ODTÜ Rektörlüğü'nden "Onur Yürüyüşü" mesajı: Kesinlikle izin verilmedi, ısrar edilirse her türlü güvenlik önlemi alınacak

Rektörlüğün açıklamasında “Bu tür girişimlerin verebileceği büyük zararları ancak karşılıklı güven, açık, yapıcı iletişim ve anlayışla hep birlikte engelleyebiliriz” şeklinde bir ifade yer aldı

Fotoğraf: Twitter

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü, 10 Haziran’da düzenlenmesi planlanan Onur Yürüyüşü’ne “kesinlikle izin verilmediğine” dair bir açıklama yaptı. Açıklamada “yürüyüşün düzenlemesi konusunda ısrar edilmesi halinde her türlü güvenlik önleminin alınacağı” belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ODTÜ Rektörlüğü’nden bugün öğrencilere gönderilen bilgilendirme e-postasında şu ifadelere yer verildi:

Belli bir grubun, Üniversitemiz kampüsünü kendilerinin ülkemizdeki izinsiz yürüyüş merkezi olarak lanse etmeye çalıştığı farklı paylaşımlardan anlaşılmaktadır. 10 Haziran 2022 Cuma günü ODTÜ Kampüsü içerisinde yürüyüş yapmayı planlayan grubun planladıkları yürüyüşe kesinlikle izin verilmemiş olup, isterlerse yürüyüşlerini Ankara'da yürüyüş için tahsis edilen izinli mekanlarda yapabilecekleri kendilerine Öğrenci Dekanımız tarafından resmen iletilmiştir. Kampüsümüzde planlanan bu izinsiz yürüyüş ısrarının devam etmesi durumunda gerekli her türlü güvenlik önlemleri alınacaktır.

Üniversitemizin üretken, yaratıcı, barışçıl akademik-sosyal ortamına, kurumsal bütünlüğümüze ve imajımıza zarar verme gayreti içinde olduğu ve Bahar Şenliğindeki yürüyüşte de açık bir şekilde görülen bu tür girişimlerin verebileceği büyük zararları ancak karşılıklı güven, açık, yapıcı iletişim ve anlayışla hep birlikte engelleyebiliriz. Bunu sağlayabilmemiz için başta öğrencilerimiz olmak üzere tüm ODTÜ'lülerin bu konuda en yüksek hassasiyeti göstereceklerine inanıyoruz.

Dava açılacak

ODTÜ LGBTİQAA+ Dayanışması, bu yıl Onur Yürüyüşü düzenleneceğini duyurmuş, #HATIRLA sloganı ile tüm öğrencileri 10 Haziran’daki yürüyüşe davet etmişti. Rektörlüğün açıklamasının ardından dayanışma grubunun 2019'da olduğu gibi dava açacağı öğrenildi.

2019’da neler yaşanmıştı?

ODTÜ Rektörlüğü, 10 Mayıs 2019’da da ODTÜ’de yapılması planlanan Onur Yürüyüşü’ne ve aynı kapsamda yapılacak etkinliklere izin verilmeyeceğini açıklamıştı.

Bu tarihte ODTÜ Rektörlüğü'nün çağrısı üzerine üniversite kampüsüne giren polis, 9. ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etmişti. Yirmiden fazla öğrenci ve bir öğretim görevlisi gözaltına alınmış ve gece geç saatlerde serbest bırakılmıştı. Daha sonra 18 öğrenci ve bir akademisyene, yürüyüşe katılmaları gerekçe gösterilerek dava açılmıştı.

19 kişinin yargılaması sürerken Ankara 7. İdare Mahkemesi yürüyüş yasağına ilişkin davada kararını vermişti. Mahkeme, yürüyüş yasağı kararını iptal etmiş ve rektörlüğün kararını hukuka aykırı bulunmuştu.

Bu kararın ardından 19 kişinin yargılandığı davada da tüm sanıklara beraat verilmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU