İki anketçi, iki görüş: Babacan AK Parti’yi karpuz gibi bölmez; yüzde 12’lik ‘beyaz sağ’ oyunu alır

ANAR Araştırma Genel Müdürü İbrahim Uslu ve A&G Araştırma Genel Müdürü Adil Gür, Babacan'ın kuracağı yeni partinin siyaset hayatındaki şansını değerlendirdi

Nisan 2015’te düzenlenen G-20 Zirvesi. Dönemin ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, basın toplantısı için hazırlanıyor. / Fotoğraf: AFP

Kulislerde Ali Babacan'ın kuracağı ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün arka planda destek vereceği söylenen parti için ilk somut adım atıldı ve Babacan AK Parti üyeliğinden istifa etti.

İstifa duyurusunda "aklen ve kalben ayrışma yaşadığını" belirttiği AK Parti'den "Yeni bir çalışma yapmak kaçınılmaz hale geldi" diyerek istifa eden Babacan'n kuracağı partinin potansiyelini ve alabileceği oy oranını ANAR Araştırma Genel Müdürü İbrahim Uslu ve A&G Araştırma Genel Müdürü Adil Gür Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

İbrahim Uslu: Yüzde 12’lik ‘beyaz sağ’ oyunu alabilir

ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu, yeni kurulacak partinin, AK Parti'den önemli bir pay alabileceği görüşünde.

Uslu, 'beyaz sağ' olarak tanımladığı AK Parti seçmeni olan muhafazakar, eğitimli ve orta-yüksek gelir grubuna mensup kişilerin, Babacan'ın partisine destek vereceğini ifade etti.

Uslu'ya göre AK Parti'nin oyun yüzde 10-12 arasındaki oranı, 'beyaz sağ' olarak tanımladığı kişilerden oluşuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Partisinden memnun olmayan CHP, İYİ Parti ve MHP seçmeni de destekleyebilir”

Babacan'ın partisinin bu kitleye hitap edeceğini söyleyen Uslu, destekçi skalasının AK Parti seçmeni olan 'beyaz sağ' seçmenle sınırlı kalmayacağını da savundu.

Uslu, partisinden memnun olmayan ama altenatifsizlik nedeniyle oy veren CHP, İYİ Parti ve MHP seçmenlerinin de Babacan'ın partisini destekleyebileceğini belirtti.

“Doğru kadrolarla hareket ederse…”

Uslu'ya göre, Babacan'ın liderliğindeki partinin, 'doğru kadrolarla hareket etmesi halinde' HDP'ye gönülsüz de olsa oy veren muhafazakar Kürt seçmende de karşılığı olacak.

AK Parti'nin son süreçte 'şahin politikalar' yürüttüğü tespitini yapan Uslu, muhafazakar Kürt seçmenlerin büyük bölümünün bu nedenle AK Parti'den uzaklaştığını söyledi.

Adil Gür: AK Parti’ye oy verenlerin ezici çoğunluğu partiye değil Erdoğan’a oy veriyor

A&G Araştırma Genel Müdürü Adil Gür ise, İbrahim Uslu ile aynı fikirde değil.

Gür, Babacan’ın partisinin resmilik kazandığında yapılacak araştırmadan çıkacak sonucun daha sağlıklı olduğunu belirtti.

AK Parti’nin lider partisi olduğunu söyleyen Gür, “Oy verenlerin ezici çoğunluğu, partiye değil Recep Tayyip Erdoğan’a oy veriyor” ifadelerini kullanırken, Ali Babacan için şu ifadeleri kullandı:

“Babacan’ın geleceği ekonomiye bağlı”

Görev başında olduğu dönemde, ekonomi alanında başarılı bir süreç geçirmiş ve yıpranmamış bir isim Ali Babacan. Babacan’ın geleceğinin, iktidarın önümüzdeki dönemde ekonomideki başarı veya başarısızlığıyla ilgili olduğunu düşünüyorum.

“AK Parti’yi karpuz gibi bölmez”

“Babacan ve Gül hareketinin AK Parti’yi karpuz gibi ortadan ikiye böleceği veya üçte birini partiden koparacağı kanaatinde değilim.” diyerek sözlerine devam eden Gür, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde yüzde 1 oyun bile çok önemli olacağını vurgulayarak, Babacan’ın kuracağı partinin alacağı oyun büyük bölümünü AK Parti’den koparacağını ifade etti.

“Lider hareketi olmayacak”

Babacan’ın kuracağı partinin AK Parti tabanından büyük grupları koparamayacağını savunan Gür, ekonomide çalkantılı bir süreç yaşanırsa tercih sebebi olacağını da sözlerine ekledi.

Gür, Babacan’ın partisinin sadece AK Parti’den değil, diğer partilerden memnun olmayan seçmenleri de bir araya getirebileceği görüşünü savunurken, yeni partinin bir lider hareketi olmayacağı öngörüsünde de bulundu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU