Oligarkların ses kaydı Rusya'da ortalığı karıştırdı: Putin kan kanseri mi?

Ses kaydında Putin’i Ukrayna savaşı yüzünden açıkça kınayan oligark, Rus liderin kanserden ya da en yakınlarından alacağı bir darbeyle ölmesini "hepimiz umuyoruz" sözlerini kullandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sağlık sorunları olduğu iddiası, yayınlanan yeni bir ses kaydı ile yeniden alevlendi / Fotoğraf: AFP

İşgalin ilk gününden beri verdiği kararlar ve açıklamalarıyla gündemden düşmeyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu kez de sağlığıyla ilgili olarak manşetlere taşındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vladimir Putin’in sağlığıyla ilgili haberler manşetlere Ukrayna savaşının başlamasından çok daha önce de taşınmıştı. Ancak sıcak savaşın ortasında olduğumuz son iki buçuk ay boyunca kameraların önüne çok kereler geçmek zorunda kalan Rus lider hali, tavrı ve her açıdan incelenen fiziksel durumuyla bir kez daha hastalık söylentilerinin merkezine oturdu.

Ses kaydındaki iddia: Kan kanseri

New Lines dergisinin ele geçirdiği ve yayınladığı ses kayıtlarına göre bu sorunun cevabı evet. Batılı bir yatırımcı tarafından ele geçirildiği söylenen ve New Lines dergisine ulaştırılan kayıtta birbirleriyle konuşan iki Rus oligarktan birinin Putin’in Kan Kanseri olduğunu söylediği duyuluyor. Üst düzey Oligark, Putin’in Kovid konusunda aldığı önlemlerin ve kendisini ziyaret eden kişileri oturttuğu uzun masaların anlamının geçirdiği ameliyattan ve tedavi sürecinden kaynaklı olduğunu söylüyor.

Kan kanseri oldukça ciddi ve tedavisi zor bir hastalık olmakla birlikte vücudun kendi savunma sistemine ve bağışıklığa zarar verdiği için Koronavirüs salgının devam ettiği bu günlerde Putin’in yaptığı görüşmeler konusundaki hassasiyeti daha da anlamlı hâle geliyor.

Putin, Ukrayna'yı işgal ettiğinden beri topallayarak yürüyor, elleri titriyor ve oturduğu masaların kenarını sıkıca kavrarken fotoğraf veriyor…

Ses kaydında yer alan oligark ise Putin'in devam eden sağlık sorununun kan kanseri olabileceğini öne sürüyor.

Kayıtta, Kremlin ile yakın bağları olan ve kimliğini korumak için sadece 'Yuri' olarak adlandırılan oligark, Putin'in yaşadığına inanılan bir dizi sağlık sorununun kan kanseri olmasıyla bağlantılı olduğunu iddia etti.

lukareuter.jpg
Putin'în Belarus lideri Alexander Lukaşenko ile yaptığı görüşme sırasında sandalyenin kolunu tutarak oturması da sağlık sorunu yorularına neden olmuştu / Fotoğraf: Reuters

 

"Hepimiz umuyoruz"

Ses kaydında Putin’i Ukrayna savaşı yüzünden açıkça kınayan oligark, Rus liderin kanserden ya da en yakınlarından alacağı bir darbeyle ölmesini 'hepimiz umuyoruz' sözlerini kullandı.

New Lines dergisine konuşan bir uzman da bu tür semptomların ve Putin'in Covid-19'a karşı aşırı dikkatli olmasının kan kanseri tedavisinin bir işareti olabileceğini öne sürdü.

Bu duruma dair verilen örneklerden biri ise Putin'in bel sorunlarıydı. Rus lider, 24 Şubat'ta Ukrayna'nın işgali emrini vermeden sadece birkaç ay önce Ekim 2021'de sırtından ameliyat oldu.

Putin'in giderek artan şişkin yüzü iyileşme sürecinde steroid kullanımının olası bir göstergesi olarak ortaya kondu ve topallayarak yürüyor gibi görünmesi de şüphe çekti.

Bir diğer iddia: Parkinson

Diğer kaynaklar 69 yaşındaki Putin'in Parkinson hastası olduğunu iddia etti. Halk arasında normalden daha az görülüyor ve Rus lider televizyona çıktığında yoğun bir şekilde makyaj gibi iyileştirmeler yapıldığı gözle görülür halde.

Hastalık şüphesi yaratan görüntüler

Kremlin, Putin'in hangi görüntülerinin halka açıklandığı konusunda titiz olmasına rağmen, onun iyi olmadığına dair birtakım işaretleri saklamakta zorlanıyor.

Putin 9 Mayıs’ta, Zafer Günü’nde Kızıl Meydan'da yürürken garip görünüyordu. Herkes topallığını gizlemek için böyle yürüdüğünü düşündü. Üstelik o gün Moskova’da hava nispeten ılık (9C) olmasına rağmen, geçit törenini izlerken kucağında bir battaniyeyle de görüldü.

soyreuters.jpg
Rus lideri Putin'in, geçtiğimiz ay Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile yaptığı görüşmede de masanın kenarını sıkıca tutması basının dikkatinden kaçmadı /Fotoğraf: Reuters

 

22 Nisan'da Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüşürken verdiği fotoğraflarda ise Putin oturduğu masanın kenarına sanki hayatı buna bağlıymışçasına sıkı sıkı tutunmuştu. Uzmanlar bu görüntüyü de hem denge problemi yaşamasına hem de ellerinin titremesini saklamak istemesine bağladılar.

Mart ayında Rusya'nın başkentindeki savaş yanlısı büyük bir mitingde bir konuşma yapan Putin, kısa bir merdivenden inerken sol bacağına daha fazla ağırlık vererek görüntülendi. Burada da sağ elinin dikkatlerden kaçmayacak şekilde çok titrediği görüldü.

Putin, Belarus lideri Alexander Lukaşenko ile yaptığı görüşme sırasında da bir sandalyenin kol dayanağını tutarken görüldü.

 

Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU