Çin hareket halindeki bir arabayı nokta atışı vurabilecek hipersonik füze geliştiriyor

Projede yer alan bilim insanları bunun "önemli bir ilerleme" olduğunu söyledi

Arşiv: Çinli bilim insanları hareket halindeki bir hedefi vurabilecek hipersonik bir füze geliştirdiklerini söylüyor (AFP)

Çin'in hareket halindeki bir arabayı göz açıp kapayıncaya kadar tam isabetle vurabilecek hipersonik füzeler geliştirdiği bildirildi.

Projede yer alan bilim insanları bunun "önemli bir ilerleme" olduğunu söyledi.

South China Morning Post'a göre söz konusu adım aşırı hızlarda hareket halindeki bir hedefin tam yerini saptamaya dair temel sorunu çözmeyi amaçlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şian'daki Çin Halk Kurtuluş Ordusu Roket Gücü Mühendislik Üniversitesi'nden Yang Xiaogang liderliğindeki araştırma ekibi, kendilerine hipersonik teknolojinin aşılamaz gibi görünen sorunlarına çözüm bulmaları için 2025'e kadar süre verildiğini söyledi.

Çin merkezli Infrared and Laser Engineering adlı hakemli akademik dergide yayımlanan makalede, bilim insanlarından oluşan ekip süper hızlı bir füzenin göz açıp kapayıncaya kadar uzun mesafeler kat edebileceğini, dolayısıyla konumlandırma ve yönlendirme sistemindeki küçük bir hatanın büyük farklarla ıskalamalara yol açabileceğini açıkladı.

Makalede hareket eden küçük bir hedefin kızılötesi imzasının uzaktan bakıldığında "şekil, doku ve yapı gibi ayrıntılı bilgiler olmadan sadece birkaç piksel oluşturduğu", bunun tanımlamayı ve izlemeyi "son derece zor" hale getirdiği belirtiliyor.

Bilim insanları bu yeni hipersonik füzeyle Çin ordusunun "bölgesel bir savaşta hipersonik silahların uygulama alanını önemli ölçüde genişletebileceğini" söylüyor.

Yang'a göre ekip, hızlı hareket eden hedeflere yaklaşırken kullanılacak yeni bir tanımlama ve izleme yöntemi elde etti.

Çin son yıllarda kapasitesini hareketli hedeflere odakladı, buna Gobi Çölü'ndeki bir atış alanında raylar üzerine oturtulmuş bir uçak gemisi modeli üzerinde deneme yapmak da dahil.
 


Makaleye göre yeni hipersonik füze yeni bir görüntüyü doğrudan kabul etmiyor, bunun yerine hareket sensörleri tarafından toplanan verileri kullanarak her pikseli yeniden tahlil ediyor.

SCMP'nin haberine göre Çin ordusu hipersonik silahların savaşın doğasını değiştireceğine inanıyor ve teknolojide avantaj elde etmek için büyük yatırımlar yapıyor.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun hipersonik programında yaklaşık 3 bin bilim insanı çalışıyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/china

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU