Filistinli sivil toplum kuruluşunun raporu: İsrail'in zirai kimyasal deposuna saldırısı "dolaylı kimyasal silah kullanımıyla" eşdeğer

Depoya yakın noktada oturan bir Filistinli kadın, saldırıdan 8 hafta sonra hamileliğinin 5. ayında düşük yaşadığını söyledi

Raporda İsrail'in Beyt Lahya'daki fabrikaya düzenlediği saldırıda zehirli madde sızıntısı yaşandığı bildirildi (Forensic-Architecture/AP)

Filistinli sivil toplum kuruluşu El Hak, İsrail'in geçen yıl zirai kimyasalların yer aldığı bir depoya düzenlediği saldırının "dolaylı yoldan kimyasal silah kullanımıyla" eşdeğer nitelikte olduğunu savundu.

El Hak'ın yeni kurduğu araştırma ekibinin raporunda, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin 15 Mayıs 2021'de Gazze'deki Beyt Lahya beldesinde yer alan Hudayr İlaç ve Tarım Şirketi'ne ait bir depoya yaptığı saldırı incelendi.

Birleşik Krallık'taki Londra Üniversitesi'ne bağlı Goldsmiths College'da sivil toplum kuruluşları için mekansal araştırma ve medya analizi yapan Forensic Architecture'la ortak yürütülen araştırmada saldırının yıkıcı boyutları ortaya kondu.

Raporda, sunulan verilerden yola çıkan hukuk uzmanlarının şu değerlendirmesine yer verildi:

İçinde zehirli kimyasalların yer aldığı bilgisiyle depoya bombardıman yapılması, dolaylı yollardan kimyasal silah kullanımından farksızdır. Bu tür eylemler net şekilde yasaklanmıştır ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Roma Statüsü kapsamında dava açılabilir niteliktedir.

Araştırmada saldırının düzenlendiği yapının Gazze'deki en büyük zirai kimyasal deposu olduğu belirtilirken, İsrail ordusunun yangın çıkarma özelliğine sahip bomba mermileri kullandığı öne sürüldü.

Raporda ayrıca İsrail'in 155 milimetrelik M150 sis bombalarından kullandığı da bildirildi.

İncelemede sis bombalarının savaş bölgesindeki birliklerin hareketlerinin gizlenmesi amacıyla kullanıldığına dikkat çekilirken, Beyt Lahya'daki saldırı sırasında İsrail ordusuna ait askerlerin bu bölgede olmadığı, saldırının uzaktan düzenlendiği, dolayısıyla sis bombasının sivillerin yaşadığı bir noktada kullanılması için hiçbir gerekçe olmadığı savunuldu.

Bombardımanın ardından depoda yaklaşık 6 saat süren bir yangın çıktığı ve alevlerin en az 50 tonluk tehlikeli maddeyi etkilediği belirtildi.

Raporda, 5.7 kilometrekarelik alana yayılan bir zehirli duman bulutunun oluşmasına yol açan saldırının yaşandığı bölgede oturan yurttaşların görüşlerine de yer verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Depodan 40 metre uzaklıkta eşi ve iki çocuğuyla yaşayan 20 yaşındaki Esra Hudayr, saldırıdan 8 hafta sonra hamileliğinin 5. ayında düşük yaşadığını söyledi.

Hudayr'ın 26 yaşındaki eşi İhab ise "Aylarca süren dayanılmaz bir koku vardı. Sanki arabanın motor yağıyla yanmış benzin, lağım ve sıvılaştırılmış petrol gazı kokusunun karşımı gibiydi. Zararlı olabileceğini anlamıştık" dedi.

Hem kendinde hem de bölgede yaşayanların cildinde döküntüler oluştuğunu söyleyen Ihab, "Sağlığımız için endişeliyiz. Teyzemle daha 19 yaşındaki kuzenlerimden biri yakın zamanda kanser oldu. Bu durumun burada yaşananlarla ilgili olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Raporda 17 Mayıs'ta Cibaliye Mülteci Kampı yakınındaki Fomco Sünger Fabrikası'na da benzer bir saldırı gerçekleştirildiği ve fabrikada yangın çıktığı ifade edildi.

Aynı gün Gazze'nin Şucaiyye mahallesinin doğusundaki sanayi bölgesinde yer alan en az 6 fabrika ve depoya daha saldırı düzenlendiği bildirildi.

Geçen yıl mayısta İsrail ve Hamas arasında yaşanan 11 günlük çatışmalarda 256 Filistinli ve 14 İsrailli yaşamını yitirmişti.
 


Hamas, Gazze Şeridi'nin kontrolünü 2007'de ele geçirmiş, bunun üzerine İsrail ve Mısır bölgeye ambargo uygulamıştı.

Filistin Tarım Bakanlığı, Beyt Lahya'daki saldırı sonucunda çıkan yangında zehirli maddelerin çevreye yayıldığını belirtmiş ve çevre felaketi yaşanabileceği uyarısında bulunmuştu.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ise İsrail saldırıları sonucunda Gazze'deki sanayi bölgelerinde yaklaşık 40 milyon dolarlık hasar oluştuğunu duyurmuştu.



Independent Türkçe, Guardian, Forensic-Architecture, Times of Israel, Al-Monitor

DAHA FAZLA HABER OKU