5 soruda "1 milyonluk geri dönüş projesi"nin detayları…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 milyon Suriyeli sığınmacının geri dönüşünü kolaylaştıracak konut projesinin işaretini verdi. Peki bu evler nasıl ve nerelere inşa edilecek, maliyetini ve koordinasyonunu kim üstlenecek?

Şimdiye kadar AFAD koordinasyonuyla 57 bin briket ev yapıldı. 2016'dan bu yana Suriye'ye geri dönüş yapan sığınmacıların sayısı ise yaklaşık 500 bin 

Türkiye yakın gelecekte 1 milyon Suriyeliyi göndermeyi planlıyor.

Bunun için de ülkenin kuzey bölgelerinde 100 bin briket ev inşa edecek. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2016'da düzenlenen Fırat Kalkanı Harekatı'ndan bu yana, TSK'nın kontrol altına aldığı bölgelere geri dönen Suriyeli sığınmacıların sayısı 500 bini buldu.

Bu sayıya 1 milyon daha eklemek isteyen devletin koordinasyonunda sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklaşa 100 bin ev inşa etmeyi planlanıyor. 

 

thumbs_b_c_9b465a7574ae99ded004f1b2821fcabc.jpeg
Briket ev projeleri İdlib bölgesine yoğunlaşsa da Fırat Kalkanı bölgesinde de yapılan evler var / Fotoğraf: AA

 


1- Şimdiye kadar kaç briket ev yapıldı?

Şimdiye kadar sivil toplum kuruluşları Suriye'nin kuzey bölgelerinde 57 bine yakın briket ev yaptı. Bu evlere ise ağırlıklı olarak Suriye içindeki çadır kamplarda yaşamak zorunda kalan iç göçmenler yerleştirildi. Sivil toplum örgütlerinin briket ev projeleri İdlib bölgesinde yoğunlaştı. Suriyeli mültecileri çadırlardan kurtaran briket evler ilk defa Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan sığınmacıların geri dönüşleri için hazırlanan projenin bir parçası haline geliyor. 

2- Yeni evler nerelere inşa edilecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk sinyalini verdiği "Geri dönüş projesi", Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu'nun düzenlediği askeri harekatlarla kontrol altına alınan bölgelerde yoğunlaşacak. Fırat Kalkanı, Zeytindalı ve Barış Pınarı Harekatı bölgelerinde yapılması planlanan briket yapılar, Türkiye'den Suriye'ye dönmek isteyen 1 milyon sığınmacıya ev olacak. 

 

çadır kamp mülteci.jpg
Suriye genelinde hala milyonlarca iç mülteci çadırlarda yaşıyor

 

3- Maliyet ne kadar olacak, kaynak nereden sağlanacak?

Ortalama bir briket evin maliyeti, işçilik dahil 2 bin 500 dolar. Bu evlerin yapım sürecinde bölge halkı çalışacağı için projenin geçici de olsa istihdama bir katkısı olması bekleniyor. Projenin ilk etabı için en az 250 milyon dolara gereksinim duyuluyor. Projenin tek katlı mı yoksa çok katlı mı evlerden oluşacağına ilişkin herhangi bir karar alınmadı. Maliyetin buna bağlı olarak değişmesi bekleniyor. Ancak her ihtimalde bu para Hazine'den çıkmayacak. Zaten briket ev kampanyaları yapan yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşları bu evleri kendilerine yapılan bağışlarla karşılayacak. 

4- Devlet ne yapacak?

Projenin koordinatörlüğü İçişleri Bakanlığı'na bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından üstlenecek. Evlerin inşa edileceği bölgeleri belirleyecek olan AFAD, sivil toplum kuruluşlarına ev yapacakları yerleri gösterecek. 

 

erdogan-depo_16_9_1651669177.jpeg
Yeni projeyle ilgili ilk açıklamayı Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı / Fotoğraf: AA

 

5- Kimler destek veriyor

Projeye, AFAD'ın koordinasyonunda Kızılay, Türkiye Diyanet Vakfı, İHH, Sadakataşı, Hayrat Yardım Derneği, Deniz Feneri, Hüdayi Vakfı, Beşir Derneği, Fetih Vakfı, Kıyamder, Yedi Başak İnsani Yardım Derneği ve İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF) destek veriyor.

Bu sivil toplum kuruluşlarının bir kısmı, projeye yabancı yardım organizasyonlarıyla ortak olarak katılacak.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU