TZOB: Kurbanlık fiyatlarına yüzde 100'ü aşan zam geldi

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, kurbanlık fiyatlar geçen yıla göre, büyükbaşta yüzde 107 küçükbaşta ise yüzde 90 oranında arttığını, bu duruma yem, elektrik, mazot ve nakliye fiyatlarının neden olduğunu kaydetti

Fotoğraf: AA

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), kurbanlık fiyatlarının artan maliyetler nedeniyle büyükbaşta yüzde 107, küçükbaşta yüzde 90 oranında arttığını bildirdi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar yaptığı açıklama, “Bu yıl ülkemizde ortalama fiyatların; hayvan başına büyükbaşta 15 bin ile 60 bin TL, küçükbaşta ise 2 bin TL ile 8 bin TL arasında değişeceği tahmin ediliyor” dedi.

Bayraktar, “Üretici maliyetlerindeki ciddi artışlar bu yıl ki kurbanlık fiyat artışlarında etkili olmuştur” dedi.

"Yem, elektrik, mazot, nakliye fiyatları etkili oldu"

Yem, elektrik, işçilik, veteriner ilaç, nakliye gibi girdilerde bu yıl çok önemli yükselişler olduğunu kaydeden Bayraktar, “Dolayısıyla kurbanlık fiyatları da geçen yıllara göre arttı.

Üreticilerimizin kullandıkları elektriğin kilovatı geçen yıl 90,63 kuruş iken bu yıl yüzde129,4 artışla 207,94 kuruşa yükseldi. Üreticilerimizin çalıştırdıkları bir işçiye ödedikleri brüt asgari ücret geçen yıl 3 bin 577 lira iken bu yıl yüzde 39,9 artışla 5 bin 4 kuruşa yükseldi" dedi.

Bayraktar, şöyle devam etti:

Geçen yıl mazotun litresine 7 lira 34 kuruş ödeyen üreticiler bu yıl 30 lira 8 kuruş ödemek zorunda kaldı. Yani litre fiyatında yüzde 309,8'lik artış yaşandı.

Mazot fiyatlarındaki artış hayvan nakillerini de etkiledi. Geçen yıl Kars ilinden; Ankara'ya 9 bin liraya giden nakliye aracı bu yıl 25 bin liraya, İstanbul'a 12 bin liraya giden araç 35 bin liraya gidiyor. Yani nakliye ücretleri bir yılda yüzde 178 ile yüzde 191 arası oranlarda arttı. Bu durum son satış noktasında kurbanlık fiyatlarını da doğal olarak artırdı.

"Alım gücü düştü satışlar yüzde 25 azalacak"

TZOB’un tahminine göre, bu yıl kesilecek kurbanlık sayısında geçen yıllara göre en az yüzde 25 oranında bir azalma olacak.

"Vatandaşlarımızın bu yıl alım gücü oldukça düştü. Bu da kurbanlıklara olan talebi azalttı” diyen Bayraktar, “Emeklilere verilen bayram ikramiyesinde yapılacak ciddi iyileştirme satışları hareketlendirecektir” öngörüsünde bulundu.

Bu yıl yaklaşık 720 bin büyükbaş, 2 milyon 150 bin küçükbaş, toplamda ise 2 milyon 870 bin kurbanlık hayvanın kesileceğini tahmin ettiklerini belirten Bayraktar, “Yüksek girdi fiyatlarına bağlı olarak bu yıl şehirlerde daha az kurbanlık çadır, dolayısıyla daha az kurbanlık göreceğiz” ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU