da asgari maaş üzerinden hesaplanınca 923 bin 835 sterline (yaklaşık 19,5 milyon TL) denk geldiğini belirtti.

Gomulska ve Tancos'un köle olarak çalıştırdığı kişilerin kimliklerine, telefonlarına ve banka kartlarına el koyduğunu, bu kişilerin hesapları üzerinden kredi kartı ve borç başvurusu yaptığı da ifade edildi.

NCA'in açıklamasına göre söz konusu kişilerin hesaplarından yaklaşık 300 bin sterlin (yaklaşık 6,3 milyon TL) para çekildi.

Duruşmada, temmuzda yakalanan ve nisanda suçlu bulunan Tancos'a 16, Gomulska'ya da 9 yıl hapis cezası verildiği duyuruldu.



Independent Türkçe, Guardian, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU