Nijerya'da kaçırılan Metodist Kilisesi lideri serbest bırakıldı

Samuel Kanu ve iki rahibi kaçıran kişiler 4 milyon TL fidye istemişti

Meslektaşları, Samuel Kanu'nun bu yılın sonlarına doğru emekliliğe ayrılmayı planladığını söyledi (AFP)

Nijerya'da kaçırılan Metodist Kilisesi'nin lideri Samuel Kanu özgürlüğüne kavuştu.

Ülkenin güneydoğusundaki Abia eyaletinde yer alan bir otoyolda pazar günü seyahat ederken silahlı kişilerce kaçırılan Kanu ve iki rahip, ertesi gün serbest bırakıldı.

Kanu'nun serbest bırakılması ülkedeki Hıristiyanlar tarafından sevinçle karşılandı.

Din adamlarının kaçırılmasından kimin sorumlu olduğu henüz tespit edilemezken, Kanu ve iki rahip için 100 milyon Nijerya Nairası (yaklaşık 4 milyon TL) fidye talep edilmişti.

Kilisenin, din adamlarını kaçıran suçlulara herhangi bir para ödeyip ödemediğine dair açıklama yapılmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nijerya hükümeti, söz konusu bölgede genellikle milliyetçi Biafra Yerli Halkı (IPOB) grubunun saldırılar düzenleyip adam kaçırdığını ve bu olaydan da onların sorumlu olabileceğini savunuyor.

İddiaları reddeden IPOB ise çoğu zaman ülkenin güneydoğusunda pazar günleri halkı korkutmak için saldırılar düzenlerken, pazartesi günleri de sokağa çıkma yasağı ilan ediyor.

Başkent Abuja'daki Metodist Birlik Katedrali'nden Nosakhare Nosayaba, Kanu'yu "barış yanlısı bir Hıristiyan lider" olarak tanımlamış ve saldırının ardından "şoke olduklarını" belirtmişti.

IPOB, 1967-1970'deki Nijerya İç Savaşı'ndan önce tek taraflı bağımsızlığını ilan eden fakat orduyla çatışmalarda yenilerek yeniden ülke topraklarına katılan Biafra Cumhuriyet'ini tekrar kurmayı hedefliyor. Örgüt, 2017'de Nijerya hükümeti tarafından terörist ilan edilmişti.

25 Şubat'ta seçimlere gitmeye hazırlanan ülkede son dönemde, kuzeydeki İslamcı militan gruplar da dahil farklı örgütler tarafından düzenlenen silahlı saldırılarda yeniden artış yaşandı.

Geçen hafta da ülkenin kuzeybatısındaki Katsina şehrinde iki Katolik rahip kaçırılmıştı. Olaydan kimin sorumlu olduğu tespit edilemezken, din adamları henüz serbest bırakılmadı.



Independent Türkçe, BBC, Naija News

DAHA FAZLA HABER OKU