Hindistan'daki deodorant reklamı gündemi sarstı: "Tecavüz kültürünü destekliyor"

Reklamlar televizyonda yasaklandı

Reklamlar ilk kez İngiltere ve Yeni Zelanda arasında 2 Haziran'da oynanan kriket maçında yayımlandı (Twitter/@RishitaPrusty_)

Hindistan'da Layer'r adlı parfüm markasının yeni ürünü için yayımladığı iki reklam ülke gündemini sarstı.

Shot adlı deodorantın reklamları, kadınların tecavüz korkusunu tiye aldığı için eleştiri yağmuruna tutuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlk kez 2 Haziran'da yayımlanan görüntüler, "kadın düşmanı" olduğu ve "tecavüz kültürünü desteklediği" gerekçesiyle sosyal medya kullanıcılarının tepkisini çekti.

Reklamların birinde, 4 erkek ve bir kadın markette görülüyor. Erkekler, "Biz 4 kişiyiz ama sadece bir tane var" diye konuşurken kadın korkuyla arkasını dönüyor. Bunun ardından erkeklerin, rafta bir tane kalan deodorantla ilgili konuştuğu anlaşılıyor.
 


İkinci reklamdaysa bir çift yatak odasındayken 4 kişi içeri giriyor ve "Görünüşe bakılırsa sen denedin" diyor. "Evet" cevabının ardından erkeklerden biri "Sıra bizde" deyip yürümeye başlayınca kadın korkuyor. Ancak karakterin odadaki deodorantı aldığını görünce rahatlıyor.
 


Görüntüleri "hastalıklı ve iğrenç" diye niteleyen bir Twitter kullanıcısı, "Bu tür reklamlar nasıl onaylanıyor?" diye sordu.

Bir başka kişiyse reklamlarda imzası olan herkese "Yazıklar olsun" dedi. Ayrıca pek çok kişi reklamların yasaklanması çağrısı yaptı.

Enformasyon ve Yayıncılık Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, reklamların yayımına son verildiği duyuruldu. Bakanlık, videoların kaldırılması için Twitter ve YouTube'a da mektup gönderildiğini bildirdi.

 

Independent Türkçe, NDTV, Times of India

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU