AFP: Türkiye'den Suriye'ye giden yardım pamuk ipliğine bağlı

10 Temmuz'u işaret eden Fransız haber ajansı, İdlib'deki isyancılara gönderilen BM yardımının o vakitten sonra kesilebileceğini vurguladı

Türk Kızılayı her ay yaklaşık 500 kamyon yardım gönderse de İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Sara Kayyali, diğer sivil toplum kuruluşlarının bu operasyonu BM kadar iyi yürütemeyeceğini iddia etti (AFP)

İnsani yardım taşıyan kamyonlar, Türkiye'den Suriye'ye girmek için bekliyor. İçlerinde bebek bezleri, battaniyeler, 15 kiloluk paketlerde un, bulgur, şeker, bezelye ve açlıktan mustarip çocuklara yönelik yer fıstığı ezmeli yiyecekler var. 

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye'de muhaliflerin kontrolünde kalan tek bölgeye her ay yaklaşık 800 kamyonluk yardım gönderiyor. 

Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan geçen kamyonlar, yarısı Suriye'nin başka yerlerinden kaçmış yaklaşık üç milyon İdlib sakinine yardım ulaştırıyor.

İdlib'e yardımların yalnızca Suriye tarafındaki Bab el-Hava Sınır Kapısı üzerinden gönderilmesine izin veriliyor. Ancak 10 Temmuz'dan sonra bu yol da kapanabilir. Zira Suriye'ye yardım gönderilmesine izin veren BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararının süresi doluyor. Bu, İdlib'de yaşayanların çaresizce muhtaç oldukları desteğin kesilmesi anlamına geliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İç savaşta Şam rejimine en kritik desteği sağlayan ülkelerden Rusya, konuyla ilgili olarak BM'de yapılacak yeni oylamada veto kararı verebileceğini belirtti. 

Kremlin, 2020'de BMGK'deki veto hakkını kullanarak Suriye'deki üç insani yardım koridorunu kapatmış, mevcut rotaysa ancak ABD'yle yapılan yoğun müzakerelerin ardından açık kalmıştı. Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitri Polyanski de temmuzdaki oylamada koridorun açık kalacağından şüphe duyduğunu belirtmişti.

Geçen hafta sınırdaki bir sevkiyat merkezini ziyaret eden BM Suriye Krizi için Bölgesel İnsani Yardımlar Koordinatör Yardımcısı Mark Cutts, "Kanımca kararın yenilenmemesi bir felaket anlamına gelir" dedi. 

Perşembe bölgeyi ziyaret eden ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield da Bab el-Hava'dan yardım iletilememesi durumunda yaşanan acıların daha da artacağı uyarısında bulundu. 

"Türkiye'den savaşın harap ettiği Suriye'ye giden yardım pamuk ipliğine bağlı" başlığıyla bu durumu haberleştiren Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan uzmanlarsa Moskova'nın veto tehdidini, Ukrayna istilası sonrasında yüzleştiği yaptırımlara karşı pazarlık için kullandığını söyledi. 

Rusya'ysa yardımın Beşar Esad yönetiminin kontrol ettiği bölgelerden gönderilebileceğini bildiriyor. Diğer yandan Moskova'ya karşı çıkanlar, bu planın isyancıların kontrolündeki yerlere daha az yardım ulaştırılmasıyla sonuçlanacağını öne sürüyor. 

Suriye'de kurtarma ve yardım çalışmaları yapan Beyaz Baretliler ekibinden Ammar El Selmo, ABD'nin BM Büyükelçisi Thomas-Greenfield ile Hatay'da yaptığı görüşmede Moskova'nın fikrinin bir alternatif olamayacağını, tek çözümün BM kararının yenilenmesi olduğunu ifade etmişti. 

Hatay Vali Yardımcısı Orhan Aktürk ise ne olursa olsun Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının  İdlib'e yardım göndermeye devam edeceğini vurgulamıştı. 

AFP, "İsyancıları destekleyen Türkiye'nin Suriye'ye yardım akışını sürdürmeye yönelik ayrı bir hevesi var, zira kendi topraklarındaki 3,7 milyon mülteciye yenilerini eklemek istemiyor" ifadesini kullandı. 

Ankara'nın sığınmacıları Suriye'deki "güvenli bölgelere" gönderme planının Şam'ı kızdırdığı da haberde hatırlatıldı. 
 

Independent Türkçe, AFP, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU