Örümcek maymunlarının "alkol akışkanlığı" ortaya çıktı

Araştırma, "sarhoş maymun hipotezine" kanıt sundu

Latin Amerika'ya özgü bu maymunlar, uzun kuyruğu ve akrobatikliğiyle tanınıyor (Wikimedia commons)

Maymunların alkolü sevdiğine yönelik hipotezler, bilim camiasında yaygın şekilde tartışılıyor. Şimdi de yeni bir araştırma, tartışmaya ek kanıtlar sağladı.

Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’den bilim insanları Latince adı Ateles geoffroyi olan örümcek maymunlarının fermente olmuş, alkol içeren meyveleri özel olarak seçip yediğini tespit etti.

Primatolog Christina Campbell ve yüksek lisans öğrencisi Victoria Weaver’in yürüttüğü araştırmada, Panama'daki örümcek maymunlarının yediği ve attığı meyveler incelendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakemli bilimsel dergi Royal Society Open Science’ta yayımlanan makalede, söz konusu meyvelerin olgunlaştığı ve doğal fermantasyonun yoluyla alkol içerir hale geldiği ifade edildi.

İncelenen meyvelerin yüzde bir ila iki arasında alkol yoğunluğuna sahip olduğu anlaşıldı.

Ekip ayrıca, maymunların idrar örneklerini de topladı. İncelemeler, örneklerin ikincil alkol metabolitleri içerdiğini ortaya koydu.

Science Daily’nin aktarımına göre bulgular, hayvanların alkolü enerji için tükettiği anlamına geliyordu.

Campbell, "İlk kez, hiçbir insan müdahalesi olmaksızın, yabani primatların etanol içeren meyve tükettiğini hiç şüphesiz gösterebildik" diye konuştu:

Bu sadece bir çalışma ve daha fazlasının yapılması gerekiyor. Ancak görünen o ki bu 'sarhoş maymun' hipotezinde bir miktar doğruluk olabilir.

Söz konusu hipotez, yine Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’de görev alan ünlü biyolog Robert Dudley tarafından ortaya atılmıştı.

25 yıldır insanların alkol sevgisinin kökenini araştıran Dudley, 2014'te yayımladığı bir kitapta bu sevgininin maymunlara dayandığını ileri sürmüştü.

Alkol kokusunun maymunları olgun meyveye yönlendirdiğini tespit eden Dudley, oluşturduğu hipoteze "sarhoş maymun hipotezi" adını vermişti.

 

Independent Türkçe, Science Daily, Daily Mail

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU