BM yetkilisi: Suriye-Türkiye arasındaki Bab el-Hava yardım koridorunun kapatılması felaketle sonuçlanır

"Geçen ay bu hat üzerinden 1000 kamyondan fazla yardım ulaştırıldı"

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne göre Suriye'deki iç savaş nedeniyle yaklaşık 6,7 milyon kişi ülkesinde yerinden edildi (Reuters)

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Bölgesel İnsani Yardımlar Koordinatörü Yardımcısı Mark Cutts, Suriye ve Türkiye arasındaki Bab el-Hava Sınır Kapısı'na bağlanan uluslararası yardım koridorunun kapatılmasının "felakete yol açacağını" söyledi.

Cutts, Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a yaptığı açıklamada "Yardım koridorunun açık tutulmasına dair karar yenilenmezse bu bir felakete neden olur. Geçen ay bu hat üzerinden 1000 kamyondan fazla yardım ulaştırıldı" dedi.

Suriyeli yetkililerin uluslararası yardım koridorundan yapılan her geçişle ilgili bilgilendirildiğini söyleyen Cutts, BM'nin tek amacının desteğe ihtiyacı olan kişilere yardım taşımak olduğunu belirtti.

Salı günü 32 sivil toplum kuruluşunun yayımladığı ortak bildiride de BM Güvenlik Kurulu'ndan (BMGK) koridorun 12 ay daha açık tutulması talep edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, Bab el-Hava'ya bağlanan koridorun geçen yıl ayda en az 2,4 milyon kişiye insani yardım ulaşmasını sağladığı belirtilmişti.

BMGK, 10 Temmuz'da söz konusu insani yardım koridorunun açık tutulup tutulmaması için oylama yapacak.

Öte yandan Rusya - Ukrayna savaşı sebebiyle Washington ve Kremlin arasındaki diplomatik görüşmeler durma noktasına gelirken, bu durumun Cumhurbaşkanı Beşar Esad ve isyancılar arasındaki çatışmaların sürdüğü Suriye'ye yapılan insani yardımları da etkileyebileceği düşünülüyor.

Kremlin, 2020'de BMGK'deki veto hakkını kullanarak Suriye'deki üç insani yardım koridorunu, yardımların rejim kontrolündeki bölgelerden yapılması gerektiğini savunarak kapatmıştı. Mevcut rotaysa ancak ABD'yle yapılan yoğun müzakerelerin ardından açık kalmıştı.

Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitri Polyanski de temmuzdaki oylamada koridorun açık kalacağından şüphe duyduğunu belirtmişti.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield ise 4 Haziran'da Hatay'a yaptığı ziyarette, Suriye'ye insani yardımların devam etmesinin çok önemli olduğunu vurgulamış, desteğin kesilmesinin bebeklerin ölüme terk edilmesi anlamına geleceğini söylemişti.



Independent Türkçe, Guardian, Rescue-UK, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU