Sittin Sene Evvel Bu Vakitler | Bölüm 2: 11-17 Nisan 1962

Nurettin Kalkan ve Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar, "Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"in ikinci bölümünde 11-17 Nisan 1962 tarihleri arasında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan gelişmeleri yorumladılar

Her hafta pazar günü 20.45'te yayımlanan "Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"in ikinci bölümünde Mete Kaan Kaynar ve Nurettin Kalkan, 11-17 Nisan 1962 tarihleri arasında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan gelişmelere değindiler.
 


İç politika

Programda ilk olarak geçen hafta da konuşulan af meselesinin bir süre daha ülke gündemini meşgul edeceğinin altı çizildi.

Kaynar ve Kalkan ikilisi, 22 Şubatçılara -Talat Aydemir ve arkadaşlarına- getirilmesi muhtemel affın kapsamına eski DP'lilerin alınıp alınmayacağı husususun, CHP-AP koalisyonunu nasıl yıprattığını dönemin basınından verdikleri örneklerle anlattı. 

Öte yandan bazı AP'lilerin iddialarıyla gündeme gelen Cemal Gürsel'in de siyasî affa taraftar olduğunu söylentisinin basında yol açtığı kargaşa da ele alındı.

Yine programın ilk bölümünde AP'nin parti içi disiplini neden bir türlü tesis edemediği sorusu da yanıtlanmaya çalışıldı.

Kaynar ve Kalkan, Selim Sarper-Turhan Feyzioğlu arasındaki çatışmadan hareketle CHP içerisindeki kaynamayı da programda değerlendirdiler. CHP'nin 1946 yılından itibaren bir dönüşüm yaşadığına işaret ettiler.

Oscar ödüllü aktör Yul Brynner'ın, Atatürk'ün hayatını konu alan bir sinema filmi için Türkiye'ye yaptığı ziyaret ve akabinde başına gelenler, "Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"in bu haftaki en ilgi çekici başlıklarından bir tanesiydi.  

Kaynar ve Kalkan ikilisi, 1950'lerde başlayan Atatürk filmi girişimlerinin neden akim kaldığı sorusuna yanıt vermeye çalıştı.

Programda Millî Yol dergisinin Alparslan Türkeş lehine yaptığı bir haberden de bahsedildi. İddialara göre, 27 Mayıs'tan hemen sonra başbakanlık müsteşarlığına getirilen Türkeş, örtülü ödenek kasasındaki belli bir meblağı zimmetine geçirmişti.

Millî Yol dergisi, Türkeş'e yöneltilen bu ithamların asılsız olduğunu dile getiriyordu.

Kadirli Kaymakamı Mehmet Can'ın, Iğdır'ın Tuzluca ilçesine tayininin Meclis'te yol açtığı kavga da "Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"de konuşuldu.


Cemiyet hayatı-dış politika 

"Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"in 11-17 Nisan haftası arasındaki dış politika konusu, bir yönüyle cemiyet hayatını da ilgilendirmekte.

Programda, bir zamanların Hollywood yıldızı, 1960'ların Monaco Prensesi Grace Kelly'nin, Fransa lideri Charles De Gaulle'ün askerî tehditlerine karşı uluslararası kamuoyunu ülkesi Monaco'nun etrafında toplamak için yaptığı girişimler anlatıldı.


Spor

"Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"in spor köşesinde ise bu hafta Metin Oktay ve Can Bartu'nun A Millî Takım kadrosundan zorunlu olarak çıkarılmaları var.

 

 

* "Sittin Sene Evvel Bu Vakitler" her hafta pazar günü saat 20.45'te  Independent Türkçe'de yayımlanacak.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU