Türk futbolundaki "kaosu" siyaset düzeltebilir mi?... Büyüka: Her sıkıştığımızda 'siyaset gel kurtar bizi' denilmesi, Türk futbolunun aczini gösteriyor

MHK'nın hakemlerle ilgili kararıyla Türk futbolu yeni bir kaos ortamına geçti. Spor yazarı Şansal Büyüka, MHK'nın kararını, 'siyaset duruma müdahale etsin' çağrılarını ve bundan sonra yaşanabilecekleri, Independent Türkçe'ye değerlendirdi

MHK'nın 13 hakemi görevden alması, Türk futbolunun son dönemdeki en çok tartışılan konusu oldu / Fotoğraf: Pixabay

Türk futbolu, belki de son 10 yılın en büyük kriziyle karşı karşıya.

Düşen yayın gelirleri, Avrupa kulüpleri ile Türk ekipleri arasında açılan makas, hakem tartışmaları, pandemi nedeniyle daralan ekonomik tablo, artan borçlar ve yabancı sınırı tartışmalarıyla boğuşan Türk futbolu, MHK'nin hafta içi yaptığı hamle ile bambaşka gündemlere sürüklendi.

Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK) 13 hakemi görevden alması, tüm bu dertleri unutturarak yeni tartışmaların önünü açtı.

Aralarında Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus gibi isimlerin yer aldığı 13 hakemin bir gecede görevlerine son verilmesi kararını kimi kulüpler desteklerken, Başakşehir, Fenerbahçe ve Galatasaray gibi takımlar bu durumu sert bir dille eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, dün gerçekleştirdiği basın toplantısında, MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu'nun görevden alınan hakemlerle ilgili yayıncı kuruluşta yaptığı açıklamaları referans göstererek, küme düşen veya şampiyonluğu kaybeden takımların "şaibe" gerekçesiyle konuyu yargıya taşıyabileceğinden ve yeni tartışmaların önünün açılabileceğinden bahsetmesi en önemli çıkışlardan biri oldu.

Türkiye kamuoyu günlerdir bu konuları tartışırken, Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) konuyu destekler yöndeki açıklamaları ise dikkat çekiyor.

Taraflı tarafsız yorum yapan herkes ise Türk futbolunun kaosa sürüklendiğini, TFF'nin veya MHK'nin sorunu çözemeyeceğini düşünüyor.

Başta eski hakem ve spor yorumcusu Ahmet Çakar, gazeteci Hıncal Uluç gibi tanınan isimler ise TFF'nin veya kulüplerin bu sorunun altından kalkamayacağını ve siyasetin duruma el atması gerektiği yönünde önerilerde bulunuyor.

"Türk futbolu neden yönetilemiyor" sorusu ise kamuoyunun en merak ettiği sorunların başında geliyor.

 

Şansal Büyüka-Milliyet.jpg
Şansal Büyüka / Fotoğraf: Milliyet

 

"Berbat ve skandal bir karar. İçeriği, zamanlaması, tepeden tırnağa her şeyi yanlış"

Türk futbolunun "duayen" isimlerinden Şansal Büyüka, MHK'nin son kararını, 'siyaset duruma müdahale etsin' çağrılarını ve bundan sonra yaşanabilecekleri, Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Büyüka, MHK'nin 13 hakemi aniden görevden alma kararıyla ilgili "Berbat ve skandal olarak yorumluyorum. İçeriği yanlış, zamanlaması yanlış, tepeden tırnağa her şeyi yanlış" dedi.

"Kapalı kapılar ardında, ikili üçlü toplantılarla bu kararların alınması daha da feci, ciddi bir keyfilik, derebeylik var"

Görevine son verilen hakemler arasında 2022 FIFA Dünya Kupası'nda görev alması beklenen Cüneyt Çakır ile Fırat Aydınus için ayrıca parantez açan Büyüka, şöyle konuştu:

En azından şunu düşünmeliydiler: Cüneyt Çakır Katar'a gitse, üç defa arka arkaya dünya kupasına giden tek hakem olacaktı. Ve bu şeref Cüneyt Çakır'dan çok Türk futbolunun, Türkiye'nin olacaktı. Yani vatana darbe vursan ancak bunu yaparsın. Cüneyt Çakır'ı arkadan bıçaklasan ancak bunu yaparsın. Sözleşmesini özel talimatnameyle uzattığınız Fırat Aydınus'un 55 günü kalmış, adamın hakemliğine son veriyorsunuz. Şimdi kalanlar, gidenlerden çok mu iyi? İşin bir de bu tarafına bakmak lazım. Kalanların içinde şahsen söyleyeyim hiç güvenmediğim bir iki tane de hakem var. Öyle rezalet, öyle berbat kararlar verdiler ki bugünlere kadar, onlar listede, diğerleri yok!

MHK'nin yapısına bakın. Yunus Yıldırım'la Mustafa Abitoğlu dışında yanılmıyor muyum bilmiyorum ama Süper Lig maçı yöneten MHK Başkanı dahil hakem yok. İkinci, üçüncü sınıf hakemler, Türk futbolunda zirveyi yakalamış, yıllarca orada kalan hakemlerin ipini çekiyor, hakemliklerine son veriyor. Yani 'ayaklar baş oldu' denir ya öyle bir durum var. O bakımdan nereden bakarsanız bakın onaylamıyoruz. Futbol Federasyonu'nun buna izin vermesini hiç onaylamıyorum. Hele böyle kapalı kapılar ardında, ikili üçlü toplantılarla bu kararların alınması daha da feci, ciddi bir keyfilik var. Derebeylik var. Nereden bakarsanız bakın orada da çok ciddi bir skandal, rezalet var.

"Sezon sonunda da ciddi bir kaos Türk futbolunu bekliyor"

MHK Başkanı Gündoğdu, bazı hakemlerin görevlerinin sonlandırılmasının gerekçesini, "hür karar verememelerine" bağlamıştı. Gündoğdu'nun bu iddiasının altını çizen Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, sezon sonunda küme düşen kulüplerin "şaibe" iddiasıyla yargıya başvuracağını dile getirdi. Bu, yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Büyüka, bu durumun kaçınılmaz olacağını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

Hiç şüpheniz olmasın. Küme düşenlerin çoğu gidecekler, yerel mahkemelerden yürütmeyi durdurma kararı alacaklar. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Şu Türkiye gerçeğini de kabul edelim ki bir kulüp yerel mahkemeden bu kararı alır. O bakımdan sezon sonunda da ciddi bir kaos bekliyor Türk futbolunu. Hani 'Karakolda biter bu maç' derler ya, aynen öyle olacak.

"Her sıkıştığımızda 'siyaset gel kurtar bizi' diyoruz"

Medyada bu durumun TFF ve kulüpler tarafından çözülemeyeceği gerekçesiyle siyasetin müdahale etmesi gerektiği yorumlarına da değinen Büyüka, "Her sıkıştığımızda kafayı siyasete sokuyoruz, 'siyaset gel kurtar bizi' diyoruz. Bu da Türk futbolunun aczini gösteriyor. Yani bir futbol mekanizmasını işletemiyoruz, çalıştıramıyoruz, yönetemiyoruz. Bu Türk futbolunun, futbolu yönetenlerin acizini gösterir" değerlendirmesinde bulundu.

 

Cüneyt Çakır-AA.jpg
Cüneyt Çakır, Türkiye'nin uluslararası arenadaki en başarılı hakemi olarak dikkat çekiyordu / Fotoğraf: AA

 

"İnsan onuruyla bu kadar oynanır mı?"

Görevi bırakan hakemlerin geri getirilmesi durumunda farklı sorunların da gündeme geleceğine işaret eden Büyüka, "Ayrıca 'Geri gelin' derseniz MHK'yi, TFF'yi değiştirmeniz lazım. Geri gelenlerin psikolojisi ne olur? İkincisi şunu da mutlaka söylemeliyim: İnsan onuruyla bu kadar oynanır mı? Bu kadar itibar suikastı yapılır mı? Bu nasıl iş ya? Hadi bir karar alıyorsunuz. İnsanlığınızı da mı unuttunuz? Böyle bir karar alınır mı? Sezon sonunu bekleyin. Sezon sonuna kadar hakemleri yan maçlara verin. Oraya verin, buraya verin, idare edin. Birkaç tane göstermelik maç verin. Sezon sonunu getirin. 10 hafta kalmış zaten. Pazartesi görev verdiğiniz iki hakemin salı günü hakemliğine son veriyorsunuz. O zaman sizler de güvenilmez adamlarsınız MHK olarak. Bu kadar güvenmediğiniz hakemleri bu kadar 'performansı yeterli değil' dediğiniz gerekçe bizzat MHK başkanı tarafından gerekçe gösteriliyor 'performansları yeterli değil' diye. O zaman pazartesi maçlarına niye verdiniz? Suç işlediniz. Görevi kötüye kullandınız. Neresinden baksanız elinizde kalıyor. Tuz buz oluyor" ifadelerini kullandı. 

"İstifa kaçınılmaz. Nihat başkanın da haziranda aday olacağını düşünmüyorum"

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un, TFF ve MHK yönetimini istifaya davet etmesini de yorumlayan Büyüka, liyakat vurgusu yaparak sözlerini noktaladı:

İstifa kaçınılmaz. Nihat başkanın da haziranda çok aday olacağını düşünmüyorum.  Ama Türk futbolunda liyakatli insanlar federasyona gelmedikçe, federasyon kurulları 'kulüplere bağımlı insanlardan' bunu özellikle söylüyorum. Federasyon yönetim kurulu üyeleri, kulüplerden bağımsız insanlardan kurulmadıkça... böyle bir garabet olur mu? Başkan var, başkanın altında dört tane asbaşkan var. Biri Fenerbahçeli, biri Galatasaraylı, biri Beşiktaşlı, biri Trabzonlu. Böyle bir şey olması mümkün değil. Şimdi 15 kişilik kurula bakın yarısı siyasetten gelen insanlar. Bilmem oranın eski belediye başkanı, buranın bilmem neyi, onun adamı, bunun adamı... Böyle başa, böyle tarak.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU