Ukrayna topraklarından vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Zelenski: Rusya'yla 10 yıl daha savaşabiliriz

Devlet Başkanı, Moskova'nın soykırım yaptığını öne sürerek Macron ve Biden'ın bizzat ülkeye gelip yaşananları görmesini istediğini söyledi

Ukraynalı lider, daha fazla askeri yardım çağrısında bulundu (CNN)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, dün CNN International'da yayımlanan röportajda ülkesinin topraklarını Moskova yönetimine bırakmak gibi bir niyeti olmadığını vurguladı. Diplomatik çözümü tercih ettiklerini fakat Rusya'yla 10 yıl boyunca savaşabileceklerini öne sürdü

Cuma günü yapıldığı bildirilen röportajda Zelenski, 24 Şubat'ta başlayarak milyonlarca Ukraynalının evinden kaçmasına neden olan savaş hakkında konuştu.

İki ülke arasındaki müzakerelerin sürmesinin öneminin altını çizen 44 yaşındaki lider, barış görüşmelerinden çok da umutlu olmadığını belirtti. Rusların ültimatomuna dayanan bir diplomasi tarzında ışık göremeyeceğini bildirdi.

Zelenski, 2014'te Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve 21 Şubat'ta Kremlin tarafından tanınan Donetsk ve Luhansk yönetimlerine işaret ederek ülkenin doğusundaki Donbas bölgesini Rusya'ya teslim etmeyeceklerini söyledi. Donbas'taki çatışmaların tüm savaşın kaderini değiştirebileceğini belirtti ve "Topraklarımızdan vazgeçemeyiz" dedi. Savaşı kazanabileceğinizi düşünüyor musunuz sorusuna Zelenski, "Evet, tabii ki" yanıtını verdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukraynalı lider, Kiev bölgesinden çekilen Rusya'nın Donbas'ı alması halinde yeniden başkente operasyon düzenleyebileceğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukraynalıların hayatlarına değer vermediğini ve nükleer silah kullanabileceğini savundu. 

Zelenski, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya'nın Ukrayna'daki eylemleri için "soykırım" ifadesini kullanmasını hatırlattı: 

Başkan Biden'la aynı görüşe sahibim. Buça'da olanlara bakın. Bunun savaş bile değil, soykırım olduğu apaçık ortada. Halkı öldürdüler, askerleri değil. İnsanları sokakta vurdular. Millet bisikletine biniyordu, otobüse biniyordu ya da sadece sokakta yürüyordu. Cesetler yollara dizilmişti.

Ukraynalı lider, soykırım ifadesini kullanmanın yapıcı olmadığını söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a da yanıt verdi. Perşembe görüştüğü Fransız liderin ülkede yaşananları bizzat görmesini istediğini vurguladı: 

Sanırım Rusya'nın diyaloğa girmesi için bazı adımlar atmak istiyor. Ona bunun savaş değil soykırım olduğunu anlamasını istediğimi söyledim. Onu davet ederek fırsat bulduğunda gelmesini söyledim. Gelecek, görecek ve eminim ki anlayacak.

ABD Başkanı Joe Biden'ın ülkesini ziyaret edip etmeyeceği sorusuna Ukrayna Devlet Başkanı, "Bence yapacak" diye yanıt verdi. 79 yaşındaki Amerikalı lider perşembe Ukrayna'ya gitmeye hazır olduğunu söylese de ertesi gün Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki böyle bir durumun olmadığını açıklamıştı. Biden de sonrasında üst düzey bir yetkiliyi göndermeyi planladıklarını ifade etmişti. 

24 Şubat'ta başlayan Rusya - Ukrayna savaşında 54. güne girildi. Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından dün yapılan açıklamaya göre 37 milyonluk nüfusa sahip Ukrayna'dan kaçan sivillerin sayısı 4 milyon 869 bin 19'a ulaştı.


Independent Türkçe, CNN, Forbes, RT

DAHA FAZLA HABER OKU