Çiğdem Toker: Bütçeyi delecek bir yol ihalesi

“Eğer bu iddialar doğruysa yeterli beslenemeyen, maaşına insanca artış oranları bekleyen vatandaşlar adına gerçekten yazık”

Fotoğraf: AA arşivi.

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, hukuka uygun bulunmayarak iptal edilen Melleç-Kaledran yol ihalesinin tekrar gündeme geldiğini söyledi. İhale ücretinin yaklaşık 3 katına çıkabileceğini ifade eden Toker, “Eğer bu iddialar doğruysa yeterli beslenemeyen, maaşına insanca artış oranları bekleyen vatandaşlar adına gerçekten yazık” yorumunu yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Toker, bugünkü köşe yazısının “Bütçeyi delecek bir yol ihalesi” başlıklı kısmında şunları yazdı:

Şimdi paylaşacağım, bir yol projesi. Yine 21/b. Yine içinde Yapı&Yapı firması geçiyor. Ama ben fikri sabit haline getirdiğim için değil, iktidarın yakın zaman tercihleri bu yönde şekillendiği için. Ve yine ekonomik kriz derinleşirken, milyarlarca liralık kamu kaynağının nasıl harcandığının hepimizi ilgilendirmesi sebebiyle.

Erdemli-Silifke-Taşucu yolunun Melleç-Kaledran arası, ilk önce Ocak 2021'de ihale edildi. 21/b usulüyle yapılan ihaleyi, 2.1 milyar TL teklifle Özaltın İnşaat-Yapı&Yapı ortaklığı kazanmıştı. (25 Ocak 2021 tarihli yazım)

Yaklaşık bir yıl geçti. Aralık ayında DW'de Gülsen Solaker imzalı haberde bu ihalenin iptal edildiğini öğrendik. Danıştay, eğer bir iş 900 gün sürede eğer yapılabiliyorsa, ihalesinin acil durum maddesi olan 21/b ile yapılmasını hukuka uygun görmemişti.

İşte şimdi Danıştay'ın hukuka uygun bulmayıp iptal ettiği ihalenin tekrarlanması gündemdeymiş. Ama açık usul değil. Melleç-Kaledran arasının ihalesinin yine 21/b usulüyle söz konusu olduğu ve yatırım maliyeti 2'den 6 milyar liraya yükselen ihaleyi yine aynı iki firmanın aldığı/alacağı sektörde konuşuluyor. Eğer bu iddialar doğruysa yeterli beslenemeyen, maaşına insanca artış oranları bekleyen vatandaşlar adına gerçekten yazık.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU