Zelenski: Türkiye'nin Mariupol'deki yaralıların tahliyesine yardım etme inisiyatifi var fakat bu Putin'e bağlı

Zelenski, Ukrayna'nın Rus birliklerini Mariupol'den uzaklaştırma konusunda zorluk yaşadığını söyledi

Fotoğraf: Reuters

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Mariupol'deki sivillerin tahliye çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Yerel bir televizyon kanalında yayınlanan konuşmasında Zelenski, Türkiye'nin Mariupol'deki yaralıların ve ölülerin tahliyesine yardım etmek için adım attığını ancak bunun Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in iradesine bağlı olduğunu söyledi.

Ukrayna'nın Rus birliklerini Mariupol'den uzaklaştırma konusunda zorluk yaşadığını söyleyen Zelenski, liman kentindeki askeri durumun "çok zorlu" olduğunu söyledi.

Mariupol kenti, Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı Ukrayna işgalde en ağır bombardımanlara maruz kalan kentlerden biri oldu. Yaklaşık 400 bin nüfusa sahip olan kentte insanların çoğu, şiddetli sokak çatışmaları nedeniyle kentte mahsur kaldı. 

Dün Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk, 100 Türk vatandaşının halen Mariupol'den tahliye edilmek için beklediğini belirterek, Uluslararası Kızılhaç'ın tahliye çabalarının engellenmesinden dolayı Rus güçlerini suçlamıştı. Türkiye de vatandaşlarının ve diğer sivillerin tahliyesine destek verebileceklerini duyurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Her Rus yurttaşın gerçekleri öğreneceği zaman gelecek"

Zelenski, Rusya Ukrayna savaşının 40'ıncı gününde yaptığı başka açıklamada ise ülkesinde sivillerin kaçırıldığını, işkence gördüğünü ve öldürüldüğünü belirterek "Savaş suçlarını kimlerin işlediğini her Rus yurttaşın tüm gerçeği öğreneceği zaman gelecek" dedi.

Ülkedeki katliamları kimlerin işlediğini belirleyeceklerini ve dünya kamuoyuna ifşa edeceklerini vurgulayan Zelenski, ellerinde barışçıl şehirleri yok eden Rus birliklerin olduğuna dair çok sayıda kanıt bulunduğunu bildirdi.

Zelenski, Buça'ya ve Ukrayna'nın diğer kurtarılmış şehirlerinde neler yaşandığını görmeleri için dünyanın her yerinden yüzlerce gazeteciye maksimum erişim sağlayacaklarını dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Yeterli sağlık hizmeti alamayan Rus askerleri istifa etmeye çalışıyor"

Öte yandan Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna'da "düşmanın kayıp vermeye devam ettiğini" bildirirken kışlasına dönen Rus askerlerin önemli bir bölümünün istifa etmeye çalıştığını ileri sürdü.

Başkanlıktan yapılan açıklamada, kışlasına dönen Rus askerlerin önemli bir bölümünün istifa etmeye çalıştığına, bunun yeterli sağlık hizmeti alamamalarından kaynaklandığına işaret edildi.

Rusya'nın, Ukrayna'daki savaşı süresince sadece iki kez kayıpları hakkında açıklama yaptığı anımsatılan açıklamada, "Görünüşe göre, Rusya ve Beyaz Rusya'nın askeri sağlık kurumlarının, Ukrayna topraklarından bu kadar önemli sayıda yaralıyı kabul etme imkanı yok" ifadesi kullanıldı.

Ukrayna'nın Sumi şehrinde 29 Mart-2 Nisan tarihlerinde 100 yaralının sevk edildiği Rusya'nın Kursk Bölgesi'ndeki Gluşkovo köyündeki merkezi bölge hastanesi sağlık personelinin acil durum konumuna getirildiği belirtildi.

Karadeniz'e kıyısı olan ve geçici olarak işgal altında olan Herson şehrinde çatışmaların sürdüğü ve sivillerin otomobillerine el koyma vakaların arttığına işaret edildi.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU