NASA'nın helikopteri Ingenuity, Perseverance'ın bıraktığı enkazı yakaladı

"Fotoğraflar harika ve ilham verici"

Saatte 126 kilometre hızla Mars yüzeyine çarpan arka kısım, parçalara ayrılmıştı. NASA uzmanları yine de yapının çok iyi dayandığını söylüyor (NASA)

NASA'nın Mars'taki helikopteri Ingenuity, bir diğer uzay aracı Perseverance'ın bıraktığı enkazın 19 Nisan'da fotoğraflarını çekti.

Dün yayımlanan fotoğraflarda Perseverance'ın, Kızıl Gezegen'e inerken kullandığı paraşüt ve koni biçimindeki arka kısmı görülüyor.
 

Perseverance
Paraşütün genişliği 21,5 metre​​​​​​​ (NASA)


Ingenuity'nin 26. uçuşunda kaydedilen görüntüler, şans eseri toplanmadı. Zira Ingenuity ekibinden, Perseverance'ın Mars'ta topladığı örnekleri Dünya'ya getirme görevine yardımcı olması için bunları görüntülemesi istendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Minik helikopter böylece 159 saniyelik uçuşunda enkazın farklı açılardan 10 fotoğrafını çekti. 8 metre yükseklikte uçan uzay aracı, 360 metre mesafe kat etti.

NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'nda görev yapan mühendis Ian Clark, şimdiye kadar en iyi belgelenen Mars inişinin Perseverance'a ait olduğunu söyledi.

"Ama Ingenuity'nin görüntüleri farklı bir bakış açısı sunuyor" diyen Clark, bunların söz konusu göreve için kullanılabileceğini ifade etti:

Yardım etmese bile fotoğraflar harika ve ilham verici.

18 Şubat 2021'de Perseverance'ın karnındaki bölmeden Mars'a inen Ingenuity'nin aslında sadece 5 uçuş yapması ve ardından ıskartaya çıkarılması planlanıyordu. Ancak yetkililer, helikopterin başarısının ardından yeni görevler belirleyince Ingenuity uçuşlarına hız kesmeden devam ediyor.

Perseverance'ın da Jezero Krater'inde milyarlarca yıl önce var olan nehir deltasının kalıntılarına ulaştığı geçen hafta duyuruldu. Ingenuity'nin bölgeye giderek Perseverance'ın nereye tırmanması gerektiği konusunda yardımcı olması hedefleniyor.

 

Independent Türkçe, Space.com, New York Times

Derleyen: Uğurcan Yıldız 

DAHA FAZLA HABER OKU