İflas eden Sri Lanka'ya IMF'ten uyarı: Destek istiyorsanız önce borçları yapılandırın

Sri Lanka Merkez Bankası Başkanı Nandalal Weerasinghe, geçen hafta yurtdışındaki vatandaşlardan yardım isteyerek IBAN göndermişti

Ülke tarihinin en şiddetli ekonomik krizinde benzin istasyonlarında uzun kuyruklar oluşmuştu (Reuters)

Sri Lanka yaşadığı ekonomik kriz neticesinde moratoryum ilan ettikten sonra IMF’le görüşmelere başladı. 

Sri Lanka Maliye Bakanı Ali Sabri, "hızlı finansman aracı" (rapid financing instrument) adlı finansal yardım programı için çarşamba günü IMF’le görüştü. 

IMF Sri Lanka Direktörü Masahiro Nozaki, görüşmelere ilişkin açıklamasında ülkeye finansal destek sağlanabilmesi için "yeterli güvenceleri görmeleri gerektiğini" söyledi.

Nozaki, "IMF, bir ülkenin borcunun sürdürülebilir olmadığına karar verdiğinde, o ülkenin IMF’den borç almadan önce borç sürdürülebilirliğini yeniden sağlamak için adımlar atması lazım" ifadelerini kullandı. 

IMF’in desteklediği bir programın borçların yapılandırılmasına bağlı olduğunu belirten Nozaki, "Sri Lanka’ya IMF destekli bir programın onaylanması için borçların sürdürülebilirliğine dair yeterli güvencelerin sağlanması gerek" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sri Lanka, Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazandığı 1948'den bu yana en büyük ekonomik ve toplumsal krizini yaşıyor. 

IMF, ülkenin yaklaşık 51 milyar dolarlık dış borcunun sürdürülebilir olmadığını belirtmişti.

Halk, kriz nedeniyle Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa hükümetine karşı protestolar da düzenlemişti. 

31 Mart'ta Rajapaksa'nın konutunun yakınlarında toplanan kalabalığa polis biber gazıyla müdahale etmişti. Çatışmada 24 polis memuru ve çok sayıda sivil yaralanmış, 54 kişi gözaltına alınmıştı.

Gösterileri "terör eylemi" olarak niteleyen ve yaşananlardan "radikal güçleri" sorumlu tutan Rajapaksa ise 1-5 Nisan arasında olağanüstü hal uygulanmasına karar vermişti.

Merkez Bankası Başkanı Nandalal Weerasinghe ise 13 Nisan’da yaptığı açıklamada yurtdışında yaşayan vatandaşlara "kritik durumdaki ülkeye döviz göndererek destek olmaları" çağrısı yapmıştı.

Weerasinghe, bağışlar için ABD, Birleşik Krallık ve Almanya'da banka hesabı açıldığını belirterek, hesapların IBAN numaralarını paylaşmıştı.



Independent Türkçe, AFP, Arab News

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU