Ağrılı gençlerin umuda yolculuğu... Önce Meksika'ya uçuyor, oradan kaçak yollarla ABD'ye geçiyor, son olarak da Kanada'ya ulaşıyorlar

Binlerce Ağrılı genç, önce Meksika'ya oradan da kaçak yollarla girdikleri ABD üzerinden Kanada'ya uzanan bir umut yolculuğuna çıkıyor. Ağrı'da herkesin dilindeki bu yolculuğu araştırdık

Ağrılı gençler, Meksika'dan kaçak yollarla ABD'ye geçiyorlar (Fotoğraf Meksika - ABD sınırından). Bu ülkeye varanlar ardından Kanada'ya ulaşıyorlar (Üstteki fotoğraf Kanada'dan) / Fotoğraf: Independent Türkçe

Türkiye, nasıl ki yeni bir hayat umuduyla çeşitli ülkelerden göçmenlerin akınına uğruyorsa pek çok Türk vatandaşı da daha iyi bir hayat için dünyanın farklı yerlerinde şansını deniyor.

Buna dair ilginç bir iddia geçen günlerde Ağrı'yı ziyaret ederek temaslarda bulunan CHP heyetinde yer alan İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç'tan geldi.

Ağrı ziyareti sırasında çok sayıda vatandaş ve sivil toplum temsilcisiyle görüşen Kılınç, yaptığı yazılı basın açıklamada, "Türkiye-İran sınırından binlerce kaçak göçmen Türkiye'ye geçiş yaparken çoğu üniversite mezunu Ağrılı genç de kaçak yollarla Kanada'ya gidiyor" dedi. 

 

yükselmansurkılınç1.jpg
CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç (sağda ortada), CHP Ağrı İl Başkanı Nihat Aslan (sağda sol başta) birlikte Ağrılı gençlerden Kanada yolculuğunun detaylarını dinledi / Fotoğraf: CHP

 

30 bin kişinin gittiği öne sürülüyor

Kılınç, Ağrı'nın ilçelerinde, köylerinde vatandaşlarla yaptıkları görüşmelerde kendilerine son 3 yılda yaklaşık 30 bine yakın gencin Kanada'ya göç ettiğinin aktarıldığını belirtti. 

Ağrılı gençlerin insan kaçakçılarına 10 ila 15 bin dolar para vererek Kanada'ya gitmek için akrabalarından veya tefecilerden borç aldıklarını aktaran Kılınç, "Bazı aileler toprağını, hayvanlarını satıyor. Bazıları akrabalarından bazıları ise tefecilerden borç para alarak çocuklarını Kanada'ya gönderiyor. Ağrılı vatandaşlar, bize kentten göç edenler arasında mühendis, doktor, hemşire, avukatların da bulunduğunu söyledi" diye konuştu.

Kanada'ya uzanan umut yolculuğu Ağrı'da herkesin dilinde

Kılınç'ın dile getirdiği iddialar geçen yıllarda kimi yerel ve ulusal basın organlarında yer almış ancak bu kadar detay verilmemişti.

Basın açıklamasının ardından Ağrı'da farklı isimlere ulaşarak iddiayı sorduk ve neredeyse hepsinden Kılınç'ı doğrulayan ve birbirleriyle örtüşen cevaplar aldık.

Öyle ki Türkiye'nin en doğusundaki şehirlerden biri olan Ağrı ile dünyanın öbür ucundaki Meksika, ABD ve Kanada arasında şaşırtıcı bir bağ oluşmuş vaziyette.

"1000 kişi gitti" diyen de "30 bin" diyen de var

Görüştüğümüz bazı isimler, gidenler arasında yakınları da olduğu için isim vermek istemediler.

Gidenlerin sayısına dair ise muhtelif rakamlar var. En az 1000 kişi diyenden tutun da 30 bin gibi hayli yüksek rakamları dile getirenler de bulunuyor.

Ancak kesin olan şu ki bu göçten Ağrı'da neredeyse 7'den 70'e yetmişe herkesin haberi var. Pek çok aileden en azından bir kişi bu yolculuğa çıkmış veya çıkmak istiyor.

 

bünyaminaslan1.jpg
Ağrılı iş insanı Bünyamin Aslan, Kanada yolculuğuna dair kendisine ulaşan bilgileri aktardı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

5 yıl önce başladı ama son 2 yıldır arttı

Dediğimiz gibi konuştuğumuz kişilerin verdikleri bilgiler ufak nüanslar dışında birbirleriyle örtüşüyor. 

Hepsini tek tek vermek yerine öncelikle ismiyle görüş beyan etmekten kaçınmayan Ağrılı iş insanı Bünyamin Aslan'ın anlatımlarını aktaralım.

Aslan'ın verdiği bilgiye göre 5 yıl önce başlayan bu göç özellikle son 2 yıldan beri artmış durumda.

Ağrı yoğunlukta olmakla birlikte Türkiye'nin her yerinden insanın da aynı yol ile Kanada'ya gittiğini belirten Aslan'a göre bu yolculuk 15 bin dolara mal olabiliyor.

Meksika'nın tercih edilmesinin nedeni vize almanın kolay olması

Aracılık yapan kaçakçılarla anlaşma sağlandıktan sonra 5 bin dolar yolculuk başlangıcında peşin ödeniyor.

Geri kalan 5 bin dolar ise ABD'ye veya Kanada'ya ulaşınca gencin burada olan yakınlarınca aracılara ödeniyor.

İlk 5 bin doların alınmasının ardından İstanbul'a getirilen gençler alınan uçak biletleri ve çıkarılan turizm amaçlı elektronik vizeler ile Meksika'ya uçuyor.

Meksika'nın tercih edilmesinin nedeninin Türk vatandaşlarına vize vermekte zorluk çıkarmaması olduğu iddia edilmekte.

 

elpaso.png
Meksika'ya giden gençlerin ilk hedefi ABD'nin Teksas eyaletine bağlı ve hemen sınırda olan El Paso şehrine ulaşmak

 

ABD'ye kaçak yollarla geçiyorlar

Aslan'ın verdiği bilgiye göre bundan sonraki süreç şöyle gelişiyor: 

Organizasyonu yapan kişilerin Meksika'da bağlantılarınca karşılanıp bir 2 gün otellerde bekletilen gençler, ardından ABD sınırına yakın noktalara getirilerek fazla zaman geçirmeden yine kaçak yollardan bu ülkeye geçiriliyor.

 

sınır1.jpg
Ağrılı gençler, ABD'ye Meksika'dan kırsal alan üzerinden kaçak yollarla geçiyorlar. İşte o anlara ait olduğu iddia edilen bir kare  / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

El Paso kentindeki kampta kalıyorlar

Independent Türkçe'ye konuşan ancak adını vermek istemeyen bir başka Ağrılı iş insanına göre Meksika'dan ABD'ye yapılan geçişlerden sonra ilk durak Teksas'ın Meksika sınırındaki El Paso şehri oluyor.

El Paso'ya ulaşan gençler, burada kaçak göçmenlerin tutulduğu kamplara ulaşarak oturum talebinde bulunuyor. Bu noktada devreye aracılarla bağlantılı olan avukatlar giriyor. Avukatların girişimi ve kefalet parası ödemesiyle gençler, mahkeme kararıyla kamptan geçici dolaşım hakkıyla çıkarılıyor.

Kamptan çıkış süreci ise zaman zaman değişiklik gösteriyor.

 

kamp2.jpg
Independent Türkçe'ye iletilen ve El Paso şehrinde göçmenlerin kaldığı kampın dışarıdan görünümüne ait olduğu iddia edilen bir fotoğraf /Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Birkaç günde kamptan kurtulan olduğu gibi haftalarca kalan da var

Kamptan çıkmayı başaranlar yine hızlıca Kanada'ya geçiriliyor.

Kanada'ya ulaşanlar ya iltica talebinde bulunuyor ya çalışma izni çıkartıyor ya da kaçak yollarla çalışıyor.

Ana hedef Kanada olsa bile ABD'de kalanlar oluyor. Kanada'nın tercih edilmesinin nedeni ise iltica taleplerine daha sıcak bakması ve düzensiz göçe karşı ABD kadar sert olmaması.

Az da olsa başarılı olamayıp dönen de var

İşadamı Aslan, gidenler arasında kimi zaman başarılı olamayıp geri dönenlerin ya da uzun süre ABD'deki kamptan çıkamayan kişilerin de olduğunu da kaydederek, "Köyümüzde bir genç var. Gidip orada kampta uzun süre kaldıktan sonra geri döndü. Psikolojisi bozuk olduğundan şimdi evden çıkmıyor" ifadelerini kullandı. 

Ancak konuştuğumuz kişilere bakılınca genel olarak gidenlerin çoğunun ya ABD veya Kanada'da bir şekilde kalmayı başardığı kaydedildi.

 

nihataslan2.jpg
CHP Ağrı İl Başkanı Nihat Aslan da kentte herkesin dilinde olan göçü anlattı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Çoğunluğu tefecilere borçlanıyor"

CHP Ağrı İl Başkanı Nihat Aslan da iddiaları doğrulayarak, "Binlerce genç gitti. Ağrı'da neredeyse bütün köylerden ve kasabalardan gidenler oldu" diye konuştu.

Umut yolculuğuna çıkanların içinde tanıdığı insanların olduğunu söyleyen Nihat Aslan, "İnsanlar çaresizlikten, geleceğin belirsizliğinden gidiyor. 2 aylık bebeğini bırakıp giden var. Yüzde 80'ni tefeciden borç alıp gidiyor. Ciddi borçlar ödüyorlar" diye konuştu.

Haber kapsamında giden gençlerle de konuşmak istedik.

Güvenlik ve sınır dışı edilme gibi kaygısı nedeniyle konuşmaktan kaçınan bu gençlerden bazılarının fotoğraflarına Bünyamin Aslan'ın yardımlarıyla ulaştık.

Güvenlik kaygıları nedeniyle yüzlerini gizleyerek verdiğimiz bu gençlerden daha yüzlercesinin Kanada ve ABD'de olduğu kaydedildi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU