AP'den Bayraktar TB2'ye övgü: "Ucuz ama ölümcül"

Haberde Türk SİHA'larının Ukrayna savunmasını güçlendirdiği belirtildi

Bayraktar TB2, Rusya - Ukrayna savaşındaki rolü nedeniyle Batılı ülkelerden tebrik toplamıştı (Reuters)

ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP), Türk yapımı silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar TB2'nin Ukrayna savaşındaki rolünden övgüyle söz etti.

"Ucuz ama ölümcül Türk drone'ları Ukrayna'nın savunmalarını güçlendiriyor" başlıklı haberde, SİHA'ların savaşın ilk günlerinde Rus birliklerin hava savunma sistemlerini henüz tam olarak kurmadığı dönemde başarılı saldırılar gerçekleştirdiği yazıldı.

AP'nin haberinde görüşüne yer verilen Birleşik Krallık merkezli Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nden (Royal United Services Institute -RUSI) Jack Watling, "TB2'ler orta irtifada yavaş uçan, büyük elektromanyetik iz yaratan ve büyük radar kesit alanına sahip hava araçları olduğu için normalde anlamlı bir fark yaratmamalıydı. Rusların kuvvetli hava savunma sistemleri var, dolayısıyla SİHA'lar vurulmalıydı. Fakat Ukraynalı birlikler bu SİHA'ları kullanıp özellikle düşük irtifada uçtuktan sonra yükselerek baskın düzenledi" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD merkezli Dış Politika Araştırma Enstitüsü'nden (Foreign Policy Research Institute -FPRI) Aaron Stein ise "Havalanabildikleri ve silah taşıyabildikleri sürece SİHA'lar kullanışlı olacak. En çok da propaganda tarafında işe yarayacaklar" dedi.

Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace da 9 Mart'ta düzenlediği bir toplantıda Bayraktar TB2'leri övmüş, SİHA'ların "Rus birliklerin ilerleyişini yavaşlatmak ya da engellemekte çok önemli rol oynadığını" söylemişti.

Haberde, Türkiye'nin Bayraktar TB2'leri ilk defa 2019'da satmaya başladığı, Kiev'in bunları Rusya'nın desteklediği ve Ukrayna'dan bağımsızlığını tanıdığı Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin milislerine karşı çatışmalarda kullandığı da belirtilti.

Türkiye'nin tarafsız kaldığı ve arabuluculuk rolünü üstlendiği savaşta Bayraktar TB2'lerin Rus birliklerine karşı kullanılması soru işaretleri de yaratmıştı.
 


Rusya Savunma Bakanlığı bugün Twitter hesabından yaptığı bir açıklamada, Ukrayna Ordusu tarafından kullanılan bir Bayraktar'ın Kiev bölgesinde düşürüldüğünün iddia edildiği fotoğraflar paylaştı.



Independent Türkçe, AP, Middle East Eye

DAHA FAZLA HABER OKU