Görüntülü sohbet uygulamaları mikrofonunuzu kapatsanız bile sizi dinliyor olabilir

(Unsplash)

Yeni bir araştırma, görüntülü sohbet uygulamalarının sessizde olsanız bile yine de sesinizi dinliyor olabileceğini öne sürüyor.

Çeşitli popüler toplantı uygulamalarının incelenmesi sonucu, kullanıcı sesi kapattığını düşündüğünde bile bu uygulamaların ses toplamaya devam ettiği bulundu.

Araştırmacılar, bu bilgilerin bir kısmının buluta gönderildiğini ve dolayısıyla bu şirketlerce dinlenebildiğini belirtiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu sesler kullanılarak kişilerin ne yaptığının anlaşılmasının bile mümkün olduğu uyarısını yapıyorlar.

Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden araştırmacılar, görüntülü sohbet uygulamalarının aksini öne sürmelerine rağmen hâlâ mikrofona erişir göründüğü uyarısı üzerine araştırmaya başlamış. Araştırmacı Kassem Fawaz'ın kardeşi, sessize alma tuşuna basmasına rağmen bilgisayarındaki mikrofonun kullanıldığına işaret eden ışığın yandığını söylemiş.

Bazı işletim sistemleri, belirli bir uygulama sese erişim sağladığında uyarı veriyor. Örneğin Apple'ın iOS ve MacOS'u, bir uygulama sesi kaydediyorsa ekranın köşesinde turuncu bir ışık gösteriyor.

Bu durum, Profesör Fawaz ve yüksek lisans öğrencisi Yuçeng Yang'ı, kullanıcıları dinlemeyi kesip kesmediklerini anlamak için bir dizi platformdaki popüler görüntülü video uygulamalarını incelemeye sevk etmiş.

Profesör Fawaz yaptığı açıklamada, "Görünen o ki vakaların çok büyük bir kısmında, mikrofon sesini kapattığınızda bu uygulamalar mikrofona erişimi kesmiyor" dedi.

Bu bir sorun. İnsanlar ses kapandığında bu uygulamaların veri toplamasını beklemez.

Araştırmacılar, uygulamalar kullanıldığı esnada sesin bilgisayardan nasıl gönderildiğini araştırmak için çeşitli uygulamaları çalıştıran kodu inceledi. Teste tabi tutulan tüm uygulamaların, sessize alındıklarında da işlenmemiş ses verisi topladığı keşfedildi. İçlerinden biriyse, kullanıcı sessizde olsun veya olmasın, bilgiyi aynı hızla internet üzerinden göndermeyi sürdürüyordu.

Araştırma sonucunda makine öğrenimi kullanılarak bu sesin toplanmasının ve insanların uygulamadayken ne yaptığının hızlıca tahmin edilmesinin de mümkün olduğu keşfedildi. Örneğin, kişinin yemek pişirip pişirmediğinin, yemek yiyip yemediğinin veya yazıp yazmadığının yüzde 82 doğrulukla belirlemenin mümkün olduğu sonucuna varıldı.

Araştırmacılar, şirketlerin veriyi bu şekilde kullanıldığına dair hiçbir işaret bulunmasa da, bu uygulamaların kullanıcının engelleme imkanı olmadan özel bilgileri toplayabilme ihtimalinin önemli bir uyarı olduğunu söylüyor.

Profesör Fawaz, "Bir kamerayı kapatabilir, hatta elinizi üzerine koyabilirsiniz ve ne yaparsanız yapın kimse sizi göremez" dedi.

Bunun mikrofonlar için geçerli olduğunu sanmıyorum.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU