Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

"Ev hapsi" kaldırılan Abdurrahman Tutdere, anne ve babasını ziyaret etti: "Özgürlük dünyanın en güzel şeyi"

Hakkındaki soruşturma üzerine Adıyaman Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Abdurrahman Tutdere, hakkındaki soruşturma kapsamında getirilen "konutunu terk etmeme" adli kontrol şartının kaldırılmasının ardından memleketi Bağlıca Köyü'nde yaşayan ailesini ziyaret etti.

Anne ve babasıyla bir araya gelen Tutdere, annesinin hazırladığı aile yemeğine katıldı. Yemek sırasında duygularını dile getiren Tutdere, "Özgürlük dünyanın en güzel şeyi" ifadelerini kullandı. Tutdere’nin bu sözüne annesi, "Ben sana hep yanımda kal diyorum, kalmıyordun" yanıtını verdi. Annenin bu sözleri sofradakileri gülümsetti. Tutdere, ziyaretle ilgili bir kareyi sosyal medya hesabından paylaşarak, şu notu düştü:

Baba ocağındayız. Özgürlük ve aile, hayatın en kıymetli nimetleri. Diliyoruz ki en kısa zamanda belediye başkanlarımız ve adalet bekleyen herkes, sevdikleriyle aynı sofrada özgürlüğün ve huzurun tadını birlikte paylaşır.


"Erdoğan'ın Türkiye'ye ihanet edeceğine inanır mısınız" diye soran Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Kılıç'a öğrenciden “evet” cevabı

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı olarak görev yapan eski Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İbn Haldun Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen Tercih Fest 2025’e katıldı.

Etkinliğe katılan öğrencilere konuşma yapan Kılıç, "Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve Türk milletine ihanet edeceğine inanır mısınız?" diye sordu. Bir öğrencinin "Evet" demesi üzerine sinirlenen Kılıç, "Sana hayatta büyük kolaylıklar diliyorum. Ümit Özdağ ile başarılar..." diye karşılık verdi.

Kılıç, konuşmasının devamında öğrenciye "Senin annen, baban bundan 30 sene, 40 sene önce hükümetin bir temsilcisi olan kişiye bu sorusuna senin verdiğin cevabı verse sicili bozulur. Bu sicilimizin bozulmaması, buradaki arkadaşlarınla beraber rahat bir şekilde bana istediğin soruyu sorup, istediğin cevabı alabilmenizin de altında Recep Tayyip Erdoğan'ın çok büyük emeği vardır" ifadelerini kullandı.

Öğrencinin üzerine gitmeye devam eden Kılıç, şunları söyledi:

Ayrıca hangi saikle söylediğini bilmiyorum ama söylediğin sözün ve söylerken ki tavrın düşüncenin doğru olduğunu değil, sabit fikirli olduğunu gösteriyor. Sabit fikirli olduğuna cevap veriyorum. Ben bir soru sordum evet ama verdiğin cevap sabit fikirli olduğunu ortaya koyuyor. Hanımefendi, kaç yaşındasınız? Benim kızım da 18 yaşında. Tamam mı? Burada duruyorum. Bunu salondaki herkes anladı. Sen de anlarsın inşallah.


Ukrayna: Rus ordusu 324 İHA ve 7 füze ile saldırı düzenledi

Rus ordusunun Ukrayna'ya yönelik 324 insansız hava aracı (İHA) ve 7 füze ile saldırı gerçekleştirdiğini bildirildi. Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait Telegram hesabından yapılan yazılı açıklamada, Rusya'nın gece saatlerinde ülkenin farklı bölgelerine hava saldırısı düzenlediği belirtildi. Açıklamada, Rus ordusunun bu saldırılarda 324 İHA, 4 seyir ve 3 adet hipersonik "Kinjal" füzesi fırlattığı kaydedildi. Ukrayna hava kuvvetlerince 2 seyir füzesi ve 309 İHA'nın imha edildiği aktarılan açıklamada, "X-47 M2 (Kinjal) hipersonik füzeleri hedeflerine ulaşamadı" ifadesi kullanıldı.

Ukrayna'nın başkenti Kiev Şehir Askeri İdaresi Başkanı Timur Tkaçenko ise idarenin Telegram hesabından yaptığı yazılı açıklamada, Rus ordusunun Kiev'e İHA saldırısı düzenlediğini belirtti. Rusların kentteki bir apartmanı hedef aldığını aktaran Tkaçenko, saldırıda 8 kişinin yaralandığını bildirdi.


Musk, Tesla ve Samsung'un 16.5 dolarlık milyarlık çip tedarik anlaşması imzaladığını duyurdu

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın CEO'su Elon Musk, şirketinin Güney Koreli Samsung Electronics'ten çip tedarik etmesi için 16,5 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladığını duyurdu.

Samsung'un sipariş üzerine çip üretimi gerçekleştirdiği işletmesi geçmiş dönemlerde zarar kaydederken, anlaşmanın açıklanmasının ardından Samsung'un hisseleri yüzde 4 yükseldi.

Musk, sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada "Samsung'un Teksas'taki büyük yeni çip üretim tesisi Tesla'nın yeni nesil AI6 çipini üretmek için kullanılacak" dedi.


İSFALT Genel Müdürü Burak Korzay tahliye edildi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Aktaş'ın elebaşı olduğu iddia edilen suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturma sürüyor.

Soruşturma kapsamında 4 Haziran'da tutuklanan Burak Korzay, etkin pişmanlık hükümleri kapsamında 10 ve 21 Temmuz'da savcılığa ifade verdi.

Korzay, ifadelerinin ardından sulh ceza hakimliğince tahliye edildi.


ABD, AB'den ithal ürünlere uygulayacağı gümrük vergilerini yüzde 15 ile sınırlandıracak

ABD ile Avrupa Birliği arasındaki aylar süren gümrük gerilimi sona erdi. ABD, AB'den ithal edilen ürünlere uygulayacağı gümrük vergilerini yüzde 15 ile sınırlandıracak. AB ise ABD’den daha fazla sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithal edecek ve ABD’de 500 milyar avroya yakın yatırım yapacak.

ABD Başkanı Donald Trump ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İskoçya’daki Trump’a ait golf tesisinde gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından “Tarihi bir anlaşmaya vardık” açıklamasında bulundu.

Von der Leyen, “Bu anlaşma iş dünyasına istikrar ve öngörülebilirlik getirecek” derken; Trump, “Artık oyun yok, bu şimdiye kadarki en büyük anlaşma” ifadelerini kullandı.

Anlaşmaya göre ABD, AB'den ithal edilen ürünlere uygulayacağı gümrük vergilerini yüzde 15 ile sınırlandıracak. Bu oran, Trump öncesi ortalama yüzde 4,8 olan vergi oranının yaklaşık üç katı. Özellikle otomobil ve otomobil parçalarında yüzde 25 olan ek vergiler ise yüzde 15’e düşürüldü. Uçaklar, bazı tarım ürünleri ve kimyasallar ise karşılıklı olarak vergiden muaf tutulacak.

AB tarafı, anlaşma kapsamında ABD’den daha fazla sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithal etmeyi ve ABD’de 500 milyar avroya yakın yatırım yapmayı kabul etti.

Trump, anlaşmanın bütçeye katkısını vurgulayarak, “Çelik ve alüminyum vergilerinden yüz milyarlarca dolar kazandık. Bu anlaşma da her yıl 75 milyar avroluk yeni gelir demek” dedi. Anlaşmaya rağmen çelik ve alüminyum ürünlerine uygulanan yüzde 50’lik ek vergi devam edecek.


Dervişoğlu: "Yangına su taşıyan ve tankerleriyle uçuruma sürüklenerek hayatlarını kaybeden üç vatandaşımızın acı haberi yüreğimizi dağladı"

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, "Bursa’da orman yangınına gönüllü olarak su taşıyan ve tankerleriyle uçuruma sürüklenerek hayatlarını kaybeden üç vatandaşımızın acı haberi yüreğimizi dağladı" ifadelerini kullandı.

Bursa'da Gürsu ve Kestel arasında devam eden yangınla mücadele etmek için bölgeye giden su tankerin uçuruma yuvarlanması sonucu 3 kişi yaşamını yitirdi. 

İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu yaşamını yitirenler için X hesabından yayımladığı taziye mesajında şunları kaydetti:

"Bursa’da orman yangınına gönüllü olarak su taşıyan ve tankerleriyle uçuruma sürüklenerek hayatlarını kaybeden üç vatandaşımızın acı haberi yüreğimizi dağladı. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine sabır ve başsağlığı diliyorum. Ruhları şad, mekânları cennet olsun."

DAHA FAZLA HABER OKU