NASA Başkanı: Çin uzay aracı tasarımlarımızı çalıyor

"Pekin'le uzay yarışına gireceğiz"

Çin'in Hainan eyaletindeki uzay üssünden fırlatılan Uzun Yürüyüş 5B roketi hedefine ulaşamamıştı (Reuters)

NASA Başkanı Bill Nelson, Çin'in ABD'nin uzay aracı tasarımlarını çaldığını öne sürdü ve Pekin'le "uzay yarışına gireceklerini" olduklarını söyledi.

Temsilciler Meclisi Bütçe Komitesi'nde salı günü düzenlenen görüşmelerde açıklamalar yapan Nelson, ABD ile Sovyetler Birliği arasında 1957-1975'te uzay teknolojileri alanında yaşanan ve "uzay yarışı" olarak adlandırılan rekabetin benzerinin şimdi de Çin'le yapıldığını söyledi.

Nelson, Çin'in uzay teknolojisi alanındaki ilerlemesinden övgüyle bahsederek, "Artık bir uzay istasyonları var ve muazzam teknolojiye sahip. Ay'a gideceklerini duyurdular. Bence gelecekte Çin hükümetiyle, Sovyetler Birliği'yle girdiğimizden pek de farklı olmayan bir uzay yarışına gireceğiz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzay politikaları hakkındaki gelişmelere yer verilen Space Policy internet sitesinin baş editörü Marcia Smith de Twitter adresinden paylaştığı bir dizi gönderide, Nelson'ın sözlerini paylaştı.  

Buna göre Cumhuriyetçi Parti'den Alabama'yı temsil eden Robert Aderholt, Nelson'a Çin'in uzay gemisi tasarımlarıyla ABD'ninkiler arasında "sarsıcı benzerlikler" olduğunu söyleyerek, "ABD'nin araştırma ve geliştirme çalışmalarını güvenli tutmak için neler yaptıklarını" sordu.

Nelson bu soruya, "Evet, çalmakta hayli iyiler. Özel sektörde ve devlette siber güvenliği çok ciddiye almalıyız" şeklinde yanıt verdi.

Pekin, Uluslararası Uzay İstasyonu'na rakip olarak tasarladığı Tiangong Uzay İstasyonu'na ait Tianhe çekirdek modülünü 29 Nisan 2021'de fırlatmıştı.

Daha sonra modülü taşıyan roket, yörüngeden çıkıp atmosferde parçalanarak 9 Mayıs'ta Hint Okyanusu'na düşmüştü. 

İlk astronotunu 2003'te uzaya çıkaran Çin, 2019'da Ay'ın karanlık yüzüne uzay aracı gönderen ilk ülke olmuştu.



Independent Türkçe, Business-Standard, Futurism

DAHA FAZLA HABER OKU