"Rus uçakları mühimmat sıkıntısı yaşıyor" iddiası... Türkiye, 1990'larda benzer sıkıntıyı hangi ülkelerden karşıladı?

Rus savaş uçaklarının performansları tartışma konusu oluyor. Emekli savaş pilotu Osman Başıbüyük, Rus uçaklarının eksiklerini değerlendirirken Türkiye'nin 1990'larda yaşadığı mühimmat sıkıntısını nasıl aştığını anlattı

SU-35, Rus hava kuvvetlerinin etkili uçaklarından /  Fotoğraf: Rusya Savunma Bakanlığı

Rusya ve Ukrayna arasında devam eden çatışmalar 40. gününü geride bırakırken Moskova'nın gücüne dair farklı iddialar gündeme geliyor. 

Rusya'nın seyir füzelerini etkili kullandığı ifade edilirken aynı ölçüde hava kuvvetlerinden faydalanamadığı ve yaptığı saldırılarda kayıplar verdiği ileri sürülüyor.

Bu durum Rusya'nın hava gücüne dair farklı iddiaların da gündeme gelmesine neden oluyor.

Çünkü Türkiye'nin F-35 projesinden çıkarılmasının ardından Rusya'dan da uçak alınabileceği iddiaları ortaya atılmıştı. Bu görüşü destekleyenler kadar Rus uçak teknolojisinin batıdaki örnekleri kadar iyi olmadığını ifade edenler de olmuştu.

"Rus savaş uçakları bulut altı uçmak zorunda"

Savunma sanayisine dair analizler yapan BlueMelange düşünce kuruluşunun Twitter hesabından 3 Nisan Pazar günü yapılan paylaşımlarda şu iddialar dikkat çekti:

- İlerleyen günlerde kapsamlı teknik analiz sunacağız ancak şu başlıkların tespitlerin önemini şimdiden hatırlatmak isteriz

1- Rus savaş teknolojisi, ekonomisi ve almanağı ABD'nin fersahlarca gerisinde

2- Bugün düşen Su-35S dahil tüm savaş uçakları bulut altı uçmak zorunda

- Rusya'nın havadan yere güdümlü mühimmat kullanamamasının veya geride kalmasının ana sebebi bütçe tali nedenleri uydusuzluk, hedefleme podu eksikliği, UAV IIR eksikliği ve geokoordinat yaratamama (SAR/GMTI eksikliği gibi) sorunu

osmanbaşıbüyük.jpg
Osman Başıbüyük / FotoğraF: Independent Türkçe

 

Rusya teknolojiden ziyade mühimmat eksikliği yaşıyor iddiası

BlueMelange tarafından da dillendirilen bu iddiaları eski bir savaş pilotu olan Emekli Kurmay Albay Osman Başıbüyük'e sorduk.

Başıbüyük, Rusya Hava Kuvvetleri'nin teknoloji eksikliğinden ziyade mühimmat noksanlığı yaşadığı görüşünde.

Rus ordusunun başarı gösterememesinin en önemli nedeninin lojistik olduğunu ifade eden Başıbüyük, "Harekat tamamen yanlış planlanmış" dedi.

Ukrayna'nın, neredeyse Türkiye büyüklüğünde bir ülke ve 43 milyona yakın bir nüfusu bulunduğuna dikkati çeken Başıbüyük, "O büyüklükteki bir ülkeyi 150-200 bin askerle işgal etmeye çalışıyorsunuz. Üstelik o gücü de bir sıklet merkezi oluşturmadan farklı yerlere dağıtıyorsunuz. Bir kısmı Kiev'e gidiyor, bir kısmı Donetsk'e bir kısmı güneye Kırım bölgesine gidiyor. Bu kadar geniş bir alanı ancak yerel halk işgali onaylarsa kontrol edebilirsiniz. Aksi takdirde harekatın başarılı olma şansı yoktur. Anladığım kadarıyla Ruslar operasyonu planlarken yerel halkın kendilerini destekleyeceği yönünde yanlış bir faraziyede bulunmuşlar" diye konuştu. 

uçak bomba.jpg
Savaşlarda ordular açısından en kritik meselelerden biri de uçaklar için mühimmat tedariki oluyor 

 

"Rusya, hava kuvvetlerini etkin bir şekilde kullanamıyor"

Başıbüyük, Rus Hava Kuvvetleri'ne dair değerlendirmesinde ise şu iddiada bulundu:

Hava harekâtına gelince gözlemlediğim kadarıyla Ruslar hava kuvvetlerini etkin bir şekilde kullanamıyor. Bunun sebebi büyük ihtimalle mühimmat sıkıntısıdır. Sivil halk ile iç içe geçmiş bölgelerde hava harekâtı yapıldığında hassas güdümlü mühimmatlar kullanmak gerekir. Bu tür mühimmatlar hem çok pahalı hem de üretilmeleri zaman alır. Anlaşıldığı kadarıyla Rus silah sanayii bu tür mühimmatlar açısından yeterli üretim kapasitesine sahip değil.

f-16.jpg
Türk savaş uçakları bir hava akınında / Fotoğraf: AA

 

"PKK'ya karşı operasyonlarda da mühimmat yetişmedi"

Başıbüyük, Rusya'nın yaşadığı mühimmat sıkıntısına benzer bir durumun 1990'lı yıllarda PKK'ya yönelik harekatların yoğunlaştığı dönemde Türkiye'nin de başına geldiğini ifade etti. 

Örgüte karşı yapılan hava harekatlarının yoğunlaştığı dönemde Makine Kimya Endüstrisi (MKEK) mühimmat yetiştiremeyince o dönemde Şili ve Pakistan'dan mühimmat satın alındığını anımsatan Başıbüyük, "Çünkü mühimmat üretmek zaman, hazırlık ve para gerektiren bir süreç. Çatışmanın yoğunlaştığı süreçte bir anda bunu sağlamanız zor. Batı kamuoyunda yer alan Rusya'nın, Çin'den askeri yardım talebi yönündeki haberle de muhtemelen Rusya'nın mühimmat sıkıntısı sebebiyle Çin'den yardım talep etmiş olabileceğini teyit eder yöndedir" ifadelerini kullandı. 
 

bomba.jpg
Türk Hava Kuvvetleri için üretilen sığınak delme özelliği de olan mühimmat / Fotoğraf: AA

 

"Sanılanın tersine öncede büyük miktarda mühimmat depolanmaz"

Başıbüyük, sanıldığının tersine devletlerin önceden büyük miktarlarda mühimmat depolamadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Her mühimmatın bir raf ömrü vardır. Böyle şeyleri üretmek ve onları uzun süre saklamak oldukça maliyetlidir. O nedenle acil durum için belli bir miktar üretilir. Geri kalanı savaş halinde tam kapasite üretime geçilerek veya müttefiklik ilişkileri doğrultusunda başa ülkelerden tedarik edilir. Muhtemelen Rusya, harekatın uzun sürmeyeceğini düşünerek bu tedariki yeterli düzeyde yapmamış. Öyle anlaşılıyor."

rusuçakları.jpg
İsabet alan bir Rus uçağı / Fotoğraf: AA

 

"Meskun mahal savaşında vuracak hedef de bulmakta zorlanıyorlar"

Başıbüyük, Rus hava kuvvetlerinin etkin olarak kullanılamamasının bir sebebinin de çatışmaların meskun mahallerde sivil halkın yaşadığı şehir ve kasabalarda gerçekleşmesi olduğuna dikkati çekerek, "Uçak yıkıcı bir silahtır, daha çok köprü, fabrika, santral, askeri üs gibi stratejik hedefleri vurmak için kullanılır. Uçak ile piyade ve milis avlanması çok zordur, hele bu unsurlar şehir içindeyse bu imkansızdır. Askeri unsurları etkisiz hale getirirken şehirleri yıkarsınız, bu da sivil halka çok büyük zarar verir. Rusların Ukrayna halkını kaybetmesi savaşı da kaybetmeleri anlamına gelir ki sahada bu oluyor" değerlendirmesinde bulundu. 

"Rus uçaklarının alçak irtifadan gitmesi eğitimsizliğin göstergesi"

Emekli Kurmay Albay Osman Başıbüyük, Rus Hava Kuvvetleri'nin birkaç taarruz görüntüsünü izlediğini kaydederek, "Bunlar batı merkezli propaganda maksatlı kasıtlı yapılmadıysa gördüğüm kadarıyla klasik mühimmat kullanıyorlar ve uçaklar alçak irtifaya iniyor. Bu durumda omuzdan atılan bir Stinger veya klasik uçaksavarların bile tesirine girersiniz. Biz bile mühimmatla terörle mücadelede 10 bin irtifanın altına inmiyoruz. Bu bir eğitimsizliğin de göstergesi" diyerek sözlerini tamamladı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU