NASA'nın "potansiyel tehlike" ilan ettiği göktaşı hızla Dünya'ya yaklaşıyor

Göktaşının Dünya'nın yakın çevresine saatte 37 bin 400 kilometre hızla gireceği düşünülüyor

Göktaşı ABD'deki ünlü Empire State Binası'nın iki katı büyüklüğünde (Unsplash)   

NASA, "potansiyel tehlike" diye sınıflandırdığı bir asteroidin, 28 Nisan Perşembe günü Dünya'ya çok yaklaşacağını açıkladı.

418135 veya 2008 AG33 diye adlandırılan göktaşının tahmini çapı 350 ila 780 metre. Göktaşının Dünya'nın yakın çevresine saatte 37 bin 400 kilometre hızla gireceği düşünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzay ajansı asteroidin gezegenin çok yakınından geçeceğini ama yüksek ihtimalle çarpışma olmayacağını duyurdu.

Ses hızının 30 katından daha fazla hızla hareket eden asteroit yakın geçiş sırasında gezegenin 3,2 milyon kilometre uzağında olacak. Bu mesafe ilk bakışta devasa gibi görünebilir ama uzay ajansı kozmik ölçülerde epey bir yakın bir geçiş olacağını ifade ediyor.

NASA, Dünya'ya 193 milyon kilometre kadar yaklaşan herhangi bir uzay cismini "yakın Dünya nesnesi" diye sınıflandırıyor. Gezegene mesafesi 7,5 milyon kilometre olan ve hızlı hareket eden gök cisimlerini ise "potansiyel tehlike" diye niteliyor.

Yaklaşmakta olan göktaşı 12 Ocak 2008'de Arizona'daki Mt. Lemmon SkyCenter gözlemevinden araştırmacılar tarafından keşfedilmişti.

NASA'ya göre en son 1 Mart 2015'te Dünya'nın yakınından geçen asteroit, gezegene kabaca 7 yılda bir yaklaşıyor ve bir sonraki yakın geçişin 25 Mayıs 2029'da olması öngörülüyor.

Gökbilimciler, bu tür asteroitleri inceleyerek, gelecekte daha büyük tehlike arz edebilecek göktaşlarından kurtulma çalışmalarına katkı sağlıyor.

Örneğin NASA, 24 Kasım 2021'de, aslında tehlike arz etmeyen bir asteroidi rotasından saptırarak yönlendirmek için DART adlı uzay aracını fırlatmıştı.

Çin de asteroit saptırma görevinin planlama aşamasında. Ülke, daha önce 23 Uzun Yürüyüş 5 roketinin Bennu adlı göktaşına çarpmasını sağlayarak, asteroidin yönünü değiştirebileceğini açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, Livescience, NASA

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU