Elon Musk Twitter'dan ne istiyor?

Bir yıl boyunca sürecek olan 'zehirli hap' seçeneğinin sunulmasıyla Musk, Twitter'ı mevcut hissedarlardan satın alamayacak

Kolaj: Independent Türkçe

Tesla ve SpaceX'in sahibi Elon Musk, 4 Nisan'da Twitter platformunun yüzde 9,2'sine sahip olduğunu açıkladı. Musk'un bu açıklamasının ardından Twitter'ın hisseleri o gün yüzde 27 yükseldi.

Twitter'ın en büyük sahiplerinden biri olarak, şirketin Yönetim Kurulu onu kurula üye olmaya davet etti. Musk başlangıçta bunu kabul etti ancak daha sonra net bir açıklama yapmadan fikrini değiştirdi.

13 Nisan'da Musk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Twitter'ı 43,4 milyar dolar değerlemeyle hisse başına nakit olarak 54,20 dolar vererek tamamen satın almak için bir teklif sunduğunu duyurmuştu.

Musk'un teklif ettiği bu fiyat, hissesini satın almak için ödediğinden yaklaşık yüzde 30 daha fazla.

Peki, Musk'un Twitter'ı satın almak istemesinin sebepleri neler?

Musk, bu teklifte ne kadar ciddi ve şirketi satın alma olasılığı nedir?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Musk'un Twitter'da değiştirmek istediği en bariz şey, ifade özgürlüğüne tanınan alanı genişletmek. Musk daha önce yaptığı bir açıklamada Twitter'ın ifade özgürlüğü ilkelerine uyma konusunda başarısız olduğunu ve özgürlük payını daha fazla esnetmesi gereken bir platform olduğunu söylemişti.

Ayrıca Twitter kurallarını ihlal edenlerin hesaplarının kalıcı olarak silinmesi yerine geçici olarak askıya alınmasını önermişti.

Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Twittter'da yapılan paylaşımlara yayınlandıktan sonra düzenleme seçeneği getirmek ve platformun kullandığı algoritmaları açıklayarak platformu daha şeffaf hale getirmek gibi yapabileceği bazı değişikliklerden bahsetmişti.


Twitter'da serbest bırakmak istediği muazzam bir potansiyel olduğunu ve Twitter'ı satın alma kararının finansal bir sebepten ziyade kamu yararı için olduğunu da belirtmişti.

Ayrıca rahatsız edici mesajları (spam), reklam programlarını ve Twitter'ın kamuoyunu yönlendirmeyi amaçlayan ordularını kaldırmak istediğini de açıkça belirtmişti.

Bu değişikliklerin bazıları mantıklı görünüyor. Hatta platformdaki birçok kullanıcı bunları talep etmişti.

Şirket de daha önce paylaşımlar üzerinde yayımlandıktan sonra düzenleme yapabilme seçeneğini ekleme konusunda çalışmalar yaptığını belirtmişti.


Peki, Musk'un Twitter konusundaki niyetinin samimi olduğunu varsayarsak, platformu satın alma teklifinde ne kadar ciddidir?

Yatırımcıların Musk'un teklifinden şüphe etmesinin en büyük sebebi, hisse başına teklif ettiği para (54,20 dolar).

420 sayısı, ABD'de esrar (marijuana) için kullanılan gayri resmi bir koddur. Musk daha önce bir televizyon röportajında ​​esrar içmişti ve bu sayıyı şaka olarak kullanmayı sevdiği biliniyor.

2018'de Musk, tüm Tesla hisselerini hisse başına 420 dolardan almak istediğini ve nakdi olduğunu duyurmuştu.

Daha sonra bu açıklamayı sadece sevgilisi Claire Boucher'ı etkilemek için yaptığını söylemişti. Ancak bu davranışından ötürü ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından dava edilmişti.

Musk'un teklifinden şüphe edilmesinin ikinci sebebi, Twitter'ı satın alırken nakit kullanacağını söylemesi. Musk'un dünyanın en zengin olmasa da hatırı sayılır zenginlerinden biri olmasına rağmen, Twitter hisselerinin yüzde 100'ünü nakit olarak satın alması için muazzam bir likiditesinin olması gerekiyor.

Musk'un şu anki servetinin çoğu, başta Tesla olmak üzere sahip olduğu şirketlerin hisselerine bağlı durumda.


Görünüşe göre Twitter Yönetim Kurulu, Musk'un kurula katılmayı reddetmesini ve şirketi bu şekilde zorla satın alma seçeneğini tercih etmesinden hoşlanmadı.

Ayrıca Musk şirketi kontrol etme ayrıcalığına sahip olacağı için bu değerlemeyi adil bulmadı. Bu nedenle 'zehirli hap' (poison pill) adlı mekanizmayı faaliyete geçirdi.

Bu, şirketlerin 1980'lerden beri zorla satın alımlara karşı savunma yöntemi olarak kullandıkları bir seçenek.

Resmi olarak 'sınırlı süreli hissedar hakları planı' olarak adlandırılan bu seçeneğe göre, tüm Twitter hissedarları, Yönetim Kurulu'nun onayı olmaksızın hissedarlardan herhangi birinin sahip olduğu hisse payı yüzdesi yüzde 15'i aşarsa, şirketin hisselerini yarı fiyatına satın alma hakkına sahip olur.

Yönetim Kurulu, şirkette bir yönetici pozisyonunda bulunmasa bile şirketin gidişatını kontrol etme hakkına sahip olacağı için Musk'ın bu yüzdeye sahip olmasından endişe ediyor.
 


Twitter'a yönelik bakış açısında bazı gerçekler var. Zira yatırımcılar, Twitter'ı kullanıcı sayısında büyüme olmadığı için ve genel olarak zayıf bir büyüme gösterdiği için çokça eleştirdi.

Şirketin şu anki değeri, rakibi Snapchat'in değerinin yaklaşık yarısı kadar. Ancak Musk, amacının finansal olmadığını, yani satın alma isteğinin ekonomik bir sebepten ötürü değil de ifade özgürlüğünü desteklemekten kaynaklandığını söyledi.

Bu, siyasi çevrelerde hararetli bir tartışmaya yol açtı ve şu soruların sorulmasına neden oldu:

Tek bir kişinin sahip olduğu bir platform herkesin fikrini ifade etme özgürlüğünü destekleyebilir mi?

Musk'ın ifade özgürlüğü tanımı nedir? Bu destek Musk'ın da savunduğu gibi dünyanın yararına olur mu?


Her halükarda, bu satın alma gerçekleşecek gibi durmuyor. Bir yıl boyunca sürecek olan 'zehirli hap' seçeneğinin sunulmasıyla Musk, Twitter'ı mevcut hissedarlardan satın alamayacak.

Yönetim Kurulu ile müzakere masasına oturma seçeneği, Musk'ın platformu satın almasının tek yolu olabilir.

Ayrıca yatırımcılar başta satın alma teklifine cevap verdi ve piyasalar açılıştan sonra hızla yükseldi ancak daha sonra açılış öncesi seviyesine indi.

Bu da Wall Street'in Musk'un teklifini ciddiye almadığının bir göstergesi.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Adem İpekyüz

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU