Apollo 11 göreviyle Ay'dan toplanan örnekleri yiyen hamamböceklerinin cesetleri açık artırmada

Bu görevde Neil Armstrong, Ay'a ilk kez ayak basmıştı

Deneylerde Latince adı Blattella germanica olan Alman hamamböcekleri kullanılmıştı (RR Auction)

Uzay görevlerine ait çeşitli nesnelerin satışıyla ilgilenen RR Auction firması, internet sitesinde ilginç bir nesneyi satışa çıkardı.

Ürünler, Neil Armstrong'un Ay'a ilk kez ayak bastığı Apollo 11 görevinde toplanan ve regolit diye de bilinen Ay toprağı örneklerini içeriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak ilginç olan, bu toprağın yıllar önce bir deney için hamamböceklerine yedirilmiş olması.

Bilim insanları 1969'da gerçekleşen görevin bitiminde Dünya'ya dönen astronotları ve beraberinde getirdikleri tüm nesneleri bir karantina tesisinde incelemeye almıştı.

21 günlük karantina sırasında astronotlar tıbbi muayeneye tabi tutulurken, regolit tanecikleri de hamamböcekleriyle temas ettirilmişti.

Deneyin amacı Ay tozlarına temas eden ve bunları yiyen hayvanların nasıl tepki vereceğini görmekti.

Apollo 11 görevinde toplanan yaklaşık 22 kilogramlık Ay toprağının yüzde 10'unun bu tür deneylerde kullanıldığı tahmin ediliyor.

Karantina süresi sona erdikten sonra NASA, Ay tozunu yutmuş hamamböceklerini daha fazla incelemek için St. Paul Üniversitesi'nden entomolog Marion Brooks'la anlaşmıştı.

Brooks bu hayvanlarda hiçbir kötü etki tespit edememişti. Daha sonra NASA'dan aldığı tüm örnekleri kendi evinde muhafaza eden bilim insanının 2007'de hayatını kaybetmesinin ardından bu malzemeler 10 bin dolara kimliği açıklanmayan bir kişiye satılmıştı.

Hamamböceklerinin sindirdiği Ay tozu da hayvanların bağırsaklarından çıkarılmış ve küçük bir cam şişeye yerleştirilmişti.

RR Auction aracılığıyla yeniden açık artırmaya çıkan deney malzemeleri arasında bu şişe de yer aldı. Firmanın internet sitesinde yayımlanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Hamamböceklerinin karınlarından alınan bu malzeme Ay tozundan kimüse (eymeklerin mide öz suyuyla karıştıktan sonra aldığı durum) dönüştü. Uzay piyasasında eşi benzeri olmayan, nadir bir ürün.

Satışa çıkarılan malzemeler arasında deneyde kullanılan üç hamamböceğinin iyi korunmuş cesetleri de göze çarptı.

Firma ürünlerin toplamda yaklaşık 400 bin dolara satılacağını tahmin ediyor.

Ancak sitede 26 Mayıs'ta başlayan satıştaki en yüksek teklif şimdiye kadar 11 bin dolar oldu.

Satış 23 Haziran'a kadar devam edecek.

 

Independent Türkçe, Futurism, Interesting Engineering

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU