Antarktika'da bir metrelik robot, 20 bin pengueni takip ediyor

Penguenler robottan veya çıkardığı seslerden korkmuyor

Robot, şimdiye kadar Antarktika'da eksi 20 santigrat derecelik sıcaklıklara dayanabildi (Woods Hole Oşinografi Enstitüsü)

Bilim insanları Antarktika’daki imparator penguenleri gözlemlemek için "ECHO" adlı sarı bir robottan yardım alıyor.

Ortalama bir yetişkin penguenden biraz daha kısa olan, bir metre boyundaki otonom robot, yaklaşık 20 bin imparator penguenden (Aptenodytes forsteri) oluşan bir koloniyle hareket ediyor.

Robot, Antarktika'nın Atka Körfezi'nde yer alan Woods Hole Oşinografi Enstitüsü'ndeki (WHOI) araştırmacılar tarafından geliştirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buradaki araştırmacılar, imparator penguenleri takip ediyor ve onları Antarktika'daki genel ekosistem sağlığının göstergeleri olarak kabul ediyor.

WHOI temsilcileri, proje sayesinde penguenlerin iklim değişikliğine ne kadar uyum sağladığını gözlemleyebiliyor. Ayrıca iklim krizinin penguenlerin yediği balıkların bolluğu ve dağılımı üzerindeki etkisini belgeliyor.

Geçen yıl yapılan bir araştırma, sera gazı emisyonları mevcut oranlarında artmaya devam ederse ve Antarktika deniz buzunun erimesine yol açarsa, imparator penguen nüfusunun yüzde 98'inin 2100’e kadar yok olabileceğini ortaya koymuştu.

WHOI araştırmacısı Daniel Zitterbart "Güney Okyanusu'ndaki biyoçeşitlilik, dünyanın daha ılıman bölgelerine kıyasla o kadar az ki orada herhangi bir türü kaybetmek yıkıcı olur" diye konuştu.

Hem otonom hareket edebilen hem de uzaktan kumandayla kontrol edilebilen 4 tekerlekli robot, GPS ve lazer darbeleri aracılığıyla bir nesnenin uzaklığını algılamaya yarayan LIDAR sistemiyle donatıldı.

Araştırmacılar binlerce kuşu saymanın ve kataloglamanın çok zaman aldığını ve hayvanları strese sokabildiğini belirtiyor. Minik robot bu nedenle penguen araştırmalarında insan varlığını ortadan kaldırma amacıyla tasarlandı.

WHOI uzmanları 2017’den beri imparator penguenlere etiketler takıyor. Bu etiketler sayesinde penguenlerin durumu gözlemlenebiliyor.

Ancak penguenlerin taktığı küçük sensörlerin kendi güç kaynakları yok. Bu nedenle sadece bir veya iki metre uzaklıktan okunabiliyorlar.

ECHO burada devreye giriyor. Robot, kablosuz alıcılarla adeta bir istasyon gibi davranıyor ve penguenlerin sensörlerinden otomatik olarak veri alıyor.

Öte yandan, bilim insanlarının öğrendiği en önemli şeylerden biri, penguenlerin ECHO'dan veya onun çıkardığı küçük seslerden korkmadığı. 

Zira ECHO ortalama bir insanın yürüyüşünden daha yavaş hareket ediyor.

Zitterbart, "Gerçekten çok dikkatli olmalısınız" diyor ve ekliyor:

Daha az stresle daha fazla bilim yapmaya çalışıyoruz.

 

Independent Türkçe, Livescience, CNN International

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU