Meclis'te "sürtük" tartışması: O lafı Cumhurbaşkanına aynen iade ediyorum

CHP İstanbul Milletvekili Bekaroğlu, "O Gezi eylemlerine ben de eşim de çocuklarım da hep birlikte katıldık. O lafı Cumhurbaşkanına aynen iade ediyorum" diye konuştu

Fotoğraf: AA

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gezi eylemcileri için kullandığı "sürtük" ifadesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sert tartışmalara neden oldu.

İstanbul Finans Merkezi’nin kuruluşuyla ilgili yasa teklifinin tümü üzerinde görüşlerini açıklamak için söz alan CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, şunları söyledi:

Cumhurbaşkanının Gezi eylemlerine katılan vatandaşlarına sürtük dediği bir ülkeye yabancı sermaye gelmez. Ne diye finans merkezi kuruyorsunuz. Bir ülkeye yatırımcının, finans şirketlerinin gelmesi için hukuk gerekir, istikrar gerekir. Bir Cumhurbaşkanı ülkenin yarısına ağır hakarette bulunuyorsa orada hukuktan söz edilemez.

İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre o eylemlere 4 milyondan fazla insan katıldı. O Gezi eylemlerine ben de eşim de çocuklarım da hep birlikte katıldık. O lafı Cumhurbaşkanına aynen iade ediyorum

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AK Parti'li Yılmaz: "Ağır yaralayıcı söz" söyledi

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; bu sözleri üzerine Komisyon Başkanı AK Parti Milletvekili Cevdet Yılmaz, Mehmet Bekaroğlu'nun mikrofonunu kapattı. Bekaroğlu'nun "ağır yaralayıcı söz" söylediğini ifade eden Yılmaz, özür dilemesini ve sözlerini geri almasını istedi. Ancak Bekaroğlu, “Ben kimseye ağır hakarette bulunmadım, eğer bu söz küfürse…" dedi.

thumbs_b_c_fc1ab739faeac674ba96683b0bcb1a53.jpg
Bekaroğlu: Özür de dilemeyeceğim, sözümü de geri almayacağım. Milyonlarca vatandaşa söylenmiş bir sözü sözü söyleyene iade ediyoruz. Fotoğraf: AA

Tartışmalara katılan CHP Milletvekili Emine Gülizar Emecen “Gezi eylemlerine ben de katıldım. Cumhurbaşkanı bize hakaret etti. Ben de o sözü kendisine iade ediyorum” dedi. CHP Milletvekili Cavit Arı da, “Burada Cumhurbaşkanına bir hakaret yok. Çünkü iadeyi Cumhurbaşkanı’na değil AK Parti Genel Başkanı’na yapıyoruz” dedi. Tartışmaların uzaması üzerine Cevdet Yılmaz toplantıya ara verdi.

Bekaroğlu: Sözümü geri almayacağım

Tartışma sonrası açıklamalarda bulunan Bekaroğlu "Özür de dilemeyeceğim, sözümü de geri almayacağım" dedi.

Bekaroğlu şunları kaydetti:

Tutanakları inceleyip hakaret var mı diye bakacaklar. Benden iade sözü için özür dilememi istediler. Özür de dilemeyeceğim, sözümü de geri almayacağım. Milyonlarca vatandaşa söylenmiş bir sözü sözü söyleyene iade ediyoruz. Komisyon Başkanı bu sözün hakaret olduğunu düşünüyorsa demek ki Cumhurbaşkanı halkına hakaret etmiş. İade ediyorum dedim diye mikrofonum kapatıldı.

AKP milletvekilinin mikrofonu açılıp bizlere hakaret etmesine izin verildi. Başkan Cevdet Yılmaz bu kadar hararetli savunma yaptığına göre herhalde Nebati'nin yerine Hazine ve Maliye Bakanı olmayı hedefliyor. Bu sözleri Yılmaz'ın kendisine de söyledim.

Bekaroğlu, AK Parti'li milletvekillerinin “Cumhurbaşkanı o sözleri size değil vandallara söyledi” dediklerini de belirtirken, “Bir ülkenin Cumhurbaşkanı vandal da olsa halkına sürtük diyemez” eleştirisinde de bulundu.

Erdoğan ne demişti?

Erdoğan, 1 Haziran'da partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada 2013'teki Gezi eylemlerini hatırlatarak "Bu teröristler, eşkıyalar bira şişeleriyle caminin içini pislemişti. Bunlar çürük, bunlar sürtük. Kamu binalarının, polis araçlarının, işyerlerinin, otobüslerin, sokakların yıkıldığı Gezi olaylarının arkasında hangi güçlerin olduğunu tarih de yazıyor. Bunlardan bu millete hayır gelmez. Bunlar ancak terör sevicilerle beraber" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan, henüz başbakan olduğu dönemde, Gezi eylemlerinin devam ettiği süreçte 11 Haziran 2013 tarihli konuşmasında camide içki içildiğini öne sürmüş, hatta cuma günü görüntülerini açıklayacağız demişti. Açıklamanın üzerinden 9 yıl geçti ancak o görüntüler ortaya çıkmadı.

İddialara konu olan caminin müezzini ise "Ben camide içki içen görmedim, din adamıyım yalan söyleyemem" demişti.

 

 

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU