Türk futbolunda hakem kaosu sürüyor... Dereli: Birlik sağlamak adına bu hakemlere tekrar şans verildi

Sabri Çelik başkanlığında yeni kurulan MHK, Tahkim Kurulu kararını uygulayarak görevleri sonlandırılan hakemlerden 3'üne görev verdi. Süper Lig'in FIFA kokartlı eski hakemi Selçuk Dereli, MHK'nın kararını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

13 hakem arasında Cüneyt Çakır'ın göreve geri dönen ilk isim olması dikkat çekti / Fotoğraf: AA 

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanlığı'na Sabri Çelik'in atanması sonrası ilk atamalar dikkat çekti.

8 Mart'ta Ferhat Gündoğdu başkanlığındaki MHK'nin 13 hakem ve birçok gözlemcinin görevlerine bir gecede son verilmesiyle başlayan kaos, Tahkim Kurulu'nun kararıyla farklı bir boyuta evrilmişti.

TFF Tahkim Kurulu, MHK'yi sözkonusu karar nedeniyle haksız bulmuş ve sonrasında yaşanan süreçte Gündoğdu istifa etmişti.

Geçtiğimiz pazartesi günü TFF, MHK'nin yeni başkanının Sabri Çelik olduğunu duyurdu.

 

Sabri Çelik-AA.jpg
MHK'nin yeni başkanı Sabri Çelik / Fotoğraf: AA

 

Çelik başkanlığındaki MHK'nin ilk atamaları ise oldukça konuşulacak gibi görünüyor.

Bir önceki MHK döneminde liste dışı bırakılan 13 hakemin toplamda 3'ünün göreve geri dönmesi bu durumun ilk örneğini teşkil ediyor.

Görevlerine son verilen 13 hakem arasında yer alan Cüneyt Çakır'ı Antalyaspor-Kayserispor maçına atayan MHK ayrıca Bahattin Şimşek'i TFF 1. Lig'deki Tuzlaspor-Adanaspor, Tugay Kaan Numanoğlu'nu da Samsunspor-Altınordu müsabakasında görevlendirerek önemli bir adım attı.

Fırat Aydınus, Ali Palabıyık, Aldülkadir Bitigen, Burak Şeker, Suat Arslanboğa, Hüseyin Göçek, Mert Güzenge, Alper Ulusoy, Halis Özkahya ve Özgür Yankaya gibi hakemlerin ise gelecek haftalarda görevlendirileceği tahmin ediliyor.

 

Selçuk Dereli-Twitter.jpg
Selçuk Dereli / Fotoğraf: Twitter

 

"Camiada birlik, bütünlüğü sağlamak adına tekrar bu hakemlere şans verildi"

Süper Lig'in eski FIFA kokartlı hakemlerinden Selçuk Dereli, Sabri Çelik başkanlığında yeni kurulan MHK'nin kararını ve yansımalarını Independent Türkçe için değerlendirdi.

Yeni seçilen Merkez Hakem Kurulu'nun göreve başlarken camiada huzuru yakalamak adına bir hamle yapması gerektiğinden bahseden Dereli, "Birlik, bütünlüğü sağlamak adına tekrar bu hakemlere şans verme noktasında karar verildi" dedi. 

"Çakır, bu şansı iyi okumalı, hakem camiasını birleştirici duruş sergilemeli"

"Cüneyt Çakır ve onun yandaşlarının Türk futboluna ve kendine çok büyük zararlar verdiğini bilen bir insanım" diyen Dereli, buna karşın tecrübeli hakemin yeniden görevlendirilmesini olumlu karşıladığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

Şekil olarak doğru değildi. Bu hakemin önünde bir dünya kupası şansı varken bu şekilde yapılması yanlıştı. Ancak yeni MHK bu şansı tekrar sağladı. Bakalım izleyip, dikkatli takip edeceğiz. Bundan sonraki maçlarda performansları son derece önemli. Cüneyt Çakır şu duygudan kurtulmalı: Ben dünyanın her yerinde maç yönetiyorum. Türkiye'de de kafama göre takılır, istediğim gibi maç yönetirim dememeli. Bu şansı iyi okumalı ve Türk hakem camiasını bölücü davranışlar değil, birleştirici, onlara abilik yapıcı bir duruş sergilemeli. Cüneyt'ten beklenen budur. 

 

Şimşek-Numanoğlu-AA.jpg
Şimşek ile Numanoğlu, TFF 1. Lig maçlarıyla göreve geri döndü / Fotoğraf: AA

 

"13 hakem eksiksiz seminere çağrıldı, görev verilecektir"

Eski MHK'nin 13 hakemin görevine son verdiğini buna karşılık Sabri Çelik yönetimindeki MHK'nin geri dönen hakemlerin sadece 3'üne görev verdiğini hatırlatan Dereli, "Hepsini çağırdılar seminere. Herhalde diğerlerine de bir görev verecekler. Çünkü hepsi eksiksiz çağrıldı. Bu tabloyu öyle okumak lazım" yorumunu yaptı.

Cüneyt Çakır konusunda hızlı hareket edilmesinin nedeninin 2022 Dünya Kupası'na katılmasının etkili olduğunu aktaran Dereli, "Bununla ilgili muhtemelen UEFA'yla bir iletişim halinde olarak bu şansı verdiler. Cüneyt de bunu iyi okumalı. Hakem camiasında huzuru sağlayıcı bir şekilde de abilik yapmalı" şeklinde konuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Sabri Çelik MHK'si geçmişe sünger çekip, liyakate göre atama yapmalı"

Sabri Çelik MHK'sinin başarılı olması için atması gereken adımlardan da bahseden Selçuk Dereli, sözlerini şu tavsiyelerle noktaladı:

Geçmişe bir sünger çekip, performansa, liyakate göre hakem ataması yapmalı. 'Şöyle oldu, böyle oldu. Bunun adamı, şuna yakın' gibi konulara prim vermemeli. Çünkü çok talihsiz açıklamalar oldu. Düşünebiliyor musunuz Başakşehir Başkanı, Cüneyt Çakır'la ilgili çıkıp 'Nasıl maç verilmez? Verilmeli' dedi. Destek mesajları verdi. O zaman 'Hayırdır? Göksel Gümüşdağ, niye sadece Cüneyt Çakır? Bir ilişkiniz, bir diyaloğunuz mu var?' diye sormazlar mı? Burada çok talihsiz beyanatlar var. O yüzden bence bu süreçte liyakate, performansa bağlı kalınarak atamalar yapılmalı. Sabri Çelik çok tecrübeli bir yönetici. Daha önce MHK Başkanlığı yaptı. Uzun süre MHK'lerde görev aldı. Bunu da yapacaktır diye düşünüyorum.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU