TBMM'den 'uyuşturucu baronundan kolonya alındı' iddiasına yanıt

"Yapılan tüm mal ve hizmet alımları mevzuat hükümlerine uygun şekilde gerçekleştirilmekte olup alım süreçlerinde hiçbir firmaya özel bir yaklaşım uygulanması söz konusu değildir"

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun'un gündeme getirdiği iddia üzerine TBMM Başkanlığı Genel Sekreterliği açıklama yaptı / Kolaj: Independent Türkçe

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, L'ACTONE Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Aktan'ın ‘uyuşturucu kaçakçılığı' suçundan tutuklandığını anımsatarak, "En acısı da Gazi Meclis'imiz, yandaş medya tarafından ‘uyuşturucu baronu' diye tanımlanan iş adamına ait L'ACTONE Holding'den pandemiden bu yana kolonya alıyor. Bilindik markalı kolonya firmaları varken neden böyle şaibeli bir firma tercih ediliyor. Çok yazık" diyerek TBMM'de milletvekillerine hijyen amacıyla dağıtılan kolonyaların eski Türk Amerikan İşadamları Derneği Başkanı Ali Osman Aktan'a ait firmadan alınmasını gündeme getirmiş ve "TBMM neden L'ACTONE Holding'den kolonya aldı. Açıklama bekliyoruz" demişti.

Meclis Araştırması istedi

CHP'li Aygun, konuya ilişkin hem bir soru önergesi verdi hem de TBMM'ye alımların incelenmesi için Araştırma Önergesi sundu.

Aygun'un TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından yanıtlanmasını istediği sorular şöyle:

  1. Hakkında bu kadar şaibe olan L’actone firmasından TBMM’ye kolonya alınmasının nedeni nedir?
  2. Gazi Meclisimiz, adı “uyuşturucu baronuna” çıkmış holding patronundan pandemiden bu yana neden kolonya almaktadır? Üstelik söz konusu soruşturmanın Aralık’ta başlamasına, zanlı Ali Osman Akat’ın evine ve işyerlerine jandarma eşliğinde baskınlar yapılmasına ve olayın adli makamlara yansımasına karşın, aradan geçen 4 ay boyunca bu firmadan kolonya alımı neden sürdürülmüştür?
  3. TBMM, neden Türkiye’nin tescilli ve güvenilir firmalarından kolonya almamaktadır?
  4. Söz konusu firmanın yurtdışına ihraç ettiği ürünlerde yüksek oranda metanol bulunmuştur. TBMM’ye alınan ve her hafta vekillere ve TBMM personeline dağıtılan bu kolonyaların güvenilirliği test edilmiş midir? Büyük sağlık sorunlarına yol açacak bu durum neden dikkate alınmamıştır?
  5. Gazi Meclisimize alımlar hangi kriterlere göre yapılmakta ve alım yapılacak şirketler neye göre belirlenmektedir? Alımlarda firmaların güvenilirliği neden araştırılmamaktadır?
  6. Kolonya alımı için ihaleye çıkılmış mıdır? İhaleye hangi firmalar katılmıştır? Katılan firma sayısı nedir?

TBMM'den açıklama

CHP'li Aygun'un iddiası üzerine TBMM Başkanlığı Genel Sekreterliği tarafından, Meclis'teki kolonya tedarikine yönelik açıklama yapıldı.

TBMM Başkanlığı Genel Sekreterliğince yapılan açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatının her türlü mal ve hizmet alımlarını ilgili mevzuat kapsamında saydam, rekabetçi, güvenilir, kamuoyu denetimine açık, ihtiyaçları uygun şartlarla ve zamanında karşılayarak ve kaynakları etkin, ekonomik ve verimli kullanarak gerçekleştirdiği vurgulandı.

ilo.jpeg
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, kolonyaların her hafta Meclis'te milletvekillerine dağıtıldığını belirterek, "Gazi Meclisimizin; adı uyuşturucuya karışmış bir kişiye ait firmadan kolonya almasını anlamamız mümkün değil​​​​​​​" dedi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Mevzuata uygun"

İlgili mevzuat uyarınca, Kovid-19 salgının başladığı günden itibaren Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde, milletvekilleri ve idari teşkilat personelinin salgından etkilenmemesi için gereken hijyenik koşulları sağlamak amacıyla, piyasa fiyat araştırması yapılarak kolonya ve diğer hijyen ürünlerinin tedarik edildiği belirtildi.

Söz konusu ürünleri temin için piyasa fiyat araştırmasının yapıldığına, ihtiyaçların en uygun koşullarda ve en uygun fiyatla karşılanmasının esas alındığına işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Bu kapsamda TBMM'nin bugüne kadar ürün temin ettiği birçok firma bulunmakta olup, her alımda en uygun fiyat ve en iyi niteliklere sahip olan ürünler için ayrı ayrı değerlendirme yapılarak karar verilmektedir. Nitekim milletvekillerimizin ve İdari Teşkilat birimlerinin ihtiyaçları doğrultusunda son kolonya alımı, 28 Mart 2022 tarihinde, tartışılan olaydan önce haberlere konu olan firmadan değil, yapılan piyasa araştırmasında en avantajlı teklifi veren başka bir firmadan gerçekleştirilmiştir.

TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı bünyesinde yapılan tüm mal ve hizmet alımları mevzuat hükümlerine uygun şekilde gerçekleştirilmekte olup alım süreçlerinde hiçbir firmaya özel bir yaklaşım uygulanması söz konusu değildir. Diğer taraftan alım tarihinde bilinmeyen ve bilinmesi de mümkün olmayan, sonradan açığa çıkan adli gelişmelerden hareketle idari teşkilatımıza mevzuat hükümlerine uygun şekilde gerçekleştirilen alımlar sebebiyle kusur izafe edilemeyeceği açıktır.

Yüce Meclis'imizin milletimiz için taşıdığı değer dikkate alınarak haber ve paylaşımlar yapılırken hassasiyet gösterilmesi büyük önem arz etmektedir

Ne olmuştu?

Kolombiya’dan Türkiye’ye "kozmetik ürün" adı altında gönderilen 111 kilogram kokainin alıcısı olarak görülen L'actone Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Akat’ın da aralarında bulunduğu altı şirket sahibinin firmaları üzerinden uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı iddiasıyla gözaltına alınmıştı.

Şüphelilerden Ali Osman Akat, Süleyman Y. ve Tevfik A., 17 Aralık'ta tutuklanmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU