CNN International: Bayraktar TB2, Ukrayna direnişinin sembolüne dönüştü

"Sadece Rus ordusuna ait hedefleri vurmakta değil halka ilişkiler alanında da zafer elde etti"

ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) de Bayraktar TB2'nin Batılı ülkelerden tebrik topladığını yazmıştı (Reuters)

ABD'nin önde gelen haber kanallarından CNN International, Türk yapımı silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar TB2'nin Ukrayna savaşındaki rolünden övgüyle bahsetti.  

CNN International'ın internet sitesinde yayımlanan "Türk drone'ları Ukrayna direnişinin sembolüne dönüştü" adlı haberde, Bayraktar TB2'nin popülerliğinin savaşla birlikte hem Ukrayna'da hem de uluslararası kamuoyunda hızla arttığı ifade edildi.

ABD merkezli Denizcilik Analizi Merkezi'nde (Center for Naval Analyses -CNA) Rusya üzerine çalışan Samuel Bendett, Bayraktar'ın "sadece Rus ordusuna ait hedefleri vurmakta değil halka ilişkiler alanında da zafer elde ettiğini" belirtti.

Yetkili, Bayraktar'ın "Ukrayna ordusu tarafından başarılı şekilde yürütülen bir sosyal medya kampanyasının parçası olduğunu" belirterek, Türk SİHA'sının internetteki videolarının "morali ciddi şekilde artırdığını ve büyük bir taktiksel zafer getirdiğini" söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savaşta SİHA'ların Rus hedeflerini vurduğu görüntüler, Ukraynalıların yazdığı "Bayraktar" şarkısının arka planda yer aldığı videolarla sosyal medyada paylaşılmıştı.

Haberde, Bayraktar TB2'lerin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'ın yönetim kurulu başkanı olduğu Baykar Teknoloji şirketi tarafından geliştirildiği de hatırlatıldı.

Ukrayna'daki savaşla ilgili konuşurken "sözlerini ölçüp tarttığı" belirtilen Bayraktar'ın geçen hafta CNN International ekibine SİHA'ların üretildiği fabrikayı gezdirdiği ve drone'ların çatışmalardaki rolüne dair "Bayraktar TB2 bence direnişin sembollerinden biri ve onlara umut veriyor" dediğine de dikkat çekildi.

Haberde, İstanbul'daki Ekonomi ve Dış Politika Araştırmaları Merkezi'nden (EDAM) Can Kasapoğlu'nun görüşlerine de yer verildi.

Kasapoğlu'nun Bayraktar TB2'nin fiyat-performans dengesine vurgu yaparak "Bayraktar TB2, uygun birim fiyatıyla neredeyse kusursuz bir fiyat ve savaş performansı dengesi sunuyor. Silah piyasasında TB2'nin rakipleri daha maliyetli. Ayrıca onların drone'larında tedarik için siyasi ve bürokratik engeller söz konusu olduğu gibi tedarikin sürdürülebilirliği açısından da belirsizlik yaşanabiliyor" dediği belirtildi.
 


Haberde, Ukrayna'nın 2019'da Bayraktar TB2'lerden satın alın ilk ülke olduğu ve Kiev'in şu ana dek 36 drone siparişi verdiği bilgisi de paylaşıldı.

Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace da 9 Mart'ta düzenlediği bir toplantıda Bayraktar TB2'leri övmüş, SİHA'ların "Rus birliklerin ilerleyişini yavaşlatmak ya da engellemekte çok önemli rol oynadığını" söylemişti.

Türkiye'nin tarafsız kaldığı ve arabuluculuk rolünü üstlendiği savaşta Bayraktar TB2'lerin Rus birliklerine karşı kullanılması soru işaretleri de yaratmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı 17 Mart'ta Twitter hesabından yaptığı bir açıklamada, Ukrayna ordusu tarafından kullanılan bir Bayraktar'ın Kiev bölgesinde düşürüldüğünü iddia ettiği fotoğraflar paylaşmıştı.

Ayrıca cuma günü Türkiye'den kimliğini açıklamayan bir üst düzey yetkili, Kremlin'in Ankara'yla iletişime geçerek Bayraktar TB2 satışlarından rahatsızlık duyduğunu belirttiğini söylemişti.  

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 48. gününde de çatışmalar devam ediyor.



Independent Türkçe, CNN, Middle East Eye

DAHA FAZLA HABER OKU