Afrika'da kölelikten kaçanların su üstüne kurduğu köy: Ganvie

"Afrika'nın Venedik'i" adıyla ünlenen köyde halk, geçiminin önemli kısmını balıkçılıkla sağlıyor

Batı Afrika ülkesi Benin'in en büyük şehri Kotonu'dan yaklaşık yarım saat süren sandal yolculuğuyla ulaşılabilen köy, "Afrika'nın Venedik'i" olarak biliniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Batı Afrika ülkesi Benin'de, 17. yüzyılda kölelikten kaçanların su üzerine kurduğu Ganvie köyü, bugün ülkenin turistler tarafından en çok ziyaret edilen yerlerinin başında geliyor.

Yaklaşık 30 bin kişinin yaşadığı, Nokoue Gölü üzerindeki köye ülkenin en büyük şehri Kotonu'dan yaklaşık yarım saat süren sandal yolculuğuyla ulaşılabiliyor.

Göl üzerinde bazı alanlarda kara parçaları bulunurken, günlerinin büyük kısmını kayıklar üzerinde geçiren yerel halk "su adamları" olarak anılıyor.

"Afrika'nın Venedik'i" adıyla ünlenen köyde halk, geçiminin önemli kısmını balıkçılıkla sağlıyor.

ada1.jpg
Köydeki temel geçim kaynaklarıın başında balıkçılık geliyor / Fotoğraf: AA

 

Okul, cami ve kilise gibi yapıların bulunduğu köyde vatandaşlar hayatlarını asırlardır su üzerinde sürdürüyor.

"Kölelikten kaçmak için buraya yerleştik"

Yerel kaynaklara göre, Avrupalı tüccarlara köle olarak satılmamak için 17'inci yüzyılda Fon ve Dahomey krallıklarının askerlerinden kaçan Tofinu adlı bir kabile, gölün kutsal sayılması ve askerlerin dini nedenlerle suya girmemesi nedeniyle Nokoue Gölü'nde uzun tahta ayaklar üzerine evler inşa etti.

ada.jpg
Fotoğraf: AA

 

Zamanla büyüyen köy, bugün ülkenin turistler tarafından en çok ziyaret edilen yerlerinin başında gelmesinin yanı sıra hikayesi ile köleliğin karanlık tarihini de yansıtıyor.

Köyde yaşayanlardan Edmon Adissa, AA muhabirine, uzun süredir köyde yaşadığını belirterek, "Balıkçılıkla geçiniyoruz. Biz kölelikten kaçmak için buraya yerleştik. Turistler de geliyor" dedi.

Leonard Teofil ise adanın karaya 4 kilometre uzaklıkta olduğunu ve hayatlarının su üzerinde geçtiğini söyledi.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU