El Salvador'da bini aşkın çete üyesi yakalandı: "Artık güneşi bile göremeyecekler"

Devlet Başkanı Nayib Bukele'nin paylaştığı video insan hakları savunucularının tepkisini çekti

25-27 Mart arasında 87 cinayetin işlendiği El Salvador, çetelere savaş açtı.

Devlet Başkanı Nayib Bukele'nin çetelere operasyonla birlikte ülkede demokrasiyi de askıya alması ve "çete üyesi" zanlılarına cezaevinde yapılan kötü muameleleri sosyal medyadan övgüyle paylaşması "Barbarlıkla mücadele etmek için barbarlık" eleştirisiyle karşılaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

El Salvador'da şubat ayında toplamda 79 kişi öldürülürken, üç günde onlarca kişinin yaşamını yitirmesinin ardından pazar günü olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. 

OHAL'le toplanma ve gösteri özgürlüğü askıya alındı. Gözaltı süreleri 30 güne kadar uzatılabiliyor. Şüpheliler, 15 güne kadar avukat olmadan gözaltında tutulabiliyor.

Yetkililer tarafından dün yapılan açıklamaya göre binden fazla çete üyesi şüphelisi yakalandı.

Polis ekipleri, 87 cinayeti emrettiği gerekçesiyle ülkenin ünlü suç örgütlerinden Mara Salvatrucha 13'ün (MS-13) 5 liderinin de yakalandığını bildirdi.

Devlet Başkanı Nayib Bukele, dün konu hakkında Twitter üzerinden açıklama yaptı. 40 yaşındaki Bukele, yeni yakalanan kişilerin ardından halihazırda parmaklıklar ardında olan 16 bin çete üyesinin günlük yemeğinin iki öğüne indirildiğini duyurdu:

Cinayetleri şimdi durdurun yoksa bunun bedelini yakalananlar ödeyecek. Onların her şeyini, matlarını bile aldık. Yemeklerini karneyle dağıtıyoruz. Artık güneşi bile göremeyecekler.

Devlet Başkanı, yakalananların serbest bırakılmayacağını ifade etti. Filistin asıllı genç siyasetçi ayrıca mahkumlara yapılan kötü muamelelerin görüntülerini da yayımladı. Videoda şüphelilerin soyulduğu ve sadece boxerla kaldığı görülüyor. Zanlılar, polis tarafından zorla koşturuluyor ve insanlık dışı koşullarda tutuluyor. 

Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonu'nun eski genel sekreteri Paulo Abrao ise bu muameleyi Twitter'dan eleştiri yağmuruna tuttu:

Suçlu popülizmi: Kanunsuzlukla mücadele etmek için kanunsuzluk. Barbarlıkla mücadele etmek için barbarlık.

Bukele de Abrao'ya şu cevabı verdi:

Çetelerin kaynak, para ve silah biriktirerek güçlenmesine yol açan ateşkese Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonu'nda ve Amerikan Devletleri Örgütü'nde destek çıkan sendin.

El Salvadorlular çetelerden bıkmış vaziyette

Başkent San Salvador'da yaşamını sürdüren Mario Alas, çete sorununun "dayanılmaz" olduğunu söyledi:

Çeteler ne zaman isterlerse onu yapıyor. İstedikleri zaman cinayet işliyor. Çok sert şekilde cezalandırılmalılar.

Bir başka San Salvador sakini Juana Sánchez ise “Çetelere hiçbir şey olmuyor” dedi:

Bir süre hapse atıp semirtiyorlar. Çete üyeleri dışarı çıktıktan sonra milleti avlamayı, paralarını alıp öldürmeyi sürdürüyor.

 

Independent Türkçe, AP, AFP, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU