Günde yalnızca bir defa beslenen köpeklerin sağlık durumlarının daha iyi olduğu tespit edildi

"Bu kadar çok yerde ilişki görmek beni şaşırttı"

Bilim insanları çalışmalarının, bugüne kadar evcil köpeklerle yapılan en büyük beslenme sıklığı araştırması olduğunu söyledi (Unsplash)

Köpek sağlığı ile beslenmesi hakkındaki yaygın bir inanış yeni bir bilimsel araştırmayla doğrulandı.

28 Nisan'da GeroScience adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmaya göre, yetişkin köpeklerin günde sadece bir öğün yemek vermek daha sağlıklı olmalarını sağlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Köpek sağlığı uzmanı Emily Bray ve biyoistatistikçi Kathleen Kerr'in aralarında olduğu araştırma ekibi, Köpek Yaşlandırma Projesi (Dog Aging Project) kapsamında toplanan 10 bini aşkın köpeğin verilerini inceledi. Uzmanlar cins, yaş ve cinsiyet gibi faktörleri de göz önünde bulundurdu.

Sonuçlar günde bir öğün beslenen hayvanların, sık sık yemek yiyenlere göre bilişsel ve gastrointestinal (mide-bağırsak) rahatsızlık geçirme ihtimalinin daha düşük olduğunu gösterdi. Bu hayvanların diş, böbrek/idrar ve karaciğer/pankreas sorunu yaşama olasılığının da daha az olduğu tespit edildi.

Biyoistatistikçi Kerr şöyle konuştu:

Köpeklerin sağlığında beslenme sıklığına bağlı herhangi bir değişiklik göreceğimizden hiç emin değildik. Beslenme sıklığıyla sağlık arasında sadece bir yerde ilişki görmek bizi heyecanlandırırdı diye düşünüyorum. Ancak bu kadar çok yerde ilişki görmek beni şaşırttı.

Öte yandan kalp, cilt, nörolojik sağlık ve kanser açısından büyük bir etki görülmedi.

Ayrıca uzmanlar, çalışmada bazı sınırlar olduğunu vurguladı. Örneğin bütün veriler, köpek sahiplerinin verdiği bilgilere dayanıyor. Bu durum, bazı kişilerin yanlış bilgi verme ihtimalini doğuruyor. Ayrıca çalışmada kalorinin muhtemel etkisi incelenmedi.

Bilim insanları araştırmanın, köpeklerin günde bir kez beslenmesinin yarar sağladığını gösterdiğini ancak bu yararın tam anlamıyla ne olduğunu bilmediklerini söyledi. Dolayısıyla neden sonuç ilişkisi kurulmadığının altı çizildi.

Konu hakkında daha fazla araştırmanın yapılmasını gerektiğini belirten uzmanlar, bu çalışmaya dayanarak köpeklerin beslenme düzeninin değiştirilmemesini istedi.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Mirror

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU