Rapor: İsrail ablukasındaki Gazze'de çocukların yüzde 80'i depresyonda

Çocukları Kurtarın Vakfı'nın araştırmasında, çocukların yarısından fazlasının intiharı düşündüğü de bildirildi

Raporda 15 yıldır süren ablukanın çocukların akıl sağlığını olumsuz etkilediği belirtildi (Reuters)

Birleşik Krallık (BK) merkezli Çocukları Kurtarın Vakfı, Gazze'deki çocukların yüzde 80'inin İsrail ablukası nedeniyle depresyondan mustarip olduğunu bildirdi.

İnsani yardım kuruluşunun raporunda, Gazze'deki 488 çocukla 168 ebeveyn ve çocukların bakımını üstlenen kişiyle görüşüldü.

Raporda, vakfın 2018'deki araştırmasına kıyasla çocuklar arasında "depresyon, korku ve üzüntünün yüzde 55 oranından yüzde 80'e" çıktığı belirtildi.

2018'deki çalışmayla karşılaştırıldığında, yeni raporda korktuğunu söyleyen çocukların oranının yüzde 50'den yüzde 84'e, endişeli hissedenlerin oranının yüzde 55'ten yüzde 80'e, üzgün hisseden ya da depresif ruh hali içinde olanların oranınınsa yüzde 62'den yüzde 77'ye yükseldiği ifade edildi.

Ayrıca Gazze'deki çocukların yarısından fazlasının intiharı, 5'te üçününse kendine zarar vermeyi düşündüğü bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vakfın Filistin direktörü Jason Lee, çocukların altını ıslatma, basit görevleri yerine getirmede zorluk çekme ve konuşma yetisini kaybetme gibi semptomlar gösterdiğini söyledi. 

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün İsrail ve Filistin direktörü Ömer Şakir, Fransız haber ajansı AFP'ye açıklamasında, "Gençler ablukanın yükünü taşıyor çünkü abluka öncesinde nasıl bir Gazze olduğunu bilmiyorlar" dedi.

Raporda İsrail hükümetine ablukayı bitirme ve işgali sonlandırma çağrısında da bulunuldu. 

İsrail ve Mısır, Hamas'ın kontrolü ele geçirdiği 2007'den beri Gazze'ye abluka uyguluyor. Filistin'deki El-Mizan İnsan Hakları Merkezi'nin salı günkü açıklamasında, abluka altındaki Gazze'de 2007'den bu yana İsrailli güçlerin 5 bin 418 Filistinliyi öldürdüğü bildirilmişti.  

Raporda, "Mısır'ın da desteğiyle İsrail, Gazze'yi açık hava cezaevine dönüştürdü" ifadesine de yer verildi.



Independent Türkçe, AFP, Middle East Monitor

DAHA FAZLA HABER OKU