Çin'in baskısını protesto eden Doğu Türkistanlıların yürüyüşüne Jandarma engeli

Doğu Türkistan ve Çin arasındaki 70 yıllık sorun devam ediyor

Türkiye’de yaşayan Doğu Türkistanlılar, Çin’in Doğu Türkistan’da uyguladığı baskıyı protesto etmek için İstanbul’dan Ankara’ya yola çıkmıştı.  

Aralık ayında yürüyüşe başlayan gruba, jandarma Kızılcahamam çıkışında izin vermedi. Grubun bekleyişi devam ediyor. 

12 kişi ile başlayan yürüyüş şu anda kadın erkek 100 kişiyi aşmış durumda. Aralarında 80 yaşında kişilerin de olduğu grup, ellerinde Doğu Türkistan ve Türk bayrakları ile günlerdir yürüyor. 

Grup üyeleri aynı zamanda ülkelerindeki işgal ve insan hakları ihlallerini gösteren resimler ve dövizler de taşıyor. 

Yürüyüşlerinin devam etmesi durumunda birkaç gün içinde Ankara’ya ulaşması hedeflenen grup, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek istiyor. 

Pekin yönetimi ile Uygur Türkleri arasında yaşanan 70 yıllık sorun 

Doğu Türkistan sorunu 70 yıldır yaşanıyor. Bölgeyi 1949 yılında işgal eden Çin, adını Sincan olarak değiştirdi. 

Resmi rakamlara göre Çin’de yaklaşık 10 milyon Uygur Türkü yaşıyor. Ancak Doğu Türkistanlılar bu rakamın daha fazla olduğunu söylüyor. 

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre de yaklaşık 1 milyon Doğu Türkistanlı, Pekin hükümeti tarafından toplama kamplarında tutuluyor. Doğu Türkistanlılar, bu sayının da 5 milyonu bulduğunu belirtiyor. 

Tarih boyunca Çinlilerle birlikte yaşayan Uygur Türkleri, 1933-1934 dönemleri ile 1944-1949 arasındaki dönemlerde “Doğu Türkistan Cumhuriyeti” altında iki kez bağımsızlık ilan etti. 

1955’ten beri ise bölge özerk olarak yönetiliyor. Uygur Türkleri burayı “Doğu Türkistan”, Çin’in ise “Sincan Uygur Özerk Bölgesi” olarak kabul ediyor. 

Bölünme korkusu baskıları artırıyor

Bölünme korkusu nedeniyle Pekin yönetimi Uygur Türklerinin kullandığı “Doğu Türkistan” ismine şiddetle karşı çıkıyor. Bu nedenle yönetimin kullandığı isim “Sincan Uygur Özerk Bölgesi.”

1993’ten beri Doğu Türkistan’da zorunlu eğitim dili Çince. Ayrıca ibadetlerin devlet tarafından engellendiği belirtiliyor. Uygur Türkleri’nin çocuklarına Türkçe isim vermelerinin de yasak olduğu ve Çince bir isimle değiştirildiği ifade ediliyor. Basına yansıyan konulardan biri de özellikle Ramazan ayında oruç tutan Müslümanlara yönelik baskıların olduğu. 

Çin, buranın dışında diğer özerk bölgeleri Tibet ve İç Moğolistan. Pekin yönetimi bu bölgelere karşı da yine bölünme korkusu nedeniyle baskıcı davranıyor. 

Çin ayrıca bağımsızlığını 1950’de ilân etmiş olan Tayvan’la da hala sorun yaşıyor. 


 

DAHA FAZLA HABER OKU